4. 12. 2021

Novinka pod lupou: Případ Roubal (Voyo)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Případ Roubal
Žánr krimi, drama, minisérie
Stanice Voyo (můžete sledovat zde)
Premiéra 26. 11. 2021
Vysílání pátek
Délka pilotu 50 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

O čem to je?

Minisérie Případ Roubal mapuje příběh jednoho z nejbrutálnějších sériových vrahů naší historie. V 90. letech zabil nejméně pět lidí.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Ambiciózní projekt pro Voyo a musím říct, že to vypadá hodně nadějně. Možná jsem ovlivněná tím, že mám ráda krimi příběhy podle skutečných událostí. Roubala neznám, takže se o jeho příběhu ráda něco dozvím. Doufám, že se seriál ponoří trošku více i do mysli (anti)hrdiny, že nepůjde jen o výpovědi u soudu, protože by mě docela zajímaly jeho motivy a pohnutky.

Každopádně Hynek Čermák je v roli excelentní. Předvádí svůj životní výkon a je o třídu před ostatním obsazením, kteří zde působí tak trošku do počtu. Mladá právnička je na můj vkus až moc vážná, herečka vypadá, že se přehnaně snaží působit seriózně, až je z toho celá prkenná. Ale co já vím, možná jen věrně kopíruje skutečnou právničku, která byla k případu přidělená. Jak říkám, vraha ani jeho kauzu neznám, takže nemůžu posoudit, jak věrohodně se herci rolí zhostili.

Rozhodně jsem po prvním díle zaháknutá a jsem zvědavá, jak to bude pokračovat dál. Resp. jsem neodolala a přečetla si všechny informace, takže mě spíše zajímá, jestli příběh pojme pouze proces, nebo se bude zabývat i následujícími roky až po Roubalovu smrt.

  • podle skutečné události
  • Čermák v roli Roubala exceluje
  • dokáže upoutat pozornost
  • zbylé postavy zaostávají
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Konečně seriál z právního prostředí, který není úplně jako sci-fi. Překřikující právník je hned usazen, že takhle české právo nefunguje a měl by držet kušnu, obviněný je usměrněn, že právo na jeden telefonát existuje jen v seriálech a spousta dalších maličkostí, které perfekcionalistům udělají radost. Ano, pořád tam jsou chyby, ale nikdy nic nejspíš nebude dokonalé a rozhodně jich je méně než v jakékoliv běžné kriminálce.

Samotný případ je zašmodrchaný až běda, takže se nejspíš nevyhnete návštěvě wikipedie, abyste si ujasnili, jak to tedy bylo a co se to vlastně dělo. K němu je nalepeno klasické seriálové klišé, kdy mladá advokátka hájící zlo pokukuje po chlapci z druhé strany, řeší rodinné problémy a vůbec všechnu tu seriálovou vatu, co seriálům spíš škodí.

Naštěstí převažuje ta dobrá strana, kde se více řeší samotný Roubal a vytváří se dobová atmosféra, která vypadá jako od produkce jiné domovské stanice. Ano, narážím na HBO nebo ČTčko. To hodnotím rozhodně kladně a je vidět, že když se chce, tak to jde i jinde.

Herecké výkony jsou také na pochvalu. To, že Hynek Čermák bude excelentní, jsem tak nějak čekal, i když mi přijde, že v pilotní epizodě nedostává tolik prostoru, kolik by si zasloužil, ale že mě zaskočí výkon Jana Čenského jsem nečekal ani ve snu. Tleskám.

  • herecké obsazení
  • atmosféra
  • reality, co konečně vypadá reálně
  • seriálová vata
  • klišé boje dobra se zlem a hledáním pravdy
80 %
Mé hodnocení
Fruiko

O tomhle seriálu jsem se dozvěděla asi dva dny před vydáním. Popravdě jsem byla překvapena, že se jedná o seriál z produkce televize Nova, protože tohle není jejich styl. Na druhou stranu je vidět, že si na Voyo chtějí vyzkoušet různé koncepty, a reálné případy aktuálně táhnou. I tady to není šlápnutí vedle a potenciálně to může být konkurence pro seriály z dílny České televize.

Hynek Čermák má na nejednoznačné postavy asi patent a i tady si hraje svůj soukromý koncert. Jednotlivé polohy střídá s lehkostí a je jedno, jestli je to jednou nenápadný zlodějíček, výraz alá pohádkový dědeček, nebo psychopat. Zdatně mu sekunduje Jan Čenský, kterému role oportunistického právníka perfektně sedí. Jediným zklamáním je mladá právnička, která postrádá jakýkoliv výraz a působí prkenně. Nicméně doufám, že se v dalších dvou epizodách více rozehraje.

Děj pěkně ubíhá, vlastně tu není větší hluché místo. I scény v soudní síni mají gradaci, což hodnotím velmi kladně. Jediné, co je otravné, je milostná linka mezi mladou právničkou a její známostí, kdy se oba ocitají v soudní síni na opačné straně barikády. Přijde mi to zbytečné. Příběh Roubala je sám o sobě nosný a tahle linka mi tam přijde zbytečná a na sílu.

Pokud máte rádi detektivky se skutečným příběhem a sedí vám kriminálky od ČT, tak tohle je pro vás trefa do černého. Kdybych nevěděla, kdo tento seriál natočil, tak bych si opravdu tipla, že je to z veřejnoprávních vod. Takže za mě vřele doporučuju.

  • Hynek Čermák
  • Jan Čenský
  • skutečný případ
  • mladá právnička
  • milostná linka
80 %
Mé hodnocení
litllewitch
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
Deaneira

Deaneira

Musím říct, tohle se fakt povedlo. To že seriály a dokumenty o sériových vrazich mám v oblibě snad...
před 2 roky
Janey T

Janey T

Takovéto seriály mám ze všeho nejvíce a dávám jim přednost. Takže jsem si toto nemohla nechat ujít. Určité...
před 2 roky
Jenny17

Jenny17

Je pravda, že jsem byla skeptická a moc tomu nedávala... Ale příjemné překvapení, úžasné obsazení - Čermák...
před 2 roky
Další články k tématu