18. 5. 2021

Novinka pod lupou: The Pursuit of Love (BBC)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Pursuit of Love
Žánr drama, romantický
Stanice BBC One
Premiéra 9. 5. 2021
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 60 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Seriál sleduje útrapy rodiny Radlettových a zaměřuje se na Lindu nejkrásnější a nejodvážnější z Radlettových dcer, která se zamiluje nejprve do konzervativního politika, poté do horlivého komunisty a nakonec do francouzského vévody. Společně se svou sestřenicí Fanny obě ženy hledají lásku a ideálního muže. Jejich přátelství je ale podrobeno zkoušce, když se Fanny konečně usadí a Linda se stále pouští do divočejších a pobuřujících románků.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Už dlouho jsem nebyla po nějakém pilotu tak zmatená ze svých dojmů. Já vlastně vůbec netuším, jestli se mi to líbilo nebo ne. Je to dobově věrné, ale přitom je to naladěno na takovou nějakou podivnou novodobou notu. Třeba ten soundtrack byl docela pěst na oko. Taky to mělo být asi vtipné, ale mě ten humor obcházel, i když hádám, že v době vydání knižní předlohy (1945) bych to asi viděla jinak. Strašně moc to tlačilo na pilu, zejména ve scénáři a v přehrávání, a jak přišla první scéna s Andrewem Scottem, musela jsem se jít podívat, jestli se mi to normálně nepřeplo na nějaký úplně jiný seriál. Tak moc divné to bylo :D

Lily James je za mě ve všem, v čem se objeví, buď jednoznačné plus, nebo obrovské minus. Ještě nikdy jsem si neřekla, že je mi v nějaké roli lhostejná. Třeba v sequelu Mamma Mia! byla skvělá a naopak v Rebecce, v posledním filmu, ve kterém jsem ji viděla, byla až nesnesitelná. Ještě pár dní zpět jsem koukala na první fotky z chystaného seriálu Pam & Tommy, na což se velmi těším, a ve srovnání s tímto to bylo jako den a noc. Tímto chci uznat její herecké kvality, které neznevažuju, ale mě opět přesvědčila, jak moc jsme si nesedly. Její postava v The Pursuit of Love byla abnormálně otravná. Jestli ji nemáte rádi, tak vám ten seriál bude kazit (a naopak, samozřejmě).

Díky délce (hodina) i díky popiskům v samotném vizuálu jsem ale měla po dlouhé době to štěstí zapamatovat si některá jména postav, takže slavím. Musím říct, že na rozdíl od Lindy (Lily James) mi vypravěčka, Fanny (Emily Beecham), fakt sedla. Vedle ní mě bavil ještě Davey, otec/Uncle Matthew v podání Dominica Westa, který byl zahraný perfektně, a vlastně nakonec i ten charakter Andrewa Scotta (hraničící s bizarností), ale za to mohl ze 3/4 Andrew Scott.

V celém pilotu se toho odehrálo strašně hodně a přitom v podstatě vůbec nic. Nepochopila jsem vlastně ani to, jakou myšlenku se snaží seriál předat. Láska teda jo, nebo ne? Až na konci jsem si vzpomněla na úvodní, dalo by se říct nahou, prapodivnou scénu, která se mi nelíbila, ale ke které mě zajímá, jak se hlavní hrdinky dostanou. Myslím, že kdo si libuje v tlachacích divnoseriálech, tohle by si mohl užít. Vzhledem k tomu, že to má jen 3 díly a měla by to být minisérie, tak to i já plánuju dokoukat. Kdyby se to ale třeba nakonec rozhodli prodloužit, pilot by mě k dlouhodobému sledování nepřesvědčil.

  • Fanny (postava Emily Beecham)
  • Andrew Scott
  • vyprávěcí koncept a vizuál s popisky
  • Linda (postava Lily James)
  • docela přepálený scénář a přehrávání
  • úvod a divnost mnoha scén a dialogů
60 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Chvílemi mi pilot přišel roztomilý, chvílemi se mi z něj protáčely panenky. Ve výsledku jsem ale zvědavá, co bude dál, takže plánuju koukat i na další epizody.

Hlavním lákadlem je asi Lily James, které role parádně sedne. Líbí se mi její bouřlivě-romantická povaha, která stojí v kontrastu s ukázněnou, až „suchou“ sestřenicí. Po prvním díle ani nedokážu tipovat, co všechno spolu tyhle dvě zažijí.

