29. 7. 2021

Novinka pod lupou: Monsters at Work (Disney+)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Monsters at Work
Žánr animovaný, komedie, fantasy
Stanice Disney+
Premiéra 7. 7. 2021
Vysílání středa
Délka pilotu 24 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Šest měsíců po událostech z filmu Příšerky s.r.o. je město plné smíchu. Tylor Tuskmon se má stát novým strašákem, jenže po velkých změnách končí jako mechanik. Přesto sní o práci po boku Jamese P. Sullivana a Mikea Wazowskiho. Cesta vedoucí na vrchol je ale trnitá.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Animák a jak jsem ho hltal. Na tento kousek jsem se těšil opravdu hodně, protože pokračovat tam, kde skončil film, to se zdá jako celkem velké sousto. Díl jsem si užil, je tu ale jedno ale, k tomu se dostanu ke konci. Příběhově byl úvod fajn, rozhodně jsem rád, že se nešlo bezproblémovou cestou, ale že je tu nastíněno, co všechno se při přechodu od jekotu ke smíchu musí změnit.

Oceňuju, jak se podařilo zapracovat původní postavy, jejich návrat je parádní a přesně tím, co všichni chtějí. Jen mě trochu mrzí odchod Roz, protože tato osoba, ta prostě nemá chybu a na tom se shodneme snad všichni. Chápu, že Roze má být něčím svěžím, novým a zároveň tak oblíbeným jako její sestra, ale osobně bych v seriálu bral radši Roz. Osobně mě moc nebavili podivíni ze sklepa, protože si tím seriál až moc hrál na Monsters University, radši bych bral takovou nějak směs všech možných příšerek. Chápu, že má jít o ten karierní postup a že každý může být čím chce, ale na mě to nějak nezabralo.

Pilot sice přišel s fajn atmosférou, ale mám obavu, že další díly nebudou tím pravým ořechovým. Už teď je jasné, že hlavní důraz bude kladen na Tylora, takže mám obavu, aby se z příběhu nevytratila ta super chemie původních postav. Osobně se mi asi úplně nechce sledovat cestu původních postav přetransformovaných do nových podivínů. Minimálně třeba Randall Boggs mě bavil mnohem víc než Duncan P. Anderson.

  • navázání na film
  • původní postavy
  • problémy s přechodem
  • nové postavy jako odraz původních
70 %
Mé hodnocení
jesmot

Monsters at Work slouží jako předěl mezi Monsters, Inc. a Monster University a pilot do dává pociťovat od samého začátku. Skrze příběh Tylora, který nastupuje do práce v moment, kdy první film končí a sám se musí vyrovnat s tím, že už není „Strašič“.

To je vlastně ten nejjednodušší přístup, jaký mohli tvůrci zvolit. Jsou tu všechny postavy z prvního filmu a i několik dalších. Sice se zatím příběh víc soustřeďuje na Tylora, ale to nevadí. Komických situací je dost. Osobně si myslím, že od Val můžeme v dalších dílech čekat její „přesídlení“ na Laugh Floor.

Obvykle nemám rád, když se ze všech postav snaží na sílu tvůrci vytvořit nepřizpůsobivé, úchylné nebo podivné jedince, ale kupodivu celé oddělení údržbářů spolu funguje. Možná proto, že kromě Val nedostane nikdo příliš mnoho prostoru.

Animace vypadá dost slušně, i když některé pohyby postav jsou až stopmotionovitě nepřirozeně rychlé. Jinak ale nemám pilotu co vytknout, i když jsem se neplánoval dívat dál, pravděpodobně si další díly pustím.

  • animace
  • komické situace
  • Ben Feldman a Mindy Kaling
  • pohyby postav
80 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Původní filmy jsem neviděla, možná částečně první kdysi hodně dávno, ale v podstatě znám jen název a animaci. Seriál vypadá mile, myslím, že hodně dětí potěší. Na druhou stranu v našich končinách bude záležet na tom, jestli se nějaká stanice chopí dabingu, protože nepředpokládám, že by předškoláci chtěli/uměli číst titulky.

Příběhově pilot zatím nijak extra nezaujal, ale možná, že se teprve rozjede s dalšími epizodami. Každopádně konec strašení a nástup rozesmívání mi přijde jako krok zpátky, to strašení dodávalo celému příběhu kouzlo.

Hrdinové vypadají sympaticky, anglické znění je parádní. Jak říkám, myslím, že seriál by děti hodně bavil, jen kdyby byl dostupný česky.

  • animace
  • postavy
  • pohodovka pro děti
  • slabší příběh
  • přesun od strašení k rozesmívání
  • nemá český dabing
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Příjemná nostalgická jednohubka, která navazuje na původní film – Příšerky s. r. o. Ukazuje, jak se příšerky vyrovnávají se započatými změnami; přerod firmy na získávání energie z dětského křiku na smích.
Představuje v hlavní roli čerstvého absolventa univerzity Tylora, který ztrácí iluze v průběhu nástupu do pracovního procesu. Na místo slibovaného místa strašáka je přeřazen k údržbě. Vzhledem k tomu, že se jedná primárně o dětský seriál, jsem byla překvapena dávkou realistických situací z „dospělého“ světa, které postavy řeší. Kromě tohoto se hlavní postava ocitá mezi různorodou skupinou kolegů, ve které se tvůrci nevyhnuli jisté nápodobě původních postav, zvlášť u Duncana je to dosti viditelné.
Přesto je znát velká sázka na oblíbené postavy a návrat (dětské) nostalgie. I když si nejsem jistá, jestli je formát vhodnou formou, možná by mu slušelo více původní filmové zpracování.

  • návrat do dětství
  • úvodní znělka inspirovaná původním filmem
  • Mike a Sulley
  • nováček Tylor
  • animace Tylorova šéfa Fritze
  • Duncan (jeho určitá podobnost se záporákem Randallem)/li>
50 %
Mé hodnocení
WillowPurple
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu