18. 3. 2021

Novinka pod lupou: The One (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The One (Spřízněné duše)
Žánr drama, sci-fi, krimi
Stanice Netflix (Velká Británie)
Premiéra 12. 3. 2021
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 44 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Seriál se odehrává v blízké budoucnosti, ve světě, kde si můžete najít dokonalého partnera na základě DNA testu. Jediného člověka, do kterého jste geneticky náchylní se vášnivě zamilovat. Bez ohledu na to jak máte dobrý vztah, opravdu jste nikdy nepřemýšleli, jestli tam venku není někdo lepší? Už nikdy láska a vztahy nebudou jako předtím..

Trailer

A jaký je náš ortel?

Seriál se mi trefuje do vkusu. Po prvním díle ale nemůžu říct, že bych z něj byla naprosto nadšená. Určitě budu koukat dál, ale trošku jsem doufala, že mě to chytne a nepustí.

Hlavní hrdinka je docela odměřená a studená. Je fajn vidět v příběhu flashbacky do „mladých“ let, ale i když je tam trošku uvolněnější, pořád působí hodně chladně, až nesympaticky. Nevím, jestli to byl záměr tvůrců, nebo jen špatně zvolené obsazení, ale dokázala bych si představit někoho milejšího, na koho bych se měla koukat v hlavní roli.

Každopádně příběh vypadá zajímavě. Líbí se mi jak aplikace, tak i krimi dějová linka. Seriál bude ideální pro maraton, protože na konci prvního dílu jsme se dočkali velkého cliffhangeru, takže předpokládám, že to tak bude i u dalších epizod. Myslím, že mě bude bavit sledovat a rozplétat jednotlivé střípky záhady. Snad finále nakonec nebude zklamání.

Nevím, jestli jde o minisérii, nebo je tu ve hře i druhá série. Myslím, že by to jako minisérie mohlo stačit, ale otázkou je, zda příběh nekončí otevřeně. Na to by mohli odpovědět ti, kteří už první řadu stihli odsledovat, ať ostatní případní zájemci mají jasno a ví, do čeho jdou.

  • zajímavé téma i zasazení
  • cliffhanger a spousta záhadnosti
  • představitelka hlavní role
  • chybí mi zde jiskra, která by ve mě při sledování vyvolala nadšení
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Seriál The One mě nalákal nejen popisem, žánrovým zařazením, ale i trailerem. Takovou shodu nemívám často, proto jsem se těšila, co z toho nakonec bude. Vědkyně, která pomocí DNA dokáže najít lidem spřízněnou duši a přitom sledovat, co všechno se cestou pokazí.

Hned úvodní scéna nenechává na pochybách, že dostatek prostoru bude mít i krimi dějová linka, která bude objevovat kostlivce ve skříních hlavních protagonistů. Líbí se mi flashbacky, které ukazují, jak celý nápad s „párováním“ začal. Pilot samozřejmě představuje všechny hlavní postavy a postupně zamotává jejich osudy, aby se navzájem různě propojovaly. Obsazení se celkem povedlo, snad jen, že žádná postava vyloženě nevyčnívá. Nenutí mě to tedy vybírat si oblíbence, ale také není komu opravdu fandit.

Hudební doprovod je velice nenápadný, v některých momentech by lépe zvolený podkres mohl podtrhnout drama, které se nám odehrává před očima. Celková atmosféra se tak buduje pomaleji a s tím souvisí i pomalejší tempo, které nemusí bavit každého. Pilot ale nadhodí několik zajímavých otázek, takže pokud vás první epizoda navnadí, můžu za sebe slíbit, že další díly už mají rychlejší spád a jsou i více napínavé.

  • povedená zápletka
  • ukázka různých pohledů na spárování lidí
  • pomalejší rozjezd, v dalších dílech je tempo příjemnější
  • nevýrazná hudba
60 %
Mé hodnocení
foruska

Na tuto novinku jsem byl hodně zvědavý, ale málem jsem to s ní po pár minutách vzdal. Úvod rozhodně nepůsobil jako to, na co jsem se tak těšil. Naštěstí se pilot rychle oklepal a šel dál mnohem příjemnějším směrem. Až si říkám, že bych snad před maraton chtěl nejdřív přečíst předlohu.

Rozhodně se mi líbí celý nápad a naskočení do rozjetého vlaku (pokud nepočítám flashbacky). Děj docela odsýpal, jen tu chybí vidina něčeho dlouhodobějšího. To hlavní už tak nějak víme a myslím, že se dá snadno domyslet, kam asi Rebecca a její příběh budou směřovat. I přesto jde o zajímavou podívanou s takovým jinak dramatickým nádechem, než bych u tohoto žánru čekal.

Zaujala mě rozhodně Hannah Ware, její současný styl v roli Rebecky a přerod z „obyčejné“ holky do dámy, kterou nic nezastaví. Ta změna působí zajímavě jak charakterově, tak i vzhledově. Jinak mě asi nejvíc zaujala vyšetřovatelka a jí přidělená Španělka, kde jsem se obával horšího osudu. Na tuto dvojku jsem zvědavý, protože si myslím, že to nebude jen tak. Za mě je rozhodně na co se těšit, záhady, morální dilemata a kdo ví, co dalšího.

  • přerod hrdinky
  • rozjetý příběh
  • kontroverze v příběhu
  • nic dlouhodoběji nepředvídatelného?
80 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Jerremy

Jerremy

Vic nez pribeh hlavni hrdinky se mi tedy libili vedlejsi linky »SPOILER« nebo »SPOILER«. Me osobne teda...
před 3 roky
carolos

carolos

Námetom mi to pripomína seriál Black Mirror. Možno to niekedy skúsim
před 3 roky
ragelly

ragelly

Dokoukáno, o druhé sérii nikde nepadlo ani slovo, takže těžko říct, jestli to Netflix jen...
před 2 roky
Další články k tématu