24. 3. 2021

Novinka pod lupou: Calls (Apple TV+)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Calls
Žánr drama, horor, mysteriózní, thriller
Stanice Apple TV+, Canal+ (Francie)
Premiéra 19. 3. 2021
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 13 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Seriál je průkopnickým televizním zážitkem, který mistrovsky využívá pouze zvuk a minimální abstraktní vizuální prvky k vyprávění příběhů, ze kterých běhá mráz po zádech. Devět epizod je odvyprávěno prostřednictvím telefonních hovorů, které přenesou publikum do známých situací a které se rychle stanou neskutečně napínavými a děsivými…

Trailer

A jaký je váš ortel?

Nebudu lhát, hned jak jsem si přečetl popis, musel jsem si jít pustit pilot. Byl jsem zvědavý, co se z této seriálové rozhlasové hry nebo podcastu vyklube. No, takovéto psycho jsem nečekal.

Bylo fakt neskutečně zajímavé hlasy jen poslouchat a sledovat přepisy s vlnami. Nevěřil bych tomu, ale opravdu to v člověku dokáže vyvolat napětí a vnitřní neklid, přeci jen to není úplně klasické pojetí takovéto hlasové tvorby. A vlastně příběh docela slušně vyburcuje diváka, aby chtěl vědět, co se stalo/děje/stane.

Upřímně, těšil jsem se na antologii, ale té, pokud vím, jsem se nedočkal. Celý příběh skončil ve sci-fi žánru a přinesl konec světa. Všechny další díly, pokud tomu rozumím dobře, by měly být nějakým způsobem propojené a měly by vést právě k apokalypse. Což za mě trochu příběhu bere vítr z plachet.

Za mě pilot po obsahové stránce očekávání nenaplnil. Přesto chválím práci s hlasy, opravdu mě to při poslouchání vtáhlo a chtěl jsem vědět, co bude dál. Do toho to rostoucí napětí… myslím, že kdyby byl příběh volený jinak a nedržel se tolik francouzského originálu, tak by to bylo ještě mnohem lepší.

  • hlasy vyvolají napětí
  • dychtění po rozuzlení
  • zabité sci-fi žánrem
  • antologie by tomu seděla víc
40 %
Mé hodnocení
jesmot

Takhle překvapená už jsem dlouho nebyla, když jsem pilot sledovala. Jak si nikdy nečtu obsah ani nekoukám na trailery, tak jsem netušila, že půjde v podstatě jen o drama/fantasy podcast bez obrazu. Podcasty obecně nemusím, takže jsem z výsledku byla spíše zklamaná.

Nicméně musím uznat, že herecký přednes byl parádní. I když jsme je neviděli, pouze slyšeli, jejich hlasy a intonace dokázaly perfektně zafungovat a vyvolat v „divákovi“ emoce. Atmosféra zde fungovala skvěle, cítila jsem uvnitř sebe pocit stísněnosti a napětí. A uznávám, že jsem byla zvědavá, jak tenhle mini příběh nakonec dopadne.

Ani moc nevím, kam to žánrově zařadit. První díl je asi sci-fi nebo fantasy s prvky thrilleru. Předpokládám ale, že půjde o antologii a každá epizoda bude mít nejen vlastní příběh a postavy, ale také se bude řadit k jiným žánrům. Viděla bych to na takovou podcastovou verzi Room 104.

Koukat (poslouchat) dál nebudu, ale chválím schopnost pracovat s napínavou atmosférou.

pouze hlasy dokážou skvěle pracovat s atmosférou obraz tomu chybí, no
40 %
Mé hodnocení
ragelly

Koncept Calls mě úplně nadchnul. Poslouchat příběh a nechat vlastní fantazii dokreslit detaily je vážně dobrá myšlenka. Zaujmout by to mohlo asi převážně lidi, co čtou, nebo poslouchají audioknihy. Nalákalo mě také obsazení, slyšet své oblíbence v těchto netradičních rolích mě bavilo.

Zajímalo by mě, proč pro pilotní díl vybrali zrovna epizodu The End. Viděla/slyšela jsem už více dílů a tenhle mi přišel jako jeden z těch slabších. Hovor je ze začátku dost obyčejný, když se začne děj zamotávat, je tam cítit až moc velká snaha navodit napětí. Vizuální doprovod pomáhá zůstat v obraze, kdo právě mluví a s kým, ale zároveň občas působí dost chaoticky. Pokud vás to neodradí, tak v dalších dílech je vizualizace pokaždé trochu jiná.

Asi bude záležet na každém divákovi/posluchači jestli bude spokojený s koncem epizody, nebo bude mít spoustu otázek ve stylu „co se to tam vlastně stalo?“. Díly jsou ale velice krátké a podle toho, co jsem zatím viděla, tak na sebe nenavazují. Nečekám tedy, že by se z Calls stala hitovka, protože formát nebude vyhovovat všem. Za mě je to povedený kousek. Pilot hodnotím o dost níž než kolik asi dám celé sérii, protože první díl není úplně reprezentativní.

  • velmi krátká stopáž
  • ponouká zvědavost
  • zajímavý formát
  • chaotický pilot, další díly jsou lepší
  • vizuální doprovod by chtěl vyladit
  • některé zvuky nejsou do uší úplně příjemné
60 %
Mé hodnocení
foruska
Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
Fruiko

Fruiko

Existuje. Znamená pokouší nebo podněcuje.
před 3 roky
sandokan555

sandokan555

Dakujem, tak toto som fakt nevedel.
před 3 roky
foruska

foruska

jesmot Tak ona to není antologie? Tak to s tebou souhlasím, že by to bylo lepší. Už jsem to viděla ve...
před 3 roky
Další články k tématu