28. 1. 2021

Novinka pod lupou: Anatomie života (Nova)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Anatomie života
Žánr drama, lékařský
Stanice Nova
Premiéra 26. 1. 2021
Vysílání úterý, 20:20
Délka pilotu 51 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Seriál představuje čtyři ženské hrdinky. Každá z nich je v jiné životní fázi. Potýkají se s odlišnými problémy, překonávají jiné překážky a radují se z rozdílných věcí. Všechny však mají jedno společné – touhu pomáhat, která je zavedla na traumatologické oddělení, kde pracují jako zdravotní sestry.

Trailer

A jaký je náš ortel?

To těm hercům nikdo neřekl, že by to v takovém lékařském seriálu chtělo alespoň špetku emocí? Všichni se tady tváří naprosto neutrálně, nikdo nezvyšuje hlas, manželka muže v ohrožení života ze sebe tlačí slzy na sílu. Celé mi to přišlo jako špatně nadabovaný seriál.

Hned v první scéně jsem měla totální deja-vu pocit. Arogantní doktor má pod dveřmi kanceláře výraznou čáru, za kterou nikdo nesmí stoupnout, jinak je zle. Kde jsem to jen viděla? Nakonec jsem se dopátrala, že tento seriál není ani zdánlivě původní, nýbrž vychází ze slovenských Sestřiček (které také nejsou původní, vychází z finského seriálu Syke). Vypadá to, že licence neumožňuje žádné tvůrčí úpravy, protože i ti herci vypadají úplně stejně jako ve slovenské verzi, schválně jsem si porovnala promo fotky – můžete mrknout

Stejně jako u první scény, i později se mi při sledování vybavila dějová linka sestřičky na mateřské a nafoukaného doktora. Z toho mi vyplývá, že je to opravdu dokonale přesná kopie, která nenabízí nic nového. Naopak, zatímco slovenské Sestřičky docela dobře fungovaly co do zábavnosti, hereckého obsazení i doprovodné hudby, u české verze nefunguje ani jedna z těchto složek. Skoro bych řekla, že zlatá Ordinace…

Celé je to hrozně pomalé a nezáživné. Na to, že se tady hazarduje se životem, tak si doktoři dávají docela na čas a jsou úplně v klidu. 30 joulů… výboj. Čekáme, čekáme, čekáme… 50 joulů, výboj. Čekáme, čekáme, čekáme, jé, hele, puls po dvaceti letech. Juchů, to jsme rádi, jdeme na kafe. Kolem pacienta sto padesát lidí a všichni stojí a koukají :-D

  • špatné herecké výkony
  • absolutně nedokáže vystihnout emoce
  • ani špetka originality
20 %
Mé hodnocení
ragelly

Díky covidu už jsem viděla leccos a vzhledem k tomu, že české seriály jsou pro mě guilty pleasure, tak jsem se rozhodla, že dám šanci i Anatomii života. A musím říct, že už dlouho jsem tolik netrpěla.

Ordinace v růžové zahradě se nám blíží ke konci a tohle má možná být její náhrada. A to je asi tak všechno, co o tom seriálu potřebujete vědět, protože jede z větší části v nastavených kolejích. Oproti Ordinaci, která ale rezignovala na to, že by ji někdo bral vážně, a sem tam si umí ze sebe dělat legraci, tak tady se všichni tváří, že to myslí smrtelně vážně. Úplně všichni! Sestřičky, doktoři, pacienti…

Vzhledem ke covidu se stal zdravotnický personál jednou z nejobdivova­nějších profesí poslední doby, ale seriál jim dělá medvědí službu. Doktoři, kteří tu vystupují, jsou buď neschopní, neprofesionální a nebo nenapravitelní sexisti s touhou po zásunu, kteří sestřičky soustavně ponižují. Sestřičky jsou zase chladné a o lékařích málokdy utrousí něco pozitivního. O vztahu k pacientům radši ani nemluvě. Když sestřička slibuje, že pacient na pokraji smrti určitě přežije, tak se mi otvírala kudla v kapse, protože to je prostě základ, že takové věci se neříkají.

Scénář je celkově velmi slabý a šustí papírem. Omílají se zažité stereotypy a některé scény jsou jako přes kopírák. Kolikrát už jste viděli, že někdo uvolňuje tlak na kolabující plíci brčkem? Poprvé to možná bylo zajímavé, ale teď už je to fakt trapas. Sestřička, která letí expresem pro orgán k transplantaci má po příletu po směně. A toto trvalo asi 2–3 hodiny? Scenáristé prostě už předem rezignovali na jakoukoliv logiku a očekávají, že diváci jsou totální tupci, kteří na vteřinu nezapnou mozek.

Herecké obsazení taky není žádný zázrak. Jitka Schneiderová hraje svůj standard, stejně tak obě Geislerové. O trošku výraznější je Martina Preissová či Ondřej Veselý. Příslib do budoucna je možná Jan Komínek, který se zatím pouze mihl, ale působil civilně. Karel Heřmánek ml. si zase může po Hlavě medúzy připsat do hereckého portfolia dalšího nesympatického týpka, v tomto případě je to taková parodie na Sheldona.

Sečteno a podtrženo, pokud nejste fanoušky Ordinace či Modrého kódu, tak se tomuto počinu od Novy můžete v klidu vyhnout a o nic nepřijdete.

  • Martina Preissová, Ondřej Veselý
  • neskutečně hloupý scénář
  • nesympatické postavy
30 %
Mé hodnocení
litllewitch
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře17zobraz všech 17 příspěvků
libor42

libor42

Zhasl jsem to po 15 minutách, hlavně pro nesmysly ve stylu - seriál o traumatologii, kde léčí střeva a...
před 3 roky
Maarti

Maarti

😄😄 tak to jsem ráda, že jsem to ani nepustila. Už běží reklamy, že budou dávat 2 premiérové díly po sobě...
před 3 roky
kneznaL

kneznaL

Něco tak strašného jsem opravdu dlouho neviděla. Vydržela jsem u toho asi 10 min. A to mám celkem ráda...
před 3 roky
Další články k tématu