9. 10. 2021

Novinka pod lupou: Fires (ABC AU)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Fires
Žánr drama
Stanice ABC (Austrálie)
Premiéra 26. 9. 2021
Vysílání neděle
Délka pilotu 48 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Šestidílná minisérie o megapožárech, které zpustošily Austrálii a upoutaly pozornost celého světa. Fires je inspirován neobyčejnými příběhy lidí, kteří přežili loňské letní katastrofální požáry a dodnes se potýkají s jejich následky. Základem každé epizody jsou obyčejní lidé, které zastihla nepředstavitelná událost a nemožná rozhodnutí, jež byli nuceni učinit. Od dobrovolných hasičů a rodin, které přišly o domovy, živobytí a milované osoby; přes lidi, kteří museli učinit mučivé rozhodnutí, zda zůstat, nebo utéct, až po ty, kteří se ocitli v situaci, kdy byli zodpovědní za životy přátel i cizích lidí.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Normálně jsem na férovku chytla záchvat úzkosti. Příběh, postavy, atmosféra, napětí, gradace děje… všechno funguje na jedničku, dokáže diváka zaujmout a vtáhne ho do příběhu.

Hodně na to má vliv i to, že jde o seriál podle skutečné události. Ale řeknu vám, když si čtete zpravodajské články, ani ten sebepodrobnější nedokáže znázornit tolik jako když to vidíte. I když je Fires jen seriál a všechno je to nahrané, zasáhlo mě to hodně. Samozřejmě když jsem o australských požárech četla, nikomu jsem to nepřála. Ale nedokázala jsem si představit, co to znamená. Ono to asi úplně nejde, ani když sledujete video z dronu, jak velká část lesa hoří. Ale když se k tomu přidají skuteční lidé a emoce, je to úplně o něčem jiném.

Nikomu bych tohle nepřála. Je hrozné, co se v létě stalo u nás. Když si představíte, že se podobné a o poznání horší věci dějí v podstatě téměř pořád po celém světě a ovlivňují životy lidí, chce se vám brečet. Jako by nestačilo, že je tolik lidí zlých. Když se k tomu přidá i odplata ze strany přírody, nemáme v podstatě žádnou šanci přežít. Sledováním podobných seriálů jsem jen neskonale vděčná tomu, že žiju na relativně bezpečném místě a můj největší problém je smrad marihuany a cigaret z vedlejšího bytu.

  • podle skutečné události
  • skvělá práce s atmosférou a napětím
  • sympatické postavy
  • bohužel podle skutečné události
70 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Copak asi dělají tyto tlačítka? 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
andromache

andromache

Tak tohle jde rozhodně do minimálně Chci vidět. Ale spíš do watchlistu. Mám ráda australské seriály (což se...
před 2 roky
AislinK

AislinK

Tak tohle chci vidět. Jinak to taky vidím, že to půjde ruku v ruce s úzkostí. Ono mě dostal už...
před 2 roky
_-0-_

_-0-_

ragelly napsala: "...Ono to asi úplně nejde, ani když sledujete video z dronu, jak velká část lesa...
před 2 roky
Další články k tématu