20. 7. 2021

Novinka pod lupou: American Horror Stories (FX)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název American Horror Stories
Žánr antologie, horor
Stanice FX
Premiéra 15. 7. 2021
Vysílání čtvrtek
Délka pilotu 48 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci Ryan Murphy
Hrají různí

O čem to je?

Seriálem je spin-offem hororové antologie American Horror Story. Každá epizoda vypráví samostatný uzavřený příběh.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Hned v prvním díle Mattík Bomer? Yes, please! Jako by už toho těšení nebylo hodně, tohle byla taková pomyslná třešnička na dortu. Jelikož jde o antologii, ve které bude mít každý díl vlastní příběh a herce, jen těžko se může psát obecnější názor. Každopádně pokud mám zhodnotit pilot, ten se mi líbil, na další díly se těším.

Neřekla bych, že to byl horor v pravém slova smyslu. Nebyly tu žádné velké lekačky nebo nepředvídatelné momenty, otázkou bylo pouze to, kdo přežije a kdo se stane vrahem. Strašidelná hudba byla téměř všudypřítomná, ale spousta scén se odehrávala za světla, takže to tu hororovou atmosféru trošku vyvažovalo a já se nebála tak, jako když v ostatních hororech po prvních deseti minutách pohody přijde noc a všechno se rozjede ve tmě.

Původní AHS jsem zatím neměla možnost vidět, každopádně mám takové tušení, že se tento první díl inspiroval první sérií AHS. Jednu z hlavních rolí zde hraje černý upnutý latexový kostým, který byl všudypřítomný na propagačních snímcích i v teaserech. Uvidíme, jestli půjde o výskyt jen v pilotní epizodě, nebo se vrátí i v dalších dílech.

Za mě celkově spokojenost. Mohlo by to být více hororovější, ale pilot dokázal navnadit na další díly. Obsazení potěšilo a jsem si jistá, že ani v dalších dílech určitě nezklame, i když vždy uvidíme někoho jiného.

  • jiná forma antologie
  • obsazení
  • souvislost s původním AHS
  • i pro slabší povahy
  • není tak strašidelné, jak by mohlo být
  • spousta světla ubírá na hororové atmosféře
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Ryan Murphy by měl přestat chrlit jeden průměrný projekt za druhým a soustředit se na něco pořádně. V American Horror Stories si vytyčil s Falchukem cíl posunout formát antologie ještě dál a měnit postavy a vyprávěné příběhy ne každou sezónu, ale rovnou každou epizodu. A protože hlavní sérii American Horror Story letos čeká jubilejní 10. sezóna, je její fikční svět (o jehož pravidlech a propojenosti jsme sérii od série čím dál víc informovaní a utvrzovaní) natolik široký, že se mu tandem Murphy-Falchuk rozhodl věnovat celou novou antologii, která by nám jej dovysvětlovala, vracela se na známá místa a rozšiřovala lore tohoto dnes již kultovního seriálu. Nic z toho ovšem pilot nezvládá.

Vracíme se do Murder Housu – dějiště první (a částečně osmé) série, které obývají duše lidí, jež zemřeli právě uvnitř tohoto domu. Do něj se stěhuje manželský pár vychovávající vzdornou pubertální dceru, která (stejně jako její předchůdkyně v hlavní sérii) přijde do kontaktu s duchem v latexovém obleku, který v lidech, jenž jej nosí, vyvolává… přinejmenším násilnické sklony.

Zápletka nejen že není příliš složitá, ale bezostyšně cituje momenty z první série. Opakují se obrazy, někdy dokonce celé scény a vrcholem je naprosto nepovedený a antiklimatický plot twist ohledně smrti jedné z hlavních postav, která se v domě vyskytuje již jako duch, aniž bychom si toho jak my diváci, tak samy postavy, byli vědomi. K tomu všemu přidejte nesmyslně frenetický střih, který „graduje“ scény, které ze své podstaty nikam gradovat nemohou (nezávazný rozhovor postav), nebo už jsou dávno za „vrcholem“ a naopak mají klidně doznít, což je ovšem střihem nepříjemně narušeno.

Jako fanoušek původní série oceňuji zachování původního intra, které slibuje, že by snad mohlo být v následujících epizodách pravidelně obměňováno v závislosti na tématu epizody. To se v kontextu hodnocení jeví ovšem jako poměrně bezvýznamné plus – a viděno kritickým okem jen jako součást fanservisu, kterým Murphy krmí své fanoušky.

Nabízí se tak otázka, proč vlastně vůbec nová antologie vznikla? Lore fikčního světa hlavní série nijak nerozšiřuje, naopak jednoduše recykluje postavy, budování zápletky a dokonce i samotné zvraty Murder Housu, jen bez silného hereckého obsazení. Ať už toto nepovedené sebevykrádání naznačuje lenost autorů, nebo jejich tvůrčí únavu z gigantického počtu rozjetých projektů, samotný pilot (potažmo i druhá část dvojepizody) tvoří samostatně stojící povídku, která, pro diváka neznalého původní série, funguje a logicky do sebe zapadá. To ovšem vysílá směrem k fanouškovi děsivý signál, zda má vůbec smysl nořit se do příběhu desetidílné série, když jej lze stejně funkčně shrnout a zobrazit v jedné-dvou uzavřených epizodách…

  • intro
  • může být funkční pro diváka bez předchozí zkušenosti s hlavní sérií
  • nefunkční střih
  • nijak nerozšiřuje lore
  • v podstatě zhuštěné převyprávění 1. série (bez silných hereckých výkonů)
  • svým způsobem podkopává existenci hlavní série
20 %
Mé hodnocení
Plocan
Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
F.Valek

F.Valek

Já tedy nevím, v čem podkopává existenci nebo smysl hlavní série AHS? Mně se to vcelku líbilo,...
před 2 roky
F.Valek

F.Valek

A pak tedy ještě samozřejmě ta silná LGBT a korektnostní přesycenost, která je pro Murphyho několik sérií...
před 2 roky
Další články k tématu