19. 10. 2021

Novinka pod lupou: One Of Us Is Lying (Peacock)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název One Of Us Is Lying
Žánr krimi, teen, mysteriózní
Stanice Peacock
Premiéra 7. 10. 2021
Vysílání čtvrtek
Délka pilotu 46 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Pět studentů je po škole. Jen čtyři však ze třídy vyjdou živí. Všichni jsou podezřelí a všichni něco skrývají.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Tady si počtete dost ovlivněný názor, jelikož stejnojmenná knižní předloha je můj oblíbený Young adult thriller. Pokud nevíte, co tento literární žánr obnáší, přirovnala bych ho např. k seriálu Pretty Little Liars, k první – z mého pohledu jediné koukatelné a v rámci možností i kvalitní – sérii Riverdale, k španělskému Élite nebo z novějších ke Cruel Summer od Freeformu. Jednoduše rovná se teenageři a jejich problémy obohacené o nějakou vraždu, tajemství, záhadu. O samotné knize Jeden z nás lže se mluví jako o “když se Gossip Girl a PLL potká se Snídaňovým klubem”.

Koukala jsem na krátký rozhovor s autorkou předlohy, kde říkala něco o tom, že dala tvůrcům seznam jejích oblíbených scén od každé postavy, a chtěla, ať se jich tam co nejvíc objeví. To znamená, že další Shadow and Bone (= perfektní seriálová adaptace knižní série) se konat nebude, ale stejně mě překvapilo, kolik věcí bylo vynecháno a/nebo upraveno, a to jsem zatím viděla jen pilot.

Obsazení jsem si naštěstí prohlédla předem, takže se žádné větší šoky nekonaly. Maeve jsem si sice představovala jinak, Cooper si zase v knize rukou intenzivně projížděl “pískově blond vlasy” a pan Avery nebyl paní Avery, ale budiž. Představitelka Addy, která mi na Instagramu přijde sympatická, mi v roli Addy zatím moc nesedla, ale uvidím, co seriál přinese dál – i v knize jsem se s většinou z postav musela prvně sžít, než jsem si je nakonec oblíbila.

Naopak Simon mi tady přišel jako mnohem větší sympaťák, kterého bych si oproti knize i oblíbila, a pak je tady Bronwyn a Nate. Nate je moje nejoblíbenější postava s Bronwyn (a Stanem!) hned v závěsu, takže je logické, že jejich ztvárnění jsem se obávala nejvíc. Díkybohu mě dostali v obou případech, i v seriálu mají super chemii a neskutečně se na ně těším v dalších dílech.

Jinak vlastně moc nemám co říct, protože ten děj už znám (i neznám). Nejvíc jsem zvědavá na to, jak vyřeší celou tu Simonovu smrt. Moje instinkty říkají, že to bude jinak než v knize, ale dokud to neuvidím, těžko říct, jestli je to dobře, nebo ne. Nicméně já už se nemůžu dočkat, až si to dám celé. Jde poznat, že ten pilot točili mnohem dřív než zbytek série, hlavně na celkové vizáži Bronwyn, kdy mi v promech na další díly sedne mnohem více. Moje hodnocení je spíš s nadějí do budoucna a s láskou a úctou ke knize, než že by byl pilot tak perfektní. Tohle bylo jen takové zahřívací kolo, ale já věřím, že tomu udrží brilantnost knihy, i když poupravenou ku obrazu svému. Fanoušky kvalitnějších seriálů z prostředí střední školy by tohle rozhodně nemělo minout.

  • Natewyn a Florence + The Machine
  • středoškolský YA thriller
  • Simon překvapil
  • hodně úprav a změn oproti knize
  • obsazení některých postav
80 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Na začátku to vypadalo úplně jako kopie Gossip Girl. Hodně rychle to ale nabralo mnohem drsnější obrátky. Jsem zvědavá, jak příběh dopadne. U jednoho z nedávných názorů do Novinky pod lupou jsem psala, že mám serializované mystery příběhy ráda, protože si můžu vytvářet vlastní teorie o tom, co se stalo.

I tady jednu teorii mám, ale možná je na tento seriál až moc šílená. Každopádně si to tady opět odložím, abych se k tomu mohla potom vrátit a zjistila, jestli jsem měla pravdu, nebo jsem byla úplně vedle. Každopádně po prvním díle se mi to jeví tak, že Simon na svém drbářském webu nastražil pastičky na všechny hlavní hrdiny. Úplně mi to přijde, jako by celou situaci vytvořil sám (nastražil to tak, aby všichni tito studenti zůstali po škole) a sám sebe odstranil z cesty, aby na ostatní padla naprostá paranoia a oni sami zničili jeden druhého navzájem svými lži, pomluvami a nejistotami.

Postavy jsou takové průměrné, zatím mi někteří splývají, nedokážu se v nich pořádně vyznat. Ale věřím, že jak pojedu maratonem, tak se to rychle srovná, abych se v příběhu i postavách orientovala a věděla přesně, o čem se kdo baví. Je to příběh stvořený jako pro mě. I když mě nechytl úplně na sto procent, rozhodně si další díly nenechám ujít. Už jen abych věděla, jestli je moje teorie správná.

  • serializovaný mystery příběh
  • ideální pro maraton
  • nevýrazné postavy
  • průměrný teen seriál
60 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Ó náš nejdražší čtenáři moc děkujeme za podporu. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu