15. 1. 2021

Novinka pod lupou: WandaVision (Disney+)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název WandaVision
Žánr „marvelovka“
Stanice Disney+
Premiéra 15. 1. 2021
Vysílání pátek
Délka pilotu 26 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Příběh je zasazen do doby po událostech z filmu Avengers: Endgame. Wanda Maximoff a Vision žijí ideální život na předměstí Westview, kde se snaží skrývat své schopnosti. Ruku v ruce se vstupem do nové dekády televizních veteránů začne pár mít podezření, že věci nejsou takové, jaké se na první pohled můžou zdát.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Myslím, že tohle bude asi nejzářivější příklad seriálu, který opravdu po pilotu hodnotit nejde. A stejně tak se nejde rozhodnout po pilotu, jestli má smysl pokrčovat dál. On už trailer napověděl, že tohle nebude klasická marvelovka, na jakou jsme zvyklí, alespoň ze začátku. To pak potvrdil i ředitel Disney+, kterému uklouzlo, že ten klasický superhrdinský akčňák začne až zhruba od čtvrtého dílu.

První epizoda je zábavným úvodem, ovšem mnoho nám neřekne. Nostalgicky se nám vrátí oblíbené postavy z filmů, ale co se samotného příběhu týče, víme pouze to, že se někde v Metrixu stala chyba.. a pravděpodobně velmi úmyslná ze strany nějakého záporáka. Postavy si žijí svůj romantický sitcomový život a la Sabrina, mladá čarodějnice a o žádnou záchranu světa se nestarají.

Co se týče sitcomové složky, seriál působí mile, ale žádné extra povedené vtípky nepředvádí. Bonusové bodíky má za to, že studiový smích není používaný za každou větou, ale jen tam, kde se nějaké vtipy skutečně objeví. Oba představitelé jsou ve svých rolích bravurní, i když je na první pohled (opět zcela záměrně) jasné, že sem nepatří.

Nejlepší částí však pro mě byla samotná večeře, která přinesla nejvíce otázek a náznaků toho, co se to vlastně děje a co to my, diváci sledujeme. Wanda ani Vision totiž nedokázali odpovědět na základní otázky – jak se seznámili a kdy se vzali, a ze sitcomu se rázem stal nadpřirozený thriller, alespoň na minutku. I když jsme se nedozvěděli žádné odpovědi, samotná scéna dokázala dokonale nastartovat můj těšing na celou sérii. Ovšem jak říkám, tohle bude chtít jet maratonem, protože jakékoliv odpovědi jsou prozatím v nedohlednu.

  • scéna u večeře
  • Wanda, Vision a jejich představitelé
  • nevtíravý studiový smích
  • úplně mimo hlavní příběh
  • žádné odpovědi
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Na začátek vlny oficiálních Marvel seriálů (protože se tváříme, že Agenti, Daredevil a jeho parta a ta spousta dalších projektů vlastně neexistuje), jsem se upřímně dost těšil. WandaVision měl být projekt, který odstartuje čtvrtou fázi filmového Marvelu.

A hned na začátek dostaneme to nejpodivnější, co bylo natočeno v celém dosavadním MCU. Celá první (a minimálně i druhá epizoda) je natočena černobíle, jako parodie na sitcomy z 60. a 70. let. Ať už co se týče levných kulis, přehnaných výrazových prostředků, nevtipných a trapných situací a pokusů o vtip.

Celou dobu jsem si při sledování říkal, kdy že vlastně přijde to rozuzlení, které posune příběh do moderní doby, které ten příběh propojí s hlavní MCU linkou nebo aspoň naznačí, že se nedíváme na zfilmování nějaké fan povídky. Jenže nic takového nepřijde. Dosledujete epizodu do konce a jste stejně konsternovaní jako na začátku.

V zahraničí považují v prvních recenzích seriál za „poctu televizní historii“, „silný krok Marvelu do televize“, „zajímavou, novou, osvěžující odchylku od toho, co bychom čekali“. Já bych nepoužil ani jeden tento výraz. Ano, WandaVision je něco, co se v televizi příliš často nevidí. Ale vyznění celého seriálu bude záležet na tom, jak se příběh s premisou, kterou nastavil, popere. Sám za sebe říkám, že jestli se v podobném duchu ponese ještě jedna nebo dvě epizody, seriál na hodně dlouho odložím.

Epizoda má bez titulků nějakých 23 minut, ale už v polovině přestává být zábavná. Herecké výkony Paula Bettanyho i Elizabeth Olsen jsou přitom skvělé, dialogy sice občas drhnou, ale hluchá místa jsou ihned udolána dalšími dialogy, byť občas totálně vyprázdněnými. Bohužel, ve své parodii sitcomů se prázdnota dialogů začne rychle projevovat a velice rychle diváka unaví.

WandaVision je něco, na co fanoušci Marvelu dlouho čekali. A ještě pořád čekat budou. Po první epizodě vůbec není jasné, zda se čekání vyplatilo. Místy se děj tváří natolik bizarně a přetažený do estrádní trapnosti, že si seriál zprotivíte, anebo se přepnete do stavu, kdy čekáte na rozřešení záhady a přijmete, co na vás seriál hodí. Nedokážu předpokládat, jak velká část diváků se uchýlí do které skupiny, ale za mě toho bylo už v prvním díle až příliš. Pokud má první díl nalákat na sledování dalších, tady se to nepovedlo, zvlášť v kombinaci s týdenními přestávkami mezi epizodami.

Přiznejme si na rovinu, že Marvel byl a je pro průměrné diváky, a díky tomu i slaví takový úspěch. Zápletky vždy dokáže vysvětlovat jednoduše a srozumitelně. Děj graduje tak, aby divák ani na okamžik nepolevil pozornost. I když (a mluvím o filmech, od dřívějších seriálů dal Marvel ruce pryč) zkusil něco nového, pořád se snažil dodržet tato základní pravidla. Obávám se, že na průměrného diváka pokus jménem WandaVision bude příliš. Všichni tak nějak víme, že se zápletka začne vyjasňovat s dalšími díly, otázka je, jestli na to ten průměrný divák bude mít trpělivost. Sami jsme viděli, jak dopadl ve sledovanosti Legion, seriál mnohem víc „meta“ než WandaVision.

Moje hodnocení všehovšudy odráží pouze první díl. Ten je za mne místy sice až nekoukatelný, ale zároveň naznačuje, že vše bude vysvětleno později. Tím pádem není úplně hodnotitelný. Můj dojem z epizody ale není úplně pozitivní. Zatím.

  • Paul Bettany a Elizabeth Olsen
  • praktické triky
  • atmosféra šedesátkového sitcomu se rychle přejí
  • prázdné dialogy
50 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Úvodní seriál čtvrté fáze, to si přece nemůžu nechat ujít, i když nepatřím k těm úplně zapáleným fanouškům Marvelu. A teda čekal jsem všechno, ale že se budu až tak bavit, to rozhodně ne.

Tak jako asi všichni jsem neskutečně zvědavý, co se přesně stalo, že tu máme Wandu, která už dávno není tou Scarlet Witch z úvodu příběhu, a Visiona, kteří nejsou schopni dát dohromady, jak se do tohoto bodu příběhu dostali. Až do teď se tak nějak čekalo, že Wandě přeskočí a začne si vytvářet svůj svět, ale najednou je tu závěrečná scéna, kdy celý příběh někdo sleduje (druhý díl v tom dělá ještě větší zmatek). Takže co se tu děje, bude dost velkým lákadlem ke sledování celé série, vlastně asi i dost velkým lákadlem na Multiverse of Madness.

Neskutečně se bavím na tom, jak si seriál utahuje z padesátkových sitcomů, respektive neutahuje, jen je a tím i sebe nebere až tak vážně, takže když se na to člověk nedívá vysloveně pohledem, chtěl jsem Marvel, mám Van Dyka, tak se u toho dá solidně pobavit. Navíc jsme se dočkali i reklamy, která byl narážkou na Stark Industries a nesla v sobě jediné dvě barvy, které se během černobílé epizody objevily. To nebude náhoda.

Musím naprosto souhlasit, že WandaVision je přesnou ukázkou toho, že seriály se po pilotu nedají zhodnotit úplně objektivně. Po tomto vám dost možná zůstane v hlavě guláš větší, než byste čekali. Ale já osobně věřím, že za to ta následující jízda bude stát.

  • nebere se tolik vážně
  • něco neočekávaného
  • zajímavé zpracování příběhu
  • spousta otázek
  • zatím nevíme vůbec nic
80 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Na tyhle čudlíky nesmíš klikat! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře9zobraz všech 9 příspěvků
Hitchhiker

Hitchhiker

Chybička se vloudila :D
před 3 roky
ragelly

ragelly

V článku už najdete i názor jesmota, tak si můžete počíst další názor na první epizodu :)
před 3 roky
ragelly

ragelly

Dokoukáno. Byla to zábava, ale že bych z toho byla nějak odvařená, to se říct nedá. Hodnotím solidními...
před 3 roky
Další články k tématu