21. 4. 2021

Novinka pod lupou: The Nevers (HBO)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Nevers
Žánr historický/sci­fi/drama
Stanice HBO
Premiéra 11.4.2021
Vysílání neděle
Délka pilotu 64 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Děj se odehrává ve viktoriánské Anglii a sleduje skupinu žen se zvláštními schopnostmi.

Trailer

A jaký je váš ortel?

Hned po shlédnutí traileru jsem si říkala, že tenhle kousek by mohl být přesně pro mě. Úvodní scéna mě ale docela vyděsila. Začala jsem se obávat, že to bude jeden z těch seriálů, kde hned v pilotu představí hromadu postav a já budu mít co dělat, abych se ve všech zorientovala. Naštěstí měla tato scéna úplně jinou myšlnku. Přenést diváka do viktoriánské Anglie a dát smysl finální scéně pilotu, která byla mimořádně skvělá.

Velký plus přidávám také za to, že v dalších minutách dílu nepřišlo na řadu obyčejné představování postav, ale rovnou akce, během které se má divák „chytit“. Postavy samotné jsou různorodá směska obyvatel Londýna a já si nemůžu vybrat, která postava se mi líbila víc. Samotné hlavní dámské duo má perfektní chemii, už to samo o sobě je pro serál dobré znamení. Mladší hrdinové v sirotčinci odlehčují vtipem a nápaditostí, trochu jsem čekala, kdy se ukáže slečna Peregrinová:) Anglickým sucharům vévodí skvělý výkon Pipa Torrense, kterému role naprosto sedí. Užívala jsem si ale také kontrast Augiho a Huga. Nechybí ani neuvěřitelně bláznivá záporačka, kterou budu pravděpodobně zbožňovat, protože je výborně zahraná a divný vědec, který měl v pilotu málo prostoru, ale přesně tyhle postavy budou asi speciálním kořením celého seriálu. Obsazení se rozhodně povedlo.

Hlavní zápletka mě zaujala, určitě chci vědět víc, v tomto ohledu pilot splnil svůj účel a nalákal na další sledování. Stopáž nepatří mezi moje neojoblíbenější, má lehce nad 60 minut. Pilotu to až tolik neuškodilo, ale trochu se bojím, aby v dalších dílech nevyplňovali čas hluchými místy. Hudební podkres je perfentně dobově zvolený, nijak nevyčnívá, neruší, jen lehce doplňuje děj a podtrhuje atmosféru.

Pokud si to udrží nastavenou laťku, mohla by to být kvalitní hitovka. V mém případě dokoce doufám v aspiraci do kolonky „zamilované“ seriály.

  • obsazení, různorodost postav
  • dostatek akce/vtip/drama
  • hudební podkres
  • možná až moc sklouzává ke slaďárně
90 %
Mé hodnocení
foruska

Čekala jsem, že mě to chytne ještě o něco víc, ale stejně mě to bavilo. Tvorbu Josse Whedona mám ráda, ať si říká kdo chce co chce, a tohle se mu opět povedlo. Na to dobové prostředí Anglie v kombinaci s příjemným obsazením se koukalo moc hezky a mix žánrů si taky sedl. Viděla jsem tam náznaky hned několika romantických linek, ale já doufám v jednu konkrétní, tak snad mě nezklamou.

Ta hodina mě docela vyděsila. Uběhlo to nakonec rychle, ale stejně by neuškodilo stopáž o 10 minut zkrátit, některé scény mi přišly zbytečně rozvleklé a prostě mám všeobecně raději kratší epizody. Jednoznačně nejlepší byla Penance a její vynálezy, bohužel mám odjakživa blbou paměť na jména, kterých tady bylo fakt požehnaně, takže ve vedlejších postavách jsem byla víceméně celý pilot zmatená. Každopádně mě nikdo vyloženě neštval, což je skoro rarita, naopak mi to zaměření na převážně ženské hrdinky přišlo skvělé, pánové byli taktéž sympatičtí (hlavně teda pro mě nejznámější jméno z celého seriálu – James Norton) a potenciální záporáci zajímaví.

Myslím, že jsem zase jednou dojela na to svoje očekávání. Jakože bylo to hodně dobrý, ale podle mě to mohlo být ještě lepší. Původně jsem chtěla dát procent 70, ale věřím, že to moje “něco víc” přijde v dalších dílech, i když jsem zvědavá, jestli půjde poznat ten odchod Whedona. Ještě si musím postěžovat na mou zhýčkanost Netflixem, protože v tomto případě mi fakt vadí to epizodní vysílaní. Mnohem víc by mi sedla celá série najednou, takže si počkám dokud to nevyjde komplet, a až pak to sjedu maratonem (s pořádným prostudováním jmen předem).

A moje menší příhoda: Instrumentální hudba v úvodu se mi líbila, ale postupem času (cca od 3. minuty) mi začala něco neskutečně moc připomínat. Až u závěrečných titulků, kde hrála ta stejná (či velmi, velmi podobná), mi došlo, že si přijdu, jako kdybych si v The Sims zařizovala dům. Tak jsem si znovu najela i na ten začátek a teď už to žel nemohu odslyšet :D Snad tam bude vždycky!

  • Penance a vynálezy
  • celková atmosféra
  • čiší z toho kvalita
  • délka
  • moc postav a jmen
80 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Neuběhla ještě ani čtvrt hodina, nedostalo se ani na úvodní titulky a já byl v seriálu kompletně ponořený. Ústřední dámská dvojice neskutečně táhne, má skvělou chemii, takové jiné špičkování a elegantnost, kterou na tom celém neskutečně žeru.

