29. 4. 2021

Novinka pod lupou: Očitý svědek (Voyo)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Øyevitne (Očitý svědek)
Žánr thriller, minisérie
Stanice Voyo
Premiéra 16. 4. 2021
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 61 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Dva patnáctiletí mladíci se tajně scházejí v lese. Při jednom takovém setkání se stanou svědky brutálního krveprolití. Mezinárodně hledaný zločinec si v lese vyřizoval účty a na místě zůstalo několik mrtvol. Philip a Henning sice stanou tváří v tvář vrahovi, ale podaří se jim utéct. To čeho byli svědky se snaží udržet v tajnosti, a to nejen ze strachu před pachatelem, ale hlavně aby nebyly odhaleny jejich tajné „milenecké“ schůzky v lese…

Trailer

A jaký je náš ortel?

Kdysi před lety jsem viděla americkou verzi. Už si ji moc nepamatuju, nicméně na ten začátek si docela vzpomínám. A musím říct, že to vypadá, že US verze šla scénu po scéně přesně podle předlohy.

Při sledování jsem na začátku měla hodně deja-vu. Nejen, že základní koncept zůstal přesně okopírovaný, ale také vzhledově ti kluci vypadají stejně jako v této původní předloze. Naštěstí už si ani nevzpomínám, jak příběh dopadl, takže můžu s klidem sledovat Očitého svědka, aniž bych si příběh vyspoilerovala.

Sever kriminálky prostě umí, a Očitý svědek je toho důkazem. Máme tu akční úvod plný brutality, ze kterého vás zamrazí v zádech. Pilot pěkně pracuje se zločinem, který staví do kontrastu s emocemi teenagerů, především strachem o tom, co si pomyslí jejich přátelé a spolužáci. Rozehraje se tu hned několik dějových linek a bude určitě zajímavé sledovat, jak se v rámci minisérie nakonec propojí.

Přesto mi tady něco chybí. Nedokážu to přesně pojmenovat, ale po prvním díle nemám takové to nutkání hned si pustit další díl. Možná je to docela dlouhou stopáží, ve které je zpomalení tempa po úvodu hodně znát. Anebo je to tím, že už mám za sebou americkou verzi, kterou jsem nějak nadšeně nehodnotila, takže podvědomě předpokládám, že ani tady nakonec nebudu úplně odvařená.

  • brutální úvod, ze kterého zamrazí
  • uzavřená minisérie
  • prostředí, atmosféra
  • dlouhá stopáž
  • tempo se po úvodu výrazně zpomalí
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Čím to je, že všechny severské kriminálky mají podobnou atmosféru? Očitý svědek není výjimka, ale tato minisérie by mohla nalákat spíš nadšence tohoto žánru.

Žádné představování postav, rovnou nám servírují hlavní masakr. V momentě, kdy se rozjede vyšetřování, se dějem prolíná tolik postav, že jsem chvilkama ztracená. Sledování mi také stěžuje fakt, že se některé postavy chovají na můj vkus naprosto nelogicky. Hodinová stopáž má za následek několik slepých míst, a tak moje pozornost postupně opadá. Pomyslná poslední kapka je český dabing, který mi prostě nějak nesedl do uší.

Krimi žánr je pro mě obvykle zárukou odpočinkového sledování. Sama zápletka se postupně vyvíjí docela zajímavým směrem, ale tentokrát to nestačí k tomu, abych sérii chtěla dokoukat dál.

  • vývoj vyšetřování
  • nezajímavé vedlejší dějové linky
  • hrozně dlouhá stopáž
  • zbytečně moc postav
40 %
Mé hodnocení
foruska
Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu