31. 5. 2021

Novinka pod lupou: Eden (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Eden
Žánr anime
Stanice Netflix
Premiéra 27. 5. 2021
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 25 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Tisíc let v budoucnosti existuje město zvané Eden 3. Je obýváno pouze roboty, jejichž majitelé již dávno zmizeli. Při jednom z rutinních úkolů dva zemědělští roboti náhodou probudí lidskou holčičku ze stáze a úplně jim to rozbije jejích víru v to, že lidé jsou je nějaký starověký zakázaný mýtus. Společně začnou oba roboti vychovávat holčičku na bezpečném místě mimo Eden.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Poznámka na začátek. Lidstvo je 1000 let vyhynulé a roboti furt trvají na dosti nepraktickém designu dvounožců. Je vidět, že kreativní ta AI nebude, protože jinak by za tu dobu musela vymyslet mnohem praktičtější design.

Ale jinak to bylo jako seriál a příběh tak hrozně milé, že jsem měl hned chuť si pustit další. Postupné odkrývání aktuálního světa a i robotí poznávání malé lidské bytůstky je takové příjemně hřejivé, že mi až skoro bylo líto, že z malé holčičky je na konci pilotu už teenagerka. Ještě bych klidně snesl jednu epizodu neohrabaného poznávání, jak se lidské bytosti musí nabíjet a jak plýtvají energií, případně nějaké další nepraktičnosti, které by robotům zavařily pořádně hlavy. Zápletka se zlými roboty mě tak spíš víc rušila, než aby mě vtahovala do děje s tím, že se tu rodí nějaký ten budoucí konflikt. Po pravdě se ho docela obávám, protože mám strach, že právě tam je veliká šance, že se z toho vyklube jen tuctové anime, kterým to zatím rozhodně není.

  • robotí poznávání lidí
  • neanime design
  • jak holčička přebírá robotí slang, např. „mute“
  • zlý roboti
  • občas mě štvalo, že nerozumím pípání
80 %
Mé hodnocení
Fruiko

Musím říct, že první polovinu epizody jsem byla docela nadšená. Sice jsem se děsila anime, ale zpracování a příběh mě příjemně a překvapivě oslovily. Vzpomněla jsem si na Raised By Wolves, je to docela podobné téma, alespoň pokud můžu soudit podle pilotu.

Bohužel, ve druhé polovině epizody došlo k časovému posunu a z roztomilého batolete se stala nafoukaná a věčně naštvaná puberťačka, která nepříjemně a otravně vříská, kdykoliv není po jejím.

Příběh je určitě zajímavý a neokoukaný a stojí za zkoušku, i když se to nakonec zvrtlo v něco, co se mi až tak nelíbilo.

  • první polovina epizody
  • přizpůsobování se robotů malému dítěti
  • otravná puberťačka
  • míří to ke klasickému souboji
60 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Ó náš nejdražší čtenáři moc děkujeme za podporu. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu