30. 8. 2021

Novinka pod lupou: 1. Mise (Prima)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název 1. MISE
Žánr drama/lékařský
Stanice Prima
Premiéra 29.8.2021
Vysílání středa
Délka pilotu 80 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Šest kadetů a šest kadetek, dvanáct mladých vojenských lékařů podstupuje výcvik, aby si zasloužili místo v prestižním mezinárodním oddílu. Dvanáct osobností představuje dvanáct příběhů, cíl je ale společný: získat místo v elitní jednotce a stát se součástí mise, jejímž posláním je zachraňovat lidské životy. Jenže místa jsou jen čtyři.

Trailer

A jaký je váš ortel?

Dneska jedu už druhou novinku a asi se cítím štědře, protože oboje hodnotím na československé poměry vysoko, ale i 1. Mise na mě působila sympaticky a asi v ní budu pokračovat.

Hnedka na začátek si teda neodpustím jeden hejt a ten bude na znělku. Protože kdo sakra přišel s tím, že jako podklad použijou Morituri te salutant? Kryla zbožňuji a takhle ho znehodnotit… Za to bych někomu urazila pracky.

Nicméně děj vůbec není špatný a prostředí vojenských lékařů je neokoukané. Stále se nacházím v Rubavě a fanoušci Sestřiček si tak přijdou na své. Spoilerovat radši nebudu, ale dočkáte se nějakých známých tváří.

Největším překvapením pro mě byla chemie mezi hlavními hereckými představiteli, a to Janem Dolanským a Markem Němcem. Pěkně jim to šlape a jejich scény jsem si moc užívala. Stejně tak neokoukané tváře v podobě mladých kadetů jsou fajn. Pevně doufám, že se tam vystříbří nějaké nové třeba nejen televizní tváře. Pár tipů bych už měla.

Líbí se mi, že se tu prozatím nejede vysloveně na vztahy, ale opravdu se snaží představit prostředí výcviku vojenských lékařů, i když nepochybuju, že je to příšerně zkreslený. Ale není to minimálně dle pilotu vysloveně soapka, takže doufám, že se tohoto formátu budou držet i nadále. Moc se mi líbila linka s experimentem.

Na dlouhý večer je to podle mě fajn a myslím, že si svoje publikum najde. Případně může jít o slušnou minisérii.

  • herecké obsazení
  • netradiční vojenské prostředí
  • chemie Dolanského a Němce
  • znělka
60 %
Mé hodnocení
litllewitch

Asi nemá moc smysl porovnávat se zahraničními lékařskými seriály, které jsou přece jen už na trošku jiné úrovni. Tím nemyslím Chirurgy a další soap opery, ale spíš něco ryze lékařského.

Tím neříkám, že tady nejde o lékaře a jejich osobní životy a vztahy na pracovišti. Bohužel je tu toho až přespříliš. Není to jako Ordinace, ale Modrému kódu se to docela přibližuje. Snaží se to brát více vážněji, ale ve výsledku to stále dokola sklouzává ke zpomalování akce a zbytečným zdlouhavým rozhovorům úplně o ničem.

Tragická mi přijde herecká složka. Paradoxně nejlepší jsou mladí učni, kteří vypadají nadějně. Naopak zaběhnutí doktoři jsou jedna velká tragédie. To sexuální obtěžování a celkově postava drzého a nadrženého doktora, který nezná ani základy chování v nemocnici, byla tzv. „cringy“. Úplně mě z té trapnosti na obrazovce přejel mráz po zádech, jak špatné to bylo.

Seriál má trošku výhodu ve vojenském zaměření, přece jen to není klasická nemocnice, kterou už jsme v seriálech viděli milionkrát. S tím souvisí i důraznější chování postav, na které diváci Ordinací a podobných seriálů asi nejsou úplně zvyklí, takže je to může lehce zaskočit.

Dál koukat nebudu. Oceňuju, že je to trošku něco jiného, než na co jsme zvyklí, ale na druhou stranu herecké výkony hlavních představitelů seriál sráží.

  • prostředí vojenské nemocnice
  • praktikanti
  • herecké výkony
  • postava úchylného neprofesionálního doktora-záporáka
60 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Za každej like dostane autor bonbón! 
litllewitch

litllewitch

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře22zobraz všech 22 příspěvků
AislinK

AislinK

Já už jsem ten první díl skoukla a mě to jako taková klasická česká oddechovka k večeru do oka padlo....
před 2 roky
Longsword

Longsword

Britské,resp. Australské námořnictvo vychází ze zatraceně starých tradic. Včetně takových libůstek jako...
před 2 roky
Jessica Angell

Jessica Angell

Jop, děkuju..
před 2 roky
Další články k tématu