29. 9. 2021

Novinka pod lupou: The Wonder Years (ABC)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Wonder Years
Žánr Komedie, Rodinný
Stanice ABC
Premiéra 22. 9. 2021
Vysílání středa
Délka pilotu 22 minut
Předskokan The Goldbergs (Goldbergovi)
Konkurence Survivor (Kdo přežije), Chicago Med, The Masked Singer, Riverdale, Family Guy (Griffinovi),
Tipovačka

O čem to je?

Příběh začíná v roce 1968 a sleduje rodinu ze střední pracující třídy, která žije v Montgomery v Alabamě, očima dvanáctiletého Deana. S moudrostí, kterou získá v dospělosti, Dean vzpomíná na momenty plné naděje i humoru, které prožil v dětství, a ukazuje, jak jeho rodina našla svá báječná léta v této bouřlivé proměnlivé době.

Trailer

A jaký je váš ortel?

Už je z podstaty věci bude tento seriál části lidem ležet v žaludku. Což je škoda, protože tak nedají šanci a nebudou mít možnost se přesvědčit, že moderní The Wonder Years nehraje na ublíženou strunu.

Ze svého předchůdce si seriál něco málo bere, jsou tu paralely v motivech, stejný rok, podobný ráz a hlavně stejný pohled, kdy se hlavní hrdina vrací ke svým školským letům. Stejně jako v původním seriálu, i tady je to úplně super a hezky zpracované. Celkově je fajn, že si nový tým nevzal z původního projektu jen základní premisu, ale že kolem černošské komunity vybudoval podobný příběh, který je smysluplný a doplněný o jiné dobové problémy a události.

Asi není potřeba říkat, že je tu vidět podobnost s jinými podobnými seriály (taky třeba s předskokanem), ale to vlastně není špatně. Diváci si k němu tak rychleji najdou cestu. Myslím, že je velké plus, že seriál má pod sebou i po více než třech dekádách ABC. Stále si i se závažnými tématiky drží svoji lehkost, ale nepřehání to a není kvůli vtipu trapný. Je tu taková vyvážená dávka s dramatem. Jen jedno, co úplně nechci přijmout a co u mě zabodovalo v původním seriálu a ne tady, byla závěrečná scéna. Chápu, že tu byla pozitivní alternativa, ale tu pusu bych tu chtěl.

Seriál rozhodně neurazí, ale nezanechá ani žádnou hlubokou stopu. Jako retro záležitost je to fajn, já si u takových seriálů vždycky jen říkám, jaká je škoda, že je dílo natočeno moderní technikou, takže to nemá ještě trochu autentičtější rád. Ale to už by bylo vlastně moc, takto neumělé je to lepší. Jejda, ještě jsem zapomněl na jednu věc, tak teda na závěr bych ještě rád pochválil to propojení obou seriálů skrze Freda Savage.

  • správná míra propojení
  • nic nenutí
  • závěr
  • nezanechá hlubokou stopu
70 %
Mé hodnocení
jesmot

Za mě docela typická retro komedie ve stylu Goldbergs. Pilot byl příjemný, ukázal rodinku a kamarády hlavního hrdiny. Těch 22 minut uteklo rychle, ale po odsledování už pořádně ani nevím, co všechno se zde řešilo.

Je to jedna z těch srdceryvných komedií, která se nesnaží za každou cenu pobavit, ale spíše v divákovi vyvolat emoce. Hlavní hrdina je fackovaný zprava zleva, všemu nasadí třešničku nejlepší kamarád, který mu sbalí jeho platonickou lásku. Na pozadí se pak odehrává událost s vraždou černošské ikony 60. letech Martina Luthera Kinga Jr., která s černošskou komunitou v převážně bílé Americe silně otřese.

Rasa se tu samozřejmě řeší, přece jen je seriál zasazen do roku 1968, kdy byly rozdíly ještě propastnější než dnes. Ale nepřišlo mi, že by toto téma bylo nějak upřednostňované. Spíše je součástí celkového příběhu, který tak pozvolně plyne, což se mi líbí. Hrdinové si nehrají na žádné oběti, ale žijí si svůj život, jak nejlépe dovedou.

Dalším dílům šanci dám. Atmosféru má seriál pohodovou, postavy vypadají sympaticky. Nečekám od toho žádnou velkou srdcovku, ale kouká se na to dobře. Jo, skoro bych zapomněla, voiceover dospělého hlavního hrdiny byl super, asi nejvtipnější složka celého pilotu.

  • voiceover
  • příjemná atmosféra
  • rychle uteče
  • rychle na to zapomenete
60 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nás motivuj sdílením! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
lenochod6

lenochod6

Toto téma mě moc neláká, ale kvůli Dulému Hillovi bych se na to podívala a když to má takové hezké recenze,...
před 2 roky
Další články k tématu