13. 10. 2021

Novinka pod lupou: La Brea (NBC)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název La Brea
Žánr Dobrodružný, Drama, Mysteriózní, SciFi
Stanice NBC
Premiéra 28. září 2021
Vysílání úterý
Délka pilotu 43 minut
Předskokan The Voice
Konkurence FBI: International, Dancing with the Stars, Our Kind of People
Tipovačka

O čem to je?

V Los Angeles se v zemi náhle otevře obrovská díra. Jedna rodina je rozdělena na půl. Matka se synem jsou sami, otec s dcerou jsou taky sami. Jedna dvojice se náhle ocitá v nevysvětlitelném pravěkém světě spolu s další skupinkou neznámých lidí. Všichni musí přijít na to, jak přežít, a odhalit záhadu, kde jsou a jak se dostanou domů.

Trailer

A jaký je váš ortel?

V pilotu zaznělo docela trefné přirovnání k Lost, jen za mě je tu jeden velký rozdíl, seriálová tvorba pokročila. Je docela škoda, že se nakonec z díry (popravdě jsem i tu čekal větší, ale jasně, efekty nejsou zadarmo) vyklube místo z trhlinou mezi současností a světem minulým. Trochu to za mě postrádá nápad, takové věci s jednosměrnou cestou do minulosti už tu byli několikrát a po pilotu nemám úplně pocit, že tady to bude fungovat až tak moc, aby byla šance na super úspěch a hromadu sérií. Asi bych byl mnohem radši, kdyby tvůrci přišli s novým světem, kde by bylo více prostoru a více možností.

Rozhodně oceňuju, že jde seriál rovnou k věci, je tu úvodní scéna, která působí nenápadně a najednou to všechno vybuchne, teda propadne se. Dalším dějovým plusem jsou věci v náznacích, nehoda otce, minulé objevení trhliny (tato část mě hodně nahlodala), zkrátka takové ty drobnosti, které v některých seriálech působí otravně, právě protože jsou jen naznačeny.

Pilot ale nakonec nepřinesl moc víc než trailer, takže doporučuju maximálně přečíst anotaci a tím skončit, ať si užijete díl naplno. Po stránce herecké to tu trochu pokulhává a drhne, nedokážu úplně odhadnout, jestli je to herci nebo spíš postavami (otec mi třeba vůbec nesedí), ale není to úplně ono. Je taky možná trochu škoda, že scenáristé nesáhli spíš po variantě otec+syn a matka+dcera, zajímalo by mě, jestli by to nepřineslo trochu živější náboj.

Nemám úplně potřebu sledovat dál, kdyby ano, hodně bych se bál o osud seriálu a celkově rozplánování příběhu. Je totiž dost velká šance, že je tu jen plán první série, možná nástin druhé, ale nic moc víc, navíc s nejistotou prodloužení a pozvolnou ztrátou diváků… no, nevím, nevím.

  • náznaky
  • jde přímo k věci
  • herectví/postavy
  • nic moc extra proti promu
  • neoriginalita
  • upozadění světa na úkor rodiny
60 %
Mé hodnocení
jesmot

Seriál byl v mém hledáčku už nějakou dobu, jelikož se jedná o mysteriózní seriál a to já docela můžu. Také tomu napomohlo i obsazení, tedy spíše jen Natalie Zea, která se mi líbila v The Unicorn (RIP) a Eoin Macken, kterého jsem měl docela rád v The Night Shift a ani v Nightflyers nebyl špatný (to však neplatí o samotném seriálu).

Co se však týče hereckých výkonů zde, tak to je horší, sice to neříkám moc často, ale herecké výkony dříve zmíněné Natalie Zea mi zde přišly hrozné, zato Eoin Macken to alespoň trochu zachraňoval. Docela mě překvapilo, že se zde objevil i Jon Seda… sice jsem si od Chicaga dal pauzu, ale vrať se zpátky Antonio, tady ti to nesvědčí. Ta „paní policistka“ a vlastně téměř každá další postava byla… ani nevím co říct. Celou show si podle mě ukradla postava Tye Colemana, jehož si zahrál Chiké Okonkwo.

Samotná hlavní zápletka je částečně „vysvětlena“ hned v první epizodě, kdy si člověk začne dávat střípky dohromady, takže jestli to nebude víceméně tak, jak předpokládám, tak budu převelice překvapený, žádný mysteriózní nářez jako u Lost fakt neočekávejte. CGI bylo po většinu času otřesné, ať už mluvím a bortících se budovách nebo o psovitých šelmách (které nebudu označovat za vlky, jinak by mě tady za to někdo sjel…)

Nějaký potenciál tam je, ale jestli to dokáží zachránit, tak to netuším. Sledovat dál budu, tedy alespoň do konce první řady, tak to totiž dělám téměř vždy s tichým doufáčkem ve zrušení. Jestli o tomto seriálu přemýšlíte, tak si radši pusťte výše zmíněné Lost nebo Terra Novu či dokonce The Lost World, rozhodně si je víc užijete.

