15. 6. 2021

Novinka pod lupou: Anne Boleyn (Channel 5)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Anne Boleyn
Žánr drama, psychologický, thriller, minisérie
Stanice Channel 5
Premiéra 1. 6. 2021
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 45 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Třídílný psychologický thriller sleduje pád Anny Boleynové, druhé manželky krále Jindřicha VIII. Drama s důrazem na feminismus sleduje poslední měsíce hrdinčina života a znovu prozkoumává její boj s patriarchální společností tudorovské Anglie, její touhu zajistit budoucnost své dceři Alžbětě a brutální realitu selhání, kdy nedokázala Jindřichovi zajistit mužského dědice.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Co k tomu říct? Tento seriál vznikl jen a pouze k tomu, aby si stanice mohla odškrtnout fajfky a poplácat se po zádech, jak jde pěkně s dobou. Docela by mě zajímalo, koho mohlo napadnout, že tohle je dobrý nápad.

Celý minulý rok jsme přinášeli zprávu za zprávou o tom, jak jsou herci nuceni omlouvat se za své bývalé role nebo dokonce opouštět současné role jen proto, že nemají stejnou barvu kůže jako jejich postavy. O to absurdnější to je, když se jedná o animáky, kde herci ani nejdou vidět a jde pouze o jejich hlas a intonaci, jakým způsobem svou postavu uchopí. Ale dobře, to se dá pochopit. Celý svět volal po rovnoprávnosti ve snaze ukázat, že i věrohodní představitelé stejného původu, jaký mají i postavy, dokážou stejně dobře a kvalitně tyto postavy ztvárnit.

Proto opravdu nedokážu pochopit, jak mohl projít tento na první pohled viditelný obrácený rasismus. Jen se opovažte do nějaké menšinové role obsadit bělocha, to budete lynčovaní! Ale naopak? Žádný problém, to přece nevadí. Nikoho nezajímá, jak vypadal tudorovský dvůr, tehdejší šlechta či samotná Anne. V tomto případě můžeme být moderní a obsadit koho chceme.

Nechápejte mě špatně – Jodie je nádherná. Sledovat ji na obrazovce bylo příjemné, make-up i kostýmy jí moc slušely. Těšila jsem se na ni v novém Zaklínači, škoda, že od role musela nakonec ustoupit. Ale do role Anne se nehodí.

Tvůrcům se ovšem nedá upřít to, že umí vzbudit buzz. Sice kontroverzní, ale i tak – o seriálu se mluví a spousta lidí si ho ze zvědavosti pustí, takže peníze se pohrnou a vydělá na tom celý tým i samotná stanice. Nezáleží na tom, jestli je reklama dobrá, nebo špatná, protože stále je to reklama. A tady barva kůže hlavní představitelky docela efektivně maskuje průměrný příběh a nezáživné dialogy, které vás pak jen se slzou v oku nutí vzpomínat na stará dobrá léta jiných Tudorovců …

  • tvůrci ví, jak dát o svém díle vědět do světa
  • hlavní představitelka
  • ostatní postavy/herci
  • nudné a vleklé dialogy
  • zpracování příběhu nezaujme
30 %
Mé hodnocení
ragelly

Asi mám velmi rozporuplné pocity. Ne ani tak z obsazení, které kritizují všichni napříč seriálovou komunitou, jako spíš z vypočítavosti stanice. Bylo jasné, že tento seriál vzbudí rozruch. Že vzbudí velký rozruch. Co bylo skutečným záměrem stanice? Okopírovat úspěch Bridgerton? Nahnat sociální buzz?

Nebo snad byly za obsazením Jodie Turner-Smith nějaké lepší úmysly? Měla žena v pozici moci povzbudit sebevědomí Afroameričanů a Afroameričanek? Mělo to vnést moderního ducha do historické látky, jak s oblibou říkají PR specialisté?

Oprosťme se od toho, kdo koho hraje. Anne Boleyn má být příběh o boji ženy s patriarchální společností a její touze zajistit budoucnost pro svou dceru. Nebýt to zasazené do 15. století, mohl by to být poměrně dobrý běžný seriál. Jenže k tomu schází jedna konkrétní věc – slušný scénář a provedení.

Jenže i kdyby se jednalo o klasický historický seriál, tak by stejně u diváků zapadl. Ani jedno – scénář a pečlivé provedení, se nekoná. Naopak, celý pilot vypadá jako kdyby ho natáčeli lidé, kteří veškerý svůj výzkum založili na seriálu Reign (a že mám Reign poměrně rád). Gradace příběhu jako by neexistovala, naopak, rozehrává se tu mnoho linek na to, aby pro diváka byla zajímavá aspoň jedna. Provedení je pak naprosto tragické, ani nevím, kde začít – polyesterové šaty, absolutní absence spodního prádla, koně v závěrečné scéně běží po betonové cestě, úprava vlasů u poloviny postav neodpovídá době. Hrajeme si tedy na historický seriál, nebo na drama, které by se bez historického aspektu úplně obešlo? U Anne Boleyn totiž ani není jasné, komu je vlastně seriál určen. Mladým? Feministkám? Menšinám? Kritikům? Janu Tleskačovi?

Ani jsem se jako divák neztotožnil s žádnou z postav. Ne, to prostě nešlo. Celou dobu jsem myslel, že manžel Anne je Jindřich VIII., a ejhle, on je to Jindřich VIII., ale z jeho královských povinností vidíme suché z nosu, celá jeho role je, že je připravený souložit s Anne. Královniny dvorní dámy nejsou zajímavé ničím (kromě toho, že si PR oddělení může odškrtat jednotlivé rasové kolonky, protože tu je zastoupeno snad vše + samozřejmě si můžeme odškrtnou kolonku feministického empowermentu za scénu u jezera a tři scény v ložnici), královnin bratr absolutně netuším, co tam dělal, no a o Jane Seymour se snad ani nezmiňuji…

Abych to shrnul, dle mého názoru Channel 5 zahodil celou minisérii jen proto, aby vytvořil sociální a mediální buzz kolem rasy hlavní herečky. Jinak nehledě na tento fakt je seriál tragický, dokonce si dovolím říct, že to jsou vyhozené peníze z okna. Divím se, že se někdo z herců k tomuto upsal.

  • Celé to působí jako nějaký fanouškovský cosplay LARP založený na Reign. Beze srandy.
  • Toto je seriál pro média a sociální sítě, ne pro diváky.
20 %
Mé hodnocení
Seraphine313
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nám o tom dej vědět! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře10zobraz všech 10 příspěvků
Eviik

Eviik

Jdu asi pozdě do diskuse, ale přeci jen, co na to říkají černoši? Fakt se to někomu líbí, nebo jde jen...
před 2 roky
Nevada

Nevada

Stříbrné plátno barevné i barvoslepé. Nejen o černošce v roli Anne Boleyn
před 2 roky
Blázen z Jericha

Blázen z Jericha

Na CSFD je skvostná recenze od Verbala.
před 2 roky
Další články k tématu