27. 9. 2021

Novinka pod lupou: Squid Game (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Squid Game (Hra na oliheň)
Žánr akční, dobrodružný, drama
Stanice Netflix (Jižní Korea)
Premiéra 17. 9. 2021
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 59 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci
Hrají

O čem to je?

Lidem v nouzi, kteří nutně potřebují peníze, je zaslána záhadná výzva k účasti ve hře. 456 účastníků ze všech společenských vrstev je uzavřeno na tajném místě, kde hrají hry s cílem vyhrát 45,6 miliardy wonů. Každá hra je tradiční korejskou dětskou hrou, například Červené světlo, zelené světlo, ale důsledkem prohry je smrt. Kdo se stane vítězem a jaký je účel této hry?

Trailer

A jaký je náš ortel?

Většinou to nedělám, ale tady jsem prostě neodolal. Než jsem stihnul napsat svůj názor na pilot seriálu, tak jsem sjel celý seriál. To samo o sobě má nějakou vypovídající hodnotu. Bohužel, to ale nejspíš ovlivní hodnocení pilotu, protože na ten zbytek nejde prostě zapomenout.

Samotný pilot se totiž podle mě děsně vleče. Člověk natěšený z traileru pořád touží po tom, aby už se to stalo a úplně hlavní hrdiny a zároveň ubíhající čas tlačí očima dopředu. Chápu, chápu. Je potřeba představit hrdinu, jeho motivy a tak, ale do prčic. Korejskou horor thrillerovou úchylárnu si člověk nepouští pro nějaký psychologický rozbory, ale pro tu úchylárnu. A naštěstí se jí i v pilotu dočká. Kdyby nás tvůrci nechali čekat do dalšího dílu, asi bych jim to měl hodně za zlé.

Ale jakmile se to rozjede, je to nezastavitelné. Člověk obdivuje propracovanost celého systému a žasne na tím, jak je všechno vymyšlené. A i další věci mají svoje kouzlo, ale ty přijdou až příště. A můžu vám říct, stojí to za to. Cliffhangery vás nenechají přestat a pokud s prokoušete přes první dva pomalejší díly, tak to sjedete na jeden zátah. A tak to má být.

  • samotný systém her
  • organizace tajemné organizace
  • mix postav
  • po traileru je člověk trochu moc natěšený
  • ze začátku se to trochu vleče
  • hlavní hrdina ze začátku působí dost protivně
80 %
Mé hodnocení
Fruiko

Hodně dlouhý úvod, ale jakmile jsme se dostali k jádru věci, byla jsem zaháknutá. Úplně jsem si vzpomněla na loňskou novinku Alice in Borderland, která má hodně podobný koncept. U obou jsem pilot zhltla jako malinu a nemůžu se dočkat dalších dílů.

Jak říkám, ze začátku jsem na to hleděla, jako na co že se to koukám. Hlavní hrdina mi byl mimořádně nesympatický a vlastně jsem pořád netušila, o co jde. Závěrečná třetina dílu ale stála za to. Myslím, že si tvůrci klidně mohli odpustit tak dlouhý úvod a začít třeba už po prvních 15 minutách.

Tak nějak si říkám, co tam budou celých devět dílů dělat. Her je šest, tu první jsme měli za sebou během cca 15 minut. I kdyby další byly roztažené každá na hodinu, tak to pořád nevychází. A to ani nemluvím o tom, že čím více se budou roztahovat, tím větší je šance, že si nedokážou udržet tu napínavou atmosféru. Laťka je po první hře nasazená hodně vysoko.

Já jsem skoro ani nedýchala. Seriálu se povedlo vtáhnout mě do děje, při sledování jsem byla tak nervózní, jako bych sama patřila mezi soutěžící. Moc doufám, že to tak zůstane i v dalších dílech. Hlavně prosím, abychom se např. ve flashbacích nevraceli do doby před hrou, protože to byly hodně nudné minuty. Ti, co už viděli, kdyžtak můžou říct, jestli se další díly věnují pouze hrám, nebo tam jsou i ty nudnější části. Každopádně určitě mám v plánu dokoukat i zbytek, jsem moc zvědavá, jak tohle dopadne. Už po první hře pole hráčů značně prořídlo, na konci zůstane asi hodně malá skupinka.

  • v podstatě všechno od příjezdu na tajemnou lokaci hry
  • hutná atmosféra
  • příběh mě dokázal vtáhnout a nalákal na další díly
  • v podstatě všechno před příchodem do hry
  • nesympatický hrdina
80 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Copak asi dělají tyto tlačítka? 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Deaneira

Deaneira

Souhlasím, že tohle je doslova návykové, fakt jsem z toho nadšená, kamarádce jsem doporučila včera a...
před 2 roky
Matuush

Matuush

Já se chtěla podívat jen na pilot a sežralo mi to půl soboty. 😂 Musím ale říct, že se mi líbilo, že hlavní...
před 2 roky
AislinK

AislinK

Hmm, ok, přidávám do chci vidět, ale v nejbližší době (myšleno cca půl roku, ne-li dýl)se k tomu...
před 2 roky
Další články k tématu