Seriál v sobě skrývá prvky různých žánrů. Historické romantické drama střídají špetky komedie, především co se absurdního chování otce hrdinky týče. Dominic West roli ztvárnil skutečně bravurně, ač je táta neskutečný bručoun s šílenými názory na úplně všechno, tak si ho nejde neoblíbit. Hodně se mi zamlouval také bohémský soused Merlin – skoro bych řekla, že je mu souzeno skončit s hlavní hrdinkou, a to navzdory jejich věkovému rozdílu.

Naopak mě iritovalo chování hlavní hrdinky. Je to takové přerostlé dítě, které brečí, kdykoliv dostane příležitost. Jasně, v seriálu to bylo zmíněno hned na začátku a vlastně je to jeden z jejích charakteristických rysů. Ale i tak, když už ji vidíte pošesté za hodinu brečet kvůli ničemu, tak už to není žádná velká zábava.

  • vedlejší postavy
  • zajímavý a zábavný příběh
  • hlavní hrdinka
70 %
Mé hodnocení
ragelly

K seriálu mě přivedla Lily James, kterou mám hodně ráda a krom toho je i výborná herečka. A rozhodně nelituju, protože se jedná o výborný dobový seriál. S předlohou to nebudu posuzovat, protože ji neznám.

BBC je známá tím, že si své seriály vyladí do nejmenšího detailu, a to platí i tady. Od castingu, přes kostýmy, až po hudbu je tady na všechno brán ohled. Na nic se nezapomnělo.

Velmi často kritizuju u seriálu stopáž, ale tady je to spíše na osobním vkusu. Vzhledem k tomu, že se primárně jedná o vztahový seriál, tak někomu může připadat jako málo akční a zbytečně utahaný. Mně osobně hodinová stopáž sedí. Ba dokonce jsem si přála, aby díl ještě chvíli neskončil. To se mi moc často nestává.

Výběr hlavních představitelek přesně sedí. Lily James je živelná a uvěříte jí každou emoci. Naopak Emily Beecham je střídmá a civilní. S čím jsem měla trochu problém byly jednotlivé postavy, které jsou postavené na jedné vlastnosti. Hlavní hrdinka Linda touží jenom po lásce a osciluje mezi mánií a depresí. Maličko jsem doufala, že by se mohlo řešit její duševní zdraví, ale zatím to na to nevypadá. Oproti tomu její sestřenice Fanny je vzdělaná puťka. Mužské charaktery jsou pro změnu přehnaně excentrické, až na nového otčíma Fanny.

Dalším velkým plusem je výprava. Hodně se točí v exteriérech a je vidět, že si hodně dali záležet na kostýmech, líčení a vlasech. Musím tady pochválit vlásenkáře, protože tu není poznat, že herci mají paruky. Taky se mi hodně líbí doprovodná hudba, která moc pěkně sedí nejen jako podkres.

Pokud máte rádi vztahové dobové seriály, tak je tohle určitě pro vás. Všechno hezky odsýpá, herecké výkony jsou na jedničku a jediné, co vás může trošku víc trápit, pokud nejste hnidopich jako já, je ta stopáž. Za mě vřele doporučuji.

  • hlavní představitelky
  • výprava
  • hudba
  • stopáž
  • povrchní charaktery
80 %
Mé hodnocení
litllewitch

BBC představila novou, hodně dobře obsazenou, minisérii, která je založená na známé knize Nancy Mitford. Předlohu neznám, takže mě k tomu lákalo hlavně známé obsazení. Hlavní role hraje Lily James a Emily Beecham, které doprovází například Andrew Scott nebo Dominic West.

Mám rád dobově zasazené série a tahle se odehrává v meziválečném období, což je by mi vyhovovalo. Jenže po prvním díle jsem úplně nevěděl, co si o tom myslet. Sice se to odehrává v dané době, ale je z toho hodně cítit moderní zpracování, za což může hlavně hudba. Ještě horší ale je, že příběh už mi tak zajímavý nepřišel. Měl jsem z toho pocit, že herci jsou sice super, ale nemají co hrát. Druhá epizoda pak byla vysloveně nudná a i když to závěr trochu vykoupil, tak z toho rozhodně nebude další oslavovaná minisérie.

  • Obsazení
  • Dobové zasazení
  • Taneční scéna
  • Příběh
  • Nesedící hudba
60 %
Mé hodnocení
Pajky
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nás motivuj sdílením! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
Odyssea

Odyssea

Seriál mám ve watchlistu už od oznámení obsazení Lily James, takže na něj určitě brzo přijde řada :)
před 2 roky
ragelly

ragelly

Dokoukáno. Zrovna to byl typ seriálu, který mi přišel vhod. Nevím proč, ale měla jsem na něj ideální náladu,...
před 2 roky
Další články k tématu