  • Chiké Okonkwo jako Ty Coleman
  • Eoin Macken jako Gavin Harris
  • Natalie Zea jako Eve Harrisová
  • zbytek obsazení
  • mysteriózní slabota
  • počítačové efekty
40 %
Mé hodnocení
Micuda98

Jsem si zas nečetla anotaci ani neviděla trailer, takže to, že jsem byla 3/4 dílu jak u vytržení, je rozhodně moje individuální záležitost. Z nějakého důvodu jsem čekala seriál typu San Andreas (film) a dostala jsem místo toho podivný mix fantasy a mystery dobrodrůža na způsob Lost. Právě tento seriál nestanul na mysli jen mně, ale i samotným postavám v pilotu, takže kdo ještě v letošní výzvě nemá vyplněný “Pilot, ve kterém se naráží na jiný seriál” a právě Lost vám stylem sednul, tohle doporučuju.

Je ale třeba zůstat nohama na zemi, rozhodně nečekejte žádný vysokorozpočtový hollywoodský trhák. Jakožto americký seriál to – dle očekávání, přesto na můj vkus až příliš – cílí na rodinné citečky. Akci tam najdete, nějakou fantasy záhadu taky, ale hlavně tam probíhají rodinné a potenciálně vznikají romantické vztahy. Takže na tohle se připravte, ale řekla bych, že to je pro počin z Velké pětky typické. Mně osobně to nevadí, ale tipuju, že pokud očekáváte velký dobrodružný zážitek, budete zklamáni.

Postavy byly takové nemastné neslané, nikdo mě vyloženě nerozčiloval, nikdo mi ani nějak extra nesednul. Nejvíc mě bavil asi syn, ale to jen proto, že mám slabost pro tyhlety teen (co už nejsou teen) hezké tvářičky. Označila bych to jako poslepovaný Lost tajemnem, Terra Nova tou rodinnou a pravěkou stránkou, The 100 postapo vibem a již zmíněný San Andreas katastrofou. Asi se jednou kouknu i dál, ale moc úspěch tomu nepředvídám. Takových 10–20 % bych ubrala, kdybych předem četla anotaci a/nebo viděla trailer.

  • Lost (a další zmíněné) vibes
  • bez traileru a anotace mě to bavilo a překvapovalo
  • příliš to hraje na city
70 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Schválně jsem se nedívala na žádné ukázky, abych byla překvapená, co se v pilotu odehraje. Vlastně ani nevím, jestli už byl na jaře dostupný trailer, protože mi přijde, že jsem žádnou ukázku nikdy neviděla, ale na trailery jsem se dívala. Nu, ono je to jedno, protože pilot jsem teď viděla a jsem spokojená.

Tento typ seriálů je velká zábava sledovat. S přibývajícími díly ale hrozí, že se téma hodně rychle vyplýtvá a témata se začnou opakovat. První díl potěšil, vypadá to zatím nadějně, že by z toho mohl být parádní maraton.

I když mě postava otce nijak extra nezaujala (tohoto herce obecně moc nemusím), tak se mi hrozně líbí to propojení obou světů. Nejen manželovy vize, ale i konec dílu, kdy si hrdinka uvědomila, že jsou všichni stále v Los Angeles díky stejnému prostředí.

Doufám, že tvůrci mají příběh rozplánovaný na konkrétní počet sérií a že stanice jim umožní ho odvyprávět celý. Aby se pak nestalo to co s Terra Novou (zrušeno po 1. sérii) nebo Manifestem (zrušeno po 3. sérii, ale naštěstí vzápětí prodlouženo). Takové téma si zaslouží rozuzlení a vysvětlení.

  • herecké obsazení
  • propojení obou světů
  • pilot upoutá a navnadí na další sledování
  • zase je to jen o rodině
80 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
sandokan555

sandokan555

Tak som dal pilot a u mna niekde pri 60% ..minimlane -20% za familydrama, dalsich -10% za nelogickost...
před 2 roky
_-0-_

_-0-_

Děkuji za ušetřený čas.
před 2 roky
sandokan555

sandokan555

Ako nie je to zle si pozriet, aby clovek vedel asi o com to je . Osobne dam urcite prvu seriu no...
před 2 roky
Další články k tématu