22. 6. 2021

Novinka pod lupou: Time (BBC)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Time
Žánr drama, minisérie
Stanice BBC One
Premiéra 6. 6. 2021
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 60 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci
Hrají Sean Bean, Stephen Graham

O čem to je?

Drama ukazuje život současného britského trestního systému, na který je pohlíženo očima dvou velmi rozdílných mužů. Mark Hebden je učitel, manžel a otec, který při nehodě zabil nevinného muže. Sžírá ho vina, takže svůj čtyřletý trest bez váhání příjme. Je daleko od rodiny a netuší, jaké nové prostředí ho ve vězení čeká. Hrdina se musí rychle zadaptovat, aby zde přežil. Eric Reid je vězeňský strážce. Je upřímný a vřelý a snaží se ze všech sil chránit ty, které má na starosti. To je mnohdy dost náročný úkol, protože vztahy ve vězení dost často vřou, a to nejen mezi vězni, ale i mezi zaměstnanci. Jeden z nejnebezpeč­nějších vězňů odhalí Ericovu slabinu a hrdina je postaven před nemožnou volbu, kdy si musí vybrat mezi svými principy a rodinou, kterou nade vše miluje.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Na Time jsem se vlastně chtěl podívat jen kvůli Seanu Beanovi. Absolutně jsem netušil, o čem seriál je, ani jsem nečetl synopsi.

Přesto jsem dostal mnohem víc, než jsem čekal. Příběh o zkrachovalém učiteli, který se dostane do vězení a musí se vyrovnat jak se zločinem, který spáchal, tak s prostředím, které je nemilosrdné ke každému, kdo se v něm vyskytuje. A k tomu příběh dozorce, jenž musí každý den chodit do práce s vědomím, že v další věznici je v té samé situaci, jako vězni, které chrání, i jeho syn.

První, co bych vypíchl, je syrovost, s jakou je nám předkládáno prostředí. Nehrajeme si na to, že státní vězení je něco příjemného nebo jen nějaká přestávka v životě. Hlavní postava hraná Seanem Beanem to snad i chápe. Nesnaží si ale vydobýt respekt u ostatních jako každý nově příchozí. Spíš se nechce nechat strhnout, zůstat bokem a tiše trpět. Jenže to tu nikoho nezajímá. Prostředí vás dostává svou nechutnou syrovostí, až se sami sebe ptáte, jestli to takhle ve vězení skutečně probíhá.

Je zde skvěle ukázáno, jak ve vězení člověk rychle ztrácí identitu, jak je mu odepřeno lidství a stává se jen číslem na papíře. Bez dozorce se nikam nepohnete. Bez dozorce nic neuděláte. Jenže dozorce vás neochrání, nanejvýš zabrání vašemu zabití.

Nechci tím naznačovat, že Time je kdovíjak akční thriller. Je to psychologická minisérie, která víc než příběhem zasáhne vykreslením prostředí, v němž se příběh odehrává. Někomu se může zdát, že seriál příliš neutíká. Hádejte, co. Ve vězení čas nikomu neutíká. Naopak, hledáte každou možnost, jak se zabavit.

Osobně si myslím, že celému příběhu by prospěla ještě jedna epizoda, ne ani tak vidět, co se stalo po konci, jako spíš k dokreslení jednotlivých příběhových linek. Seriálem se totiž mihne tolik postav, že své katarze se jich dočká kromě hlavních jen několik.

A jistě, pár chyb se tu najde – třeba v britských vězeních byste potkali mnohem více příslušníků BAME komunit. Ale ač se to zdá zvláštní, kulečníkový stůl uprostřed vězení je poměrně běžná záležitost…

Co můžu říct na závěr? Herecké výkony Seana Beana a Stephena Grahama jsou famózní. Už jen kvůli těm dvěma stojí za to si seriál pustit. Je to těžce stravitelný seriál, ale stojí za to.

  • Stephen Graham a Sean Bean
  • vykreslení prostředí
  • Sean Bean neumře
  • prospěla by epizoda navíc
90 %
Mé hodnocení
Seraphine313

BBC dramata mají ve většině případů zajímavý námět a tíživou atmosféru. Time není výjimkou, jedná se o silné a emočně vypjaté drama, které vás donutí sekat latinu, protože ukazuje, že ve vězení nikdo z nás skutečně nechce skončit.

Herecké obsazení je výborné. Na Seana už jsem sice poslední dobou začínala dostávat alergii, protože se objevuje v poměrně dost velkém množství seriálů. Ale musím říct, že role vystrašeného postaršího muže, který se kvůli vlastní nedbalosti ocitá za mřížemi, mu sedla na výbornou. Dokázal ve mně vzbudit všechny emoce včetně konfliktu, jestli tomu člověku mám fandit, nebo mu přát těžké chvíle kvůli tomu, co udělal.

Z druhé strany tu pak máme příběh dozorce. Opět vidíme hodně náročné povolání, které se chtě nechtě protíná i s osobním životem. I když se ze všech sil snažíte udržet nervy na uzdě, někdy vás kriminálníci provokují tak moc, až pohár trpělivosti přeteče… a pak z toho můžete mít problémy.

Jako vždy u BBC, i zde bych uvítala kratší stopáž. Pomalejší tempo je sice pro tato dramata jedním z charakteris­tických znaků, ale i tak mě to maličko odrazuje od sledování zbylých epizod. Celkově ale pilot spokojenost, opravdu jsem příběh prožívala spolu s postavami, seriál mě dokázal vtáhnout do děje.

  • intenzivní atmosféra
  • dva úhly pohledu
  • zajímavé téma
  • pomalé tempo
  • dlouhá stopáž
70 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Kdo nesdílí není Čech! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
Anyk

Anyk

HA! jsem se Těšila, až budete "lupovat" Time a konečně na něj došlo :-) Za mě pecka seriál a...
před 2 roky
ragelly

ragelly

Dokoukáno. O to víc to rezonuje, když v posledních dnech čteme o těch nehodách, co se tu...
před 2 roky
Další články k tématu