12. 1. 2021

Novinka pod lupou: Kukačky (Česká televize)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Kukačky
Žánr drama
Stanice Česká televize
Premiéra 8. 1. 2021
Vysílání pátek, 20:10
Délka pilotu 52 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

O čem to je?

Seriál vypráví příběh mladého manželského páru, který zjistí, že jejich syn není jejich. Ve chvíli, kdy pochopí, že došlo k záměně, musejí se rozhodnout, co udělají. Žádné řešení není jenom dobré. Záměna dětí je sama o sobě enormně stresující záležitost. Když se k tomu přidají i dávné křivdy malého města, bude to pro mladý pár zatěžkávací zkouška, o jakou by nikdo nestál.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Hned se mi vybavilo Switched at Birth, téma je dost podobné. Ale česká verze má děti ve věku šesti let, takže se přece jen nachází v jiné rovině. Nejde o seriál pro teenagery, ale o solidní rodinné drama, které dokáže zaujmout všechny generace.

Pilot se mi vcelku líbil. Sice jsem k němu přistupovala trošku s předsudky, protože kopíruje plakátek, ale odcházím spokojená. Určitě mi nesedlo všechno a dál se dívat neplánuju, ale první díl příjemně překvapil, zvlášť v tom, že si dokázal udržet mou pozornost a navzdory dlouhé stopáži rychle utekl.

Líbí se mi, že jsou oba kluci úplně jiní. Jak se tedy rodiny začnou míchat, může to být zajímavá podívaná. A taky mě zajímá, jak se synek autista vypořádá s takovouto situací. Z rodin mi více sedl mladší pár, druhý otec mi k srdci nepřirostl svým chováním, i když se dá pochopit, že za drsnou maskou skrývá velké obavy o osud své rodiny.

Seriál brnká na dojemnou notu, ale pokud plánoval, že z vás vyždímá emoce po vzoru amerických rodinných dramat, tak v tomto u mě neuspěl. Asi je to moje osobní neviditelná stěna, kdy se nedokážu naplno ponořit do české tvorby. Věřím, že spoustu lidí drama skutečně osloví a seriál si budou pouštět týden co týden. Potenciál tu určitě je.

  • dokáže chytnout
  • vykreslení atmosféry
  • rozdílné povahy synů
  • otec motorkář
  • nedokáže ze mě ždímat emoce
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Úvod mě trochu začínal odrazovat, od začátku bylo jasné, o jak svérázný počin jde a že bude stát za to, ho sledovat, ale ten začátek byl takový nijaký. Náhodné záběry z porodů, myslím, že se to dalo udělat aspoň trochu zajímavější, to se mi to kecá, když to nemusím natáčet. Zbytek na tom byl o poznání líp.

Je jasné, že je to záměr, ale ty kluci k rodičům tak patří, že bych byl radši, kdy takto byli správně a tedy v úvodu byli prohození opačně, ale to by asi byla pořádná pěst na oko. I když mi sice někdo přijde trochu otravný, tak jsem s obsazením spokojený, rodiče nejsou tváře, které by se v televizi objevovaly zřídkavě, ale i tak tu mohla být ohranější jména spojená s jinými rolemi. Vlastně mi přijde, že k nim docela dobře pasují a rozhodně se s nimi popasovali statečně.

Na to, co je jádrem celého příběhu, je hrozné už jen pomyslet, takže nápad na seriálové zpracování je neskutečně odvážný, je teda dobře, že se našel prostor i humor, který to trochu odlehčí. I když občas taky pořádně vrací do reality, zkrátka a dobře, takový je svět. Jenže šlo teprve o úvodní díl, který primárně jako těžší témata bral něco trochu jiného, než co je samotnou podstatou seriálu, takže se dá očekávat pořádné stupňování a pořádně náročný příběh.

Tento díl navnadil na celý seriál, to rozhodně ano, i když si teda myslím, že nebude patřit k těm nejlepším z celé série. Účel rozhodně splnil, postavy měly dostatečný prostor všechny, takže jako začátek a vtažení do příběhu naprosto vyhovuje. Uvidíme, co bude dál.

  • těžší téma s vtipnými vsuvkami
  • vrací do reality
  • ztvárnění postav
  • ještě se to úplně nerozjelo
  • trochu nezáživný úvod
80 %
Mé hodnocení
jesmot

Upoutávky s tiskovými materiály (třeba konference byla fajn) a rozhodl jsem se na pilotní díl podívat. Herecké výkony si zaslouží pochválit, ty se mi v souhrnu líbily. Titulní píseň se mi líbila, za to hudba použitá později se mi už tolik nezamlouvala. Již předem bylo z upoutávek jasné, že jsou děti vyměněné a čekal jsem na moment, až na to postavy přijdou. Bohužel postavy chodily kolem horké kaše a předem známý fakt – vyměněné děti – se v pilotu nepotvrdil. Taky mě zarazilo, jak na to, že něco nesedí, přišly obě dvě rodiny po tolika letech zčistajasna v jednu chvíli. Ve zbytku dílu se mi scénář líbil – např. osudy postav. Suma sumárum, není to úplně můj šálek kávy, ale celkově to bylo fajn.

  • herecké výkony
  • hudba
  • scénář
75 %
Mé hodnocení
Patriccck
Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře9zobraz všech 9 příspěvků
Katka The Hero

Katka The Hero

Už se moc těším na další díly, protože tohle se fakt povedlo. Moc příjemné, herci taky dobrý, nikdo mi tam...
před 3 roky
andrea168

andrea168

Nic jsem od toho neocekavala, o to vic mne to prekvapilo. Herecke vykony jsou skvele, i oba kluci...
před 3 roky
šotek10

šotek10

I po zhlédnutí druhé epizody mě to baví.:)
před 3 roky
Další články k tématu