10. 6. 2021

Novinka pod lupou: Loki (Disney+)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Loki
Žánr marvelovka
Stanice Disney+
Premiéra 9. 6. 2021
Vysílání středa
Délka pilotu 50 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Oblíbený záporák Loki se snaží znovu získat své božské postavení po událostech z Avengers: Endgame.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Loki je marvelovský seriál, na který jsem se z ohlášené skladby těšil asi nejvíc. Ne ani tak kvůli Lokimu samotnému jako kvůli zvědavosti, jak jeho smrt/zmrtvých­stání/zmizení a vysvětlení a zasazení následných událostí do světa Marvelu.

Ono se MCU vůbec nedrží při zemi. Řekněme, že prostředí, ve kterém se nacházíme, je… nadčasové. A ať už se to může zdát jakkoliv zvláštní, úvodní díl Lokiho je vlastně komorní drama. A to poměrně jednoduché. Loki se dostane na TVA, uděláme pár gagů s prostředím, pak uděláme domácí promítání z prvních Avengers, aby všem bylo jasné, že tohle není Loki z původního Marvelu, ale z alternativní časové linky, pak uděláme vlastní verzi Everything Wrong With Loki, no a nakonec bude prozření. Místy je to úsměvné, ale místy taky dost natahované. Ta fetišizace Avengers a násilím tlačený komplex méněcennosti bohužel místy přebije skvělý Hiddlestonův herecký výkon.

Stejně jako u WandaVision a The Falcon and the Winter Soldier je toto pouze začátek série. O dalším ději v seriálu vám pilot neřekne vůbec nic, naznačí až závěr dílu. Přitom právě tento seriál má být pojítkem mezi Infinity ságou a novým Marvelem. Těžit z něj, stejně jako z WandaVision, bude druhý Doctor Strange.

Abych nezapomněl, Owen Wilson je už ve věku, kdy je jednak strašně podobný Johnovi Slatterymu (filmovému Howardu Starkovi), jednak už nemá problém se netvářit přiblble a zahrát introvertní sarkastickou roli. Na druhou stranu, pořád to není dost na to, aby zvládl vyvážit Toma Hiddlestona. To zatím dokázal jen Chris Hemsworth. Musím ale pochválit Marvel. To, co ve Falconovi vypadalo jako patetický pokus o kousavý dialog mezi hlavními postavami, je tady na mnohem vyšší úrovni.

A jsem opravdu jediný, komu Time Variance Authority přišla jako vykradená z Asimovovy Konce věčnosti?

  • Tom Hiddleston
  • místy natahované tempo
70 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Za mě zatím asi nejlepší Disney+/Marvel počin. Bavila jsem se od začátku do konce, i když místy to na mě bylo až moc překombinované.

Asi budu v menšině, ale Loki nikdy nepatřil mezi moje nejoblíbenější marvelácké postavy. Jako jo, míval dobré hlášky a často působil jako taková komická figurka na uvolnění atmosféry, ale to jeho přeskakování z dobráka na zloducha a zpět se opakovalo nějak moc často.

V tomto seriálu mě ale moc příjemně překvapil. Hlášky mu zůstaly, líbilo se mi, jak se seriál nebál střídat komickou a vážnou dramatickou rovinu jako na běžícím páse. V podstatě vás to udrželo u obrazovek, protože jste nikdy netušili, co přijde dál.

Samotný koncept příběhu vypadá zajímavě, i když jak říkám, možná až moc překombinovaně. Asi to bude chtít maraton, abyste si udrželi soustředění od začátku do konce a věci na sebe lépe navazovaly a začaly dávat smysl. Závěrečný twist jsem nečekala a jsem zvědavá, jak ho nakonec budou tvůrci rozvíjet.

Postavy jsou v pohodě, Loki to samozřejmě táhne, ale ani ostatní mi nevadili… i když jsem si je vyloženě ani neoblíbila. Dál určitě koukat budu, zajímá mě, jak se příběh bude vyvíjet dál. Disney+ by ale mohl začít oznamovat, jestli to všechno jsou jen minisérie, protože nechci, aby za dva roky objednali novou řadu a já to měla do té doby dávno odsledované a zapomenuté.

  • Loki
  • střídání komických a vážných situací
  • zajímavý koncept seriálu
  • možná až moc překombinovanáno
80 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Katschaba

Katschaba

Já jsem se také těšila, stejně jako na ostatní Marvelovky i když na Lokiho asi nejvíc :) A zklamaná...
před 2 roky
phoboska

phoboska

Som rada, že nie som sama kto si všimol podobu medzi Owenom a Johnom Slatterym. Pri promo plagáte som hodnú...
před 2 roky
PetrVinklarek@seznam.cz

PetrVinklarek@seznam.cz

vypnul jsem to po půl hodině a stačilo vůběc mě to nezajímá
před 2 roky
Další články k tématu