30. 11. 2021

Novinka pod lupou: The Wheel of Time (Amazon)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Wheel of Time (Kolo času)
Žánr fantasy, dobrodružný
Stanice Amazon
Premiéra 19. 11. 2021
Vysílání pátek
Délka pilotu 54 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Hlavní postavou je Moiraine, členka ženské organizace Aes Sedai. Cestuje napříč světem s pěti mladými lidmi. Věří, že jeden z nich je reinkarnací osoby, které bylo předurčeno zachránit lidstvo. Natočeno podle stejnojmenné knižní série, kterou napsal Robert Jordan.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Ani se mi nechce věřit, že se to natáčelo u nás. Na začátku tam byla vyobrazená taková krásná příroda, že bych to tipovala skoro na Nový Zéland nebo něco podobného a la Pán prstenů. Každopádně zbytek dílu už se odehrává převážně v postavených exteriérech, takže tam už je to pochopitelnější. Možná se scény krajiny natáčely extra jinde?

Každopádně první díl vypadá slibně. Jsem předlohou nepolíbená, takže nemám s čím srovnávat. Ale pilotu se úspěšně daří seznámit diváky s postavami a základy příběhu, abychom alespoň tušili, která bije, i když předlohu neznáme. Takže pokud jste nečetli, i přesto se do seriálu můžete směle pustit, budete se orientovat poměrně slušně.

Moc se mi líbí vizuální stránka, efekty jsou hodně vydařené a jde na nich vidět vysoký rozpočet seriálu. Ohledně samotného příběhu a postav zatím nevím. S postavami se asi po pár dílech sžiju, ale trošku mám strach, aby mě to nezačalo nudit, zvlášť u tak dlouhých dílů. Ale pak si vzpomenu na to, jak jsem při prvním sledování první řadu Hry o trůny protrpěla, ale po pár letech jsem do toho tak nějak dozrála a celý seriál jsem nakonec zhltla během pár dnů. Tak třeba to bude případ i Kola času.

Ve výsledku tak po prvním díle odcházím vcelku spokojená, bavila jsem se dobře. Mám strach, že mě možná seriál nechytne tak jako jiné diváky. Nemám v sobě ten pocit, kdy bych si toužila hned pustit další díl, chybí mi tam nějaká malá jiskřička.

  • vizuální efekty
  • seriál je ideální i pro neznalce předlohy
  • krásná příroda
  • něco mi tam chybí
  • nemám chuť pustit si hned další díly
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Upřímně jsem po první epizodě hodně dlouho hledal slova, kterými bych popsal správně, co jsem viděl. Není to úplně jednoduché, hlavně proto, že se nemohu rozhodnout, zda je Wheel of Time adaptace dobrá, špatná, nedostačující, dostačující, přesná, zasloužená, odpovídající, nebo kdovíjaká jiná.

Začněme malou vsuvkou o předloze. Kolo času má obrovskou spoustu fanoušků. Já osobně jsem skončil v polovině druhé knihy, a to ze dvou důvodů – minimálně první kniha kompletně vykradla Pána prstenů a ta druhá byla, co se týče čitelnosti, zase jedna z nejnudnějších věcí, které jsem kdy četl. To ale neznamená, že bych knihu neuznával z hlediska worldbuildingu nebo jako dílo samo. Zajímalo mě, jak bude seriálové zpracování vypadat. Koneckonců, pokud by to nebyl seriál pro fanoušky, pro lidi, kteří s knihami nejsou obeznámeni, mohlo by jít o skvělé fantasy.

Jenže v tom je kámen úrazu. Pokud by mělo jít o kvalitní adaptaci, mohla by aspoň trochu dodržovat pravidla děje i vyznění knihy. Bohužel tvůrci udělali chybu, že do pilotu nacpali co nejvíc děje (aby snad divák měl pocit, že v něm nebyla hluchá místa), co si vzpomínám, tak snad celou první třetinu knihy. Vedlejším produktem tohoto přístupu je ovšem fakt, že na vysvětlování není čas a jednotlivé události na sebe navazují tak nějak omylem. A protože divák přece potřebuje nějakou expozici, uděláme ji hned na začátku, kde už v druhé větě prozradíme fakt, ke kterému čtenář dojde ve velkém finále první knihy…

Ono je toho ale více. Moiraine Sedai přichází do vesnice, aby zde našla čtyři mladé lidi. Bum, bitva, a ona najednou ví, kdo přesně to je. Bez jediného náznaku, prostě se sešli na návsi a jí je to jasné. Sedai jsou vůbec zvláštní sebranka. V knihách to mají být vznešené a étericky krásné bytosti. Něco jako elfky. Nebo elfí andělé. Nebo cokoliv si domyslíte. V seriálu se zatím prezentují spíš jako odrostlé ultrafeministky, které dvakrát řežou a jednou měří. Proč mají tvůrci vždycky pocit, že adaptovanou látku vylepší? Vždyť kdyby se drželi přesně knihy, nemůže se stát nic špatného, ne?

