13. 5. 2021

Novinka pod lupou: Star Wars: The Bad Batch (Disney+)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Star Wars: The Bad Batch
Žánr animovaný
Stanice Disney+
Premiéra 4. 5. 2021
Vysílání pátek
Délka pilotu 75 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci Dave Filoni
Hrají

O čem to je?

Seriál sleduje elitní a experimentální klony Bad Batch, kteří hledají vlastní cestu v rychle se měnící galaxii krátce po klonové válce. Členy Bad Batch tvoří jedinečná parta klonů, kteří se od svých bratrů v armádě klonů geneticky liší. Každý disponuje osobní mimořádnou schopností, což z nich dělá mimořádně efektivní vojáky. V éře po klonové válce se vydají na nebezpečnou misi, na které se snaží udržet hlavu nad vodou a najít svůj životní úděl.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Nemám slov. Kdybych měl vyjádřit jedním slovem své pocity, jsem nadšený. A to říkám jako fanoušek Star Wars, který za posledních deset let pociťoval od této značky spíše zklamání. Dostal jsem po Mandalorianovi to nejlepší, co se v Hvězdných válkách od roku 2005 natočilo, a tím myslím včetně filmů.

Celý projekt mi ze začátku přišel až překotně naplánovaný. Udělat spin-off na základě několika epizod poslední řady seriálu, a to ještě takových, které tam jsou napůl proto, aby uzavřely Echovu dějovou linku a napůl proto, aby uvedly nový seriál (který vůbec není osmou řadou The Clone Wars, že…), to si prostě koleduje o průšvih. Navíc s postavami, které spolu neladily a už od začátku postrádaly jakoukoliv hloubku.

Jenže už od začátku Star Wars: The Bad Batch tento pocit vystřídalo něco jiného. Částečně za to může prostor, jenž se jednotlivým členům dostává, částečně hrozba, s kterou se musí členové Bad Batch vyrovnat. A částečně také časová linie, do které je seriál zasazený a s kterou se proplétá. Celý přínos Davea Filoniho jako by dospěl, jako by si Filoni konečně uvědomil, že na jeho seriály se dívají více dospělí než děti.

Dave Filoni se tak konečně projevuje jako tvůrce, který se nebojí původního obsahu, a namísto toho, aby jako v prvních řadách The Clone Wars jen vytvářel vedlejší příběhy, tak se odvažuje vytvářet vlastní lore a sahat na původní obsah tak, aby do něj dokázal příběh zasadit co nejlépe.

Tento fakt asi ilustruje nejlépe hned první scéna – armáda na Kalleru dostává informací, že Obi-Wan Kenobi bojuje s generálem Grievousem. A hned několik minut nato Palpatine vysílá Rozkaz 66. Tak jako ve filmu, tak jak by to mělo být. Přitom se hned v úvodu mihne postava, která The Bad Batch propojí s Rebels. Perfektní. A to ani nemluvím o faktu, že Filoni kašle na nový kánon (primárně na události popsané v komiksu Star Wars: Kanan) a bez větších potíží spojuje místa a události ze starého kánonu a toho nového.

Co na seriálu obdivuji, je CGI. Nedávno jsem viděl první řadu The Clone Wars, která ještě kdysi běžela na Cartoon Network, a ten rozdíl je neporovnatelný. Od něčeho, co vypadá jako dvacet let stará počítačová hra jsme se dostali k něčemu, co vypadá lépe než trailer na hru současnou – a trvá to hodinu a čtvrt.

Přitom The Bad Batch není jen o vizuálu, ale hlavně o příběhu. I kdyby pilot měl třikrát horší gtafiku, příběh fungovat bude. Je napsát velmi dobře, pět členů komanda se (narozdíl od jejich uvedení v The Clone Wars) skvěle doplňuje a zápletka s Crosshairem je jen vyvrcholením toho, čím si všichni klonovaní vojáci museli projít a jak na svou roli museli reagovat. Sám za sebe vysvětlení s „inhibitor chipy“ nemusím, ale do budoucna to pomáhá zjednodušovat vysvětlení zápletek, než kdyby se mělo jednat o „genetické programování“. Bylo vidět, že tvůrci na jednotlivých postavách zapracovali a dotáhli jejich psychologii do podoby, že utáhnou i vlastní seriál.

Abych ale jen nechválil, v pilotu mě štvaly dvě věci. Zaprvé – postava Wreckera. Dokážu přijmout za fakt, že jednotka 99 se skládá z geneticky nedokonalých jedinců, kteří jsou kvůli své nedokonalosti v něčem lepší. Nechápu ale potom, proč měli tvůrci potřebu jednu z postav popsat jako dítě, jehož největší zábavou je nechat věci vybuchovat, pořvávat se a smát hlasitostí level Pepin.

Druhá věc, která mi na pilotu neseděla, je postava Omegy. Její uvedení do děje a známost s jednotkou je prostě… až příliš násilné a nepravděpodobné. A ať se mi nikdo nesnaží tvrdit, že Nala Se měla potřebu mít lidské dítě, a tak si pohrála s geny a stvořila holčičího Bobu Fetta. Prostě ne. Spíš to vidím na nějaký pochybný kaminoanský projekt klonovaného Jediho, vzhledem ke zvěstem, které jsem slyšel o další filmové trilogii.

  • CGI
  • propojení s ostatními příběhovými linkami
  • vývoj po Rozkazu 66
  • Omega a její zasazení do děje
  • Wrecker
90 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Šlo to. Přišlo mi to jako takové pokrčování Klonových válek – stejný styl animace, stejný styl vyprávění. Takže komu se líbil předchozí seriál, asi bude spokojený i s touto novinkou.

Nějak extra se ve světě Hvězdných válek nevyznám. Viděla jsem před lety filmy, ty poslední už šly víceméně mimo mě. Nějaká časová linie je pro mě velké tabu. Ono je to ale jedno, v příběhu se dá docela v pohodě zorientovat i bez znalosti celého univerza.

Líbilo se mi, že z jednoho člena týmu udělali záporáka. To dává příběhu šmrnc navíc, protože proti sobě budou jako soupeři stát dvě silné postavy, které znají svůj styl a taktiku skrz naskrz. Celkově jsou postavy docela povedené, i když jsem si nikoho vyloženě neoblíbila. Nejvíce se mi asi líbil robot od Omegy, ten ale zůstal bohužel na základně, takže ho asi až tak moc vídat nebudeme.

Dál ve sledování pokračovat nebudu, raději si počkám na hraného Obi-Wana. Ale na to, že měl pilot 75 minut, tak to sledování docela uteklo.

  • bývalý člen týmu jako záporák
  • robot od Omegy
  • nic závažného nemám, jen to není můj žánr
60 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Za každej like dostane autor bonbón! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
fabec1222

fabec1222

Co mě v pilotu zarazilo, tak byl dabing mladého Kanana. Opravdu by mě zajímalo, kdo rozhodl o tom,...
před 3 roky
Další články k tématu