Díl je docela dlouhý, ale zároveň je neskutečně nabitý, pořád se něco děje a vlastně nemáte čas ani vydechnout. Do děje skáčeme rovnýma nohama, v podstatě hned se začíná něco dít (teda mimo úplný úvod, ke kterému se epizoda vrací až později). Tuto éru mám neskutečně rád a seriál s ní pracuje skvěle, ta kombinace s pokrokem je taková lehká nenucená. Rozhodně jsem zvědavý, kam boj mocných, dotknutých a těch zlých bude pokračovat, zatím to vypadá na hodně povedenou jízdu.

Překvapením bylo velké odhalení v závěru epizody, čekal jsem, že si to tvůrci/scenáristé nechají na později. Každopádně povedený krok, kterým rozhodně nalákají na další díly (snad se i o této části příběhu dozvíme víc). Vlastně mám pocit, jako bych si dal aspoň tři díly, ale ono ne. Toto je možná taková hlavní nevýhoda, jak nejde o Netflix, tak prostě nejde sledovat celou sérii najednou. Ale kdo si počká, ten se určitě v tomto případě dočká neskutečné podívané.

Žeru obsazení, oceňuju lehkost a eleganci, tu neskutečnou nenucenost a jak už jsem psal, hlavní dámské představitelky. Perfektní herectví, které bych mohl sledovat pořád. Celkově z toho zkrátka vyzařuje moc příjemná atmosféra a mám z toho neskutečně dobrý pocit. Už teď se těším na další díly, další schopnosti a pravděpodobně intriky. Zatím se u mě pilotem seriál řadí k tomu nejlepšímu, co jsem letos viděl.

  • hlavní dvojice
  • dobrý pocit a atmosféra
  • období, elegance
  • neskutečně nabité
  • je třeba si počkat na další díly
100 %
Mé hodnocení
jesmot

O tomto seriálu jsem věděla jen to, že ho tvořil Whedon. Byla jsem natěšená, ale s rezervami, protože historické seriály nepatří mezi moje nejoblíbenější. Musím ale říct, že pilot mě nadchnul a přesvědčil, že tohle za zhlédnutí zaručeně stojí.

Na začátku jsem byla trošku zmatená, když se po nicneříkající úvodní scéně objevil titulek o tři roky později a nikdo netušil, která bije. Pilot se však k dané události vrátil a trošku více poodhalil závoj této záhady, takže nejsme úplně vrženi do velkého neznámého, ale minimálně trošku tušíme, co se stalo.

Moc se mi líbí propojení historického zasazení a sci-fi žánru. Tohle se v seriálech nevidí zase tak často, nebo minimálně já jsem se s tím až tolik dosud nesetkala. Historické drama a sci-fi jsou docela protikladné žánry, takže když se spojí, působí to hodně zvláštně. Musím ale říct, že to seriálu skutečně parádně sedí.

Hlavní hrdinky jsou fajn. Nezamilovala jsem si je hned na první dobrou, ale ani mi nijak nevadí. Možná si k nim najdu cestičku, jak pojedu maraton, ten jeden díl přece jen nenabízí tolik času, abych se s nimi sžila. Každopádně vědátorka je hodně cool a se svou kamarádkou má pěkný vztah.

Myslím, že půjde o parádní maraton. Asi bych nechtěla čekat každý týden na nový díl, protože jak se do toho ponoříte, chcete sledovat dál a dál. Uvidíme, kolika sérií se Viktoriánky dočkají.

  • propojení historie a sci-fi
  • napínavé a zábavné akční scény
  • ideální na maraton
  • hrdinky
80 %
Mé hodnocení
ragelly

The Nevers provázel velký hype, jelikož se jedná po delší době o nový seriál Josse Whedona. A pokud máte Jossovu tvorbu rádi, tak vás vlastně nic nepřekvapí. Seriál má zjevně dobře načrtnutý děj, břitké dialogy, silné ženské postavy. Jenže to už od Josse očekávám tak nějak automaticky. Chybí mi tam něco navíc, nemá to jiskru.

Joss si jako obvykle dal velkou práci s castingem a všem hercům jejich postavy skvěle sedí. A jak je již zvykem, tak můžeme zahlédnout i pár známých tváří z jeho předchozích projektů. Herecké výkony jsou dle očekávání nadstandardní. Co může být ale mínusem seriálu je hodinová stopáž. Pilot se totiž vleče, a to i přesto že je v něm poměrně hodně akce. Na druhou stranu seriál bude mít pouze 6 epizod, takže snad si s celkovým formátem vyhráli.

Scénář zatím též dobře šlape. V epizodě se nenajdou vysloveně nelogická místa či obvyklá vztahová melodramata. Všechno přirozeně odsýpá a postavy jsou představovány postupně. Co mě osobně rušilo byly vize Mrs. True. Než si na ně člověk zvykne, tak může mít trochu hokej v tom, co je vize a co není.

Celkově se tedy jedná o příjemný nadprůměr, ale Joss Whedon nepřekračuje svůj vlastní stín. Vzorce, které byly inovativní na přelomu milénia, už prostě dneska nikoho nepřekvapí. A líbivý obal a poctivá řemeslná práce přece jenom nejsou všechno. Za mě seriál postrádá osobitost. Ale pokud máte Jossovu tvorbu rádi, tak se vám pravděpodobně bude seriál líbit a možná ho oceníte na více procent než já.

  • herecké obsazení
  • scénář bez logických přešlapů
  • stopáž
  • klasická Whedonovina
60 %
Mé hodnocení
litllewitch
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
litllewitch

litllewitch

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře13zobraz všech 13 příspěvků
Sebajz

Sebajz

Po prvním díle tak 10%, totální slátanina, ale zkusím zhlédnout ještě další ...
před 3 roky
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Chceš to smazat?
před 3 roky
foruska

foruska

Ne, mě to pobavilo :D
před 3 roky
Další články k tématu