Tvůrcům se nedá upřít snaha udělat dobrý seriál, minimálně co se týče exteriérů, tak musím mluvit pozitivně. Ale… Kdo kdy viděl aspoň jednu středověkou vesnici, musí uznat, že to, co bylo v seriálu, by v životě nikdo rozumný nepostavil. A chápu snahy mít rovnocenné rasové zastoupení, kde to jen jde, a ve fantasy může každý říct – je to fantasy, nevíš, jak ty postavy autor zamýšlel – jenže hádejte, co udělá genetika, když do jedné vesnice nasypete asiaty, černochy, bělochy, Indy a Latinoameričany? Nejpozději ve čtvrté generaci budou všichni vypadat víceméně stejně. A to ani nemluvím o Moiraine Sedai, která má být vznešená a přitom vypadá jako kdyby přijela z vedlejší vesnice. Jejich efektní nástup s Lanem nebyl efektní ani omylem. Jsem poměrně rád za zobrazení trolloků, kteří v knihách působili víc směšně než děsivě.

Co se týče herců, tam si nemůžu moc stěžovat. Rand je vybraný skvěle a Egwain taky. Jejich vzájemný vztah ale trpí tím, co celý pilot – tedy zrychlením událostí, díky čemuž prostě na ty dva není příliš mnoho času. Tím se ale (opět) vytrácí z příběhu jeden z poznávacích znaků Jordanových knih, a co hůř – najednou je vztah Randa s Egwain vykreslen úplně v odlišné rovině. V knihách ti dva spolu nikdy neměli pohlavní styk – v seriálu to stihli už v první polovině prvního dílu, jako by tvůrci chtěli divákům vzkázat – tohle je hlavní milostná zápletka, nebudeme naznačovat, postavíme vás před hotovou věc, dostávat se k tomu by bylo pro vás příliš náročné. Ani postava Perrina nebyla na do nikoho zamilovaná a je to pro její dějovou linku velmi důležitý fakt, vzhledem k tomu, že je o dospívání… Úplně se mi nezdá představitel Lana, jehož postavu jsem čekal něco v Aragornově střihu a stejně tak se mi nehodí herečka pro Nyneivu – aspoň můj dojem z její postavy z knih se blížil někam k herečkám typu Morgane Polanski, Anna Taylor-Joy nebo Saoirse Ronan.

Abych to shrnul – Wheel of Time jako adaptace skřípe. Ale skřípe lidem, kteří jsou obeznámeni s knihami. Pro diváky, kteří jsou tomuto světu noví, případně mají o něm jen matné povědomí, seriál bude vyhovovat. Pro mě osobně jde o seriál, po jehož zhlédnutí zůstává pachuť adaptace, která měla přiblížit látku mladšímu publiku, a tak sama zdegenerovala do jakési young adult, jež se zároveň snaží zavděčit vysláním spousty zpráv a poselství, o něž ale ve skutečnosti nikdo nestojí.

  • exteriéry
  • Rand a Egwain
  • zbytečně zrychlený děj
  • nedrží se předlohy
50 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Musím přiznat, že od téhle fantasy jsem nečekala vůbec nic. Předlohu neznám a „play“ jsem zmáčkla jen díky Rosamund Pike. Během prvních minut sledování jsem nějak nebyla naladěná a hledala jednu chybu za druhou. Jednoduše jsem proti Amazonu trochu vysazená, ne že by neuměli kvalitní seriály, ale pustili se do natáčení „mýho miláška“ a já jsem hodně zvědavá, jaký bude výsledek. Když tedy The Wheel of Time nabízí ukázku krásné krajiny, mojí hlavou probíhalo jen, že tohle je snad jen tréning CGI efektů, protože jsou hrozně ploché a chybí jim detaily.

Postavy hlavních hrdinů jsou neokoukané a multi-kulti pestré a někdo si tu dal opravdu záležet, protože to nebije do očí a do příběhu to sedí. Velké plus vidím i v kostýmech, někomu se asi nebude líbit, že nejsou tak úplně dobové, ale krásně se na ně kouká a každá postava má svůj styl.

V momentě, kdy dojde na akci a ukážou nám nepřátelské potvory, tak už cítím, jak jsem zaháčkovaná. Třešničkou na dortu jsou vizuální efekty čarodějky při vyvolávání kouzel. Konečně se někdo nebál a místo otřelých kouzelnických formulí použil taky pár „světýlek“, aby to nějak magicky vypadalo. Sledování boje mě neuvěřitelně bavilo, nemluvě o pár překvapivých momentech, které jsem opravdu nečekala.

Příběh má pomalejší tempo, ale hezky to vyvažují akčnější scény. Rozvětvení dějových linek v dalších dílech mě trochu vylekalo. Tento kousek nebude asi masově oblíbený, ale svoje diváky si najde a nepustí. Ještě štěstí, že už to má objednanou i druhou sérii, tak snad si to udrží nastavenou laťku.

  • Herecké obsazení
  • Kostýmy
  • Umí překvapit
  • V závislosti na náročnosti diváka CGI efekty
  • Plynulost příběhu nebude pro netrpělivé diváky
90 %
Mé hodnocení
foruska
Další díly seriálu
Za každej like dostane autor bonbón! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře10zobraz všech 10 příspěvků
andromache

andromache

Aha, takže casting :-). Už jsem se lekla že plus jakože postavy :D. Protože Rand je fakt na pěst...
před 2 roky
Deaneira

Deaneira

Tak to se ohrazuji, mám přečtené obě ságy a miluju seriálové zpracování u obou. Kolo času se za mě...
před 2 roky
Sitheren

Sitheren

1-3. díl byli slabší ale to je i celá první kniha, ale čtvrtý díl měl neskutečné grády a jsem zvědavý...
před 2 roky
Další články k tématu