9. 3. 2021

Novinka pod lupou: White Wall (SVT)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název White Wall
Žánr Drama, Mysteriózní, SciFi
Stanice SVT Play
Premiéra 20. 9. 2020
Vysílání neděle, 21:00
Délka pilotu 43 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Hluboko v podzemním těžebním areálu, kde se nachází největší úložiště jaderného odpadu na světě je nalezena tajemná bílá zeď z neznámého materiálu.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Už se stává pomalu tradicí, že na piloty do NPL koukám minimálně dvakrát, protože mezi odsledováním a napsáním názoru prokrastinuji takovým způsobem, že půlku děje stačím zapomenout. Málokdy se ale povede, aby druhé podívání bylo lepší než první, a proto jsem v případě White Wall opravdu příjemně překvapená. Pilot sice v mých očích stále nedosahuje nějakých závratných procent, ale rozhodně vyznívá lépe než napoprvé a mám také mnohem větší chuť pustit se rovnou do další epizody.

Témata, se kterými příběh pracuje, už nejsou v dnešním seriálovém světě žádnou novinkou. Jaderného odpadu, pochybných korporací a sci-fi zápletek se nám dostalo v posledních letech opravdu požehnaně. Je však zajímavé sledovat, jak k podobnému příběhu přistoupí Seveřané. O tom, že temnou atmosférou umí, snad ani nemusíme mluvit. Mně osobně se líbí i to, že pokud byste si o seriálu předem nic nezjišťovali, asi by vás po většinu pilotu nenapadlo, že máte očekávat nějakou sci-fi zápletku, ta je během pilotu naznačená jen jemně a do popředí se dostává až v jeho úplném závěru. Pro navnadění na další sledování podle mě skvělý tah.

Pravdou ale je, že pilot je místy rozvleklý až běda a vystřižení přebytečné „vaty“ by mu vůbec neškodilo. Možná budu příjemně překvapena až zjistím, že všechny scény z úvodní epizody byly pro příběh nějak důležité, silně o tom ale pochybuju. Na konci jsem se musela ujistit, že pilot měl opravdu jen 43 minut, působil totiž spíš jako pomalá hodinovka.

Největší přednost seriálu vidím v tom, co mě k němu původně i přivedlo – ve skvělém mezinárodním obsazení. Aksel Hennie je zárukou kvality vždy a všude a jeho švédští a finští kolegové (omlouvám se, jestli jsem přehlédla nějaké Dány) mu zdárně sekundují. Nejdéle jsem se sžívala s Eerem Milonoffem, který, řekněme si to na rovinu, je prostě zvláštní, ale i on mi nakonec do role šéfa security sedl.

Nevím, v jakých všech formátech je seriál dostupný, určitě bych vám ale doporučila sledování v původním znění, přestože anglické titulky (jak už je poslední dobou neblahým zvykem) občas v některých výrazech chybují. Chyby ale nebrání porozumění příběhu. Číslovka sem, číslovka tam. :)

  • kvalitní mezinárodní obsazení
  • zajímavé lokace a poutavá atmosféra
  • potenciál do dalších epizod
  • rozvleklost
75 %
Mé hodnocení
Tempy

Za sebe beru neamerickou tvorbu jako příjemné zpestření, ale teda ze Švédska/Finska byl toto asi můj první pilot/seriál sledovaný v originále. Do pilotu jsem šel s docela vysokým očekáváním, popis navnadil, takže jsem byl dost zvědaví a nakonec trochu zklamaný. Přišlo mi úplně zbytečné napětí v závěru epizody, kdy spolu s Larsem nevěřícně sledují díru, kterou ale divák nevidí. Hned popis a název prozradí, že je tu nějaká bílá stěna, ale poprvé se o ní dozvídáme až ve druhém díle, kdy to má být odhalení napínavého závěru pilotu. Za mě tato část ne.

Možná se to dá připisovat stavu, ve kterém jsem pilot sledoval, ale přišlo mi, že je tu spoustu drobných střípků, konkrétně myslím zeď, synovu větu „že má být bílá“ nebo i vniknutí, které doufám nakonec vytvoří jeden velký obraz, po němž bude vše jasné. Zatím příběh dobře reprezentuje žánry, v nichž je vytvořen, jen mám trochu obavu, jaký směr nabere scifi linka.

Do obsazení se nechci moc pouštět, jedna herce ze severu neznám a taky proto, že už v pilotu část postav a tím i jejich představitelé skončili. Ale přeci jen jedno jméno zmíním, Eero Milonoff mi vůbec nesedl, je mi strašně nesympatický a nevadilo by mi, kdyby v příběhu jