1. 10. 2021

Novinka pod lupou: The Chestnut Man (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Chestnut Man (Kaštánek)
Žánr thriller, krimi, minisérie
Stanice Netflix (Dánsko)
Premiéra 29. 9. 2021
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 60 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Na dětském hřišti je nalezena brutálně zavražděná mladá žena, které chybí jedna ruka. Nad ní visí malý muž z kaštanů.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Všichni si v těch několika dnech od premiéry seriál hodně chválí a po zhlédnutí pilotu s nimi musím souhlasit. První díl dokáže diváka perfektně vtáhnout do děje a navnadí na další sledování. Ale pozor, než s ním začnete, ujistěte se, že máte dostatek času. Protože jakmile začnete, nebudete moct přestat, dokud nedokoukáte všechny epizody.

Krimi thrillery jsou nesmrtelný žánr. Když se povede, tak se z něj vždy stane perla s mezinárodním úspěchem. Kdyby seriál nebyl Netflixu, věřila bych, že se do roka objeví na České televizi. Je to přesně typ seriálu, který by se mohl ihned zařadit do zlaté éry mrazivých severských kriminálek po bok Mostu nebo The Killing.

Líbí se mi, že zatím vůbec netuším, jak se příběh bude rozvíjet dál a kdo by mohl být pachatel (pokud ho vůbec už známe). Nový kolega vypadá podezřele, ale nevěřím, že by to bylo tak okaté, aby vraha udělali z něj. To bude spíš někdo úplně jiný, dost možná i neznámý. Rozhodně se k tomu v nejkratší době dostanu, abych viděla závěr (a vše mezi).

Funguje zde příběh, prostředí, herci i postavy, hudba, prostě úplně všechno. Rozhodně je to jedna z nejpovedenějších thrillerových kriminálek poslední doby.

  • chytne a nepustí
  • nemá cenu vše vypisovat, prostě to funguje ve všech ohledech
90 %
Mé hodnocení
ragelly

Povím vám, že tohle je první seriál, který si zaslouží označení natočená kniha. Přesněji natočenou adaptaci jsem v životě neviděl. Pro ty, co četli knížku, to je pomalu jako otáček stránku za stránkou a odškrtávat si každou scénu či postavu z knihy. Je to naprosto přesné. Nic není vynecháno, nic není přidáno. Všechno je přesně jako v knize. Nic nechybí a nic nepřebývá. Prostě dokonalost. K tomu mám asi doporučení, přečíst si knihu před seriálem. Ano, seriál je úplně stejný jako kniha a kdyby se nějaký student chtěl ulít při psaní čtenářského deníku, tak zkouknutím seriálu nic nezkazí, ale myslím, že pro znalce knihy je její znalost tou pověstnou třešinkou na dortíku. Prostě líp natočenou knížku už neuvidíte a obrácený postup by vám nedodal takový zážitek.

Když odhlédnu o knihy a neustálého srovnávání, tak seriál je prostě jen další severskou detektivkou. A ty jsou skoro vždycky výborné. Takže neprohloupíte, ani když se pustíte do seriálu bez čtení. Jen váš zážitek nebude nejspíš takový.

A jeden mikrospoiler. Vrah se objeví už v první epizodě, takže můžete hádat k do to je. A i když to nevypadá, tak v první epizodě se objeví téměř všechny postavy, co jsou v knize, i když se třeba jen mihnou v jednom záběru.

  • nejdokonaleji natočená kniha, co jsem kdy viděl
  • pro nečtenáře to je prostě jen „další“ detektivka
90 %
Mé hodnocení
Fruiko
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nebuď labuť a sdílej! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
AislinK

AislinK

Přidávám do chci vidět. Mám radost, že konečně zase přidávám nějakou dánskou tvorbu, potřebuju mít něco ve...
před 2 roky
_-0-_

_-0-_

Z dánských (koprodukčních) seriálů se zcela vymyká Trierův RIGET, který se dá považovat nejen za jeden...
před 2 roky
AislinK

AislinK

Tak podle traileru to vypadá na docela slušnej bizár. :D Každopádně díky za tip :)
před 2 roky
Další články k tématu