4. 2. 2021

Novinka pod lupou: Firefly Lane (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Firefly Lane (Cesta svatojánských mušek)
Žánr drama
Stanice Netflix
Premiéra 3. 1. 2021
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 50 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci Kristin Hannah (předloha)
Hrají Katherine Heigl, Sarah Chalke, Ben Lawson, Beau Garrett, Yael Yurman

O čem to je?

Kate a Tully se potkají jako mladé dívky a stanou se z nich neoddělitelné nejlepší kamarádky, které spolu prožijí třicet let úspěchů i pádů, deprese i zklamání. Když je rozdělí nemyslitelná zrada, obě ženy se vydají vlastní cestou a není jasné, jestli se ještě někdy usmíří.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Tyhle feel-good seriály od Netflixu mám moc ráda, pár do roka jich vždy vznikne. První polovina vypadala sice pro mě osobně lépe, ke konci se do toho začalo motat až moc vážného dramatu. Obsah jsem si nečetla, každopádně takto zpětně to dává smysl, jelikož se musíme dostat k problému, který obě kamarádky rozdělí.

Po zhlédnutí pilotu je asi každému jasné, čeho se problém bude týkat. Nebudu spoilerovat, ale řeknu, že jsem to správně uhodla už tak v polovině dílu. Není to nejoriginálnější seriál pod sluncem, no.

To ale nic nemění na tom, že jsem si první díl užila a těším se, až si dám celý maraton. Obě herečky v hlavních rolích mám ráda. I když přiznávám, že jsem si při sledování říkala, jak nám ta naše malá nezbedná Elliot zestárla! Ale ono je to i tím, jaký typ postavy hraje, typická mamina prostě nemá čas na sebe patlat padesát kilo make-upu, jen aby vypadala o pět let mladší.

Moc se mi líbilo skákání v různých časových dobách. Tuším, že byly za pilot celkem čtyři, ale jednu jsme si odbyli hned na začátku a už jsme se k ní nevraceli, takže ve výsledku byly tři – dospívání hrdinek (14 let), raná pracovní léta (dvacátnice) a současnost (čtyřicátnice). Skoky mi vůbec nevadily, dalo se v nich krásně orientovat a spolu hezky ladily.

Chování Tully je na pováženou, na druhou stranu kdyby jí Kate hned řekla, co jí vadí/trápí, tak věřím, že by si to Tully uvědomila a k žádnému konfliktu by nedošlo. Škoda, mohly z toho být takové druhé Gilmorky, kdyby tam nebylo to uměle vytvořené drama. Ale i tak se těším na maraton, věřím, že se budu dobře bavit, jak tomu bylo i u pilotu.

  • hlavní představitelky
  • feel-good seriál
  • časové skoky
  • zbytečné drama jako základ příběhu
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Musím říct, že úplně nevím, co si mám o seriálu myslet a kam bude směřovat. Na druhou stranu mě to ale moc nezajímá. Seriál je natočen podle stejnojmenné knihy od Kristin Hannah a ano, správně tušíte, že tato kniha se v češtině také jmenuje Cesta svatojánských mušek. O tomto hloupém názvu bychom ale mohli vést úplně jinou debatu.

Seriál se odehrává v několika časových liniích, které jsou ale dobře rozlišitelné. Nejmladší verze postav hrají mladé herečky. Zbytek se odliší oblečením a parukou. Takže se v tom rozhodně neztratíte. Charaktery jsou též jasně načrtnuté. Tully je sobecká kariéristka, která se o svou údajně nejlepší kamarádku moc nezajímá. Vlastně se s ní baví jen proto, že je ji jako jediná ochotná tak dlouho snést. A toho Tully velmi ráda a často zneužívá. Kate je zase domácí puťka, která by se ráda vrátila do práce, protože po krachu manželství už nechce být žena v domácnosti. A ač je tu pro Tully v jakékoliv chvíli, tak na druhou stranu se nestydí využít této známosti při pracovním pohovoru.

Pilot ubíhá poměrně plynule, ač scénář je prvoplánový a velmi rychle si domyslíte, co se bude dít dál. Problém je, že postavy jsou napsané ploše, a tím pádem nemá divák potřebu se o ně zajímat. Emoce, které se snaží seriál vyvolat, se prostě nedostavují.

Po herecké stránce se nedá asi nic moc vytknout. Katherine Heigl i Sarah Chalke své party zvládají zahrát s přehledem a uvěřitelně. Jen prostě nemají obě dvě moc co hrát, což je velká škoda, protože u obou hereček víme, že nemají problém zahrát náročné role. Bohužel dramatický potenciál Heigl a komediální potenciál Chalke zůstává trestuhodně nevyužit. Nicméně se dá očekávat, že se asi dostaví v dalších epizodách. Pokud se ale na ně bude někdo dívat.

  • Sarah Chalke a Katherine Heigl
  • otravné postavy
  • nudný scénář
50 %
Mé hodnocení
litllewitch
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nebuď labuť a sdílej! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
_-0-_

_-0-_

Připomnělo mi to předehru k Cimrmanově operetě Proso - název je typickou ukázkou frustrační kompozice...
před 3 roky
AislinK

AislinK

Tak tohle si nechám uniknout, protože z nějakého důvodu moc nemusím Katherine Heigl. Viděla jsem...
před 3 roky
mart-in-a

mart-in-a

môže mi niekto povedať prečo sa oni dve pohádali a nechcela ju Katy na pohrebe sojho otca?..nepostrehla som...
před 3 roky
Další články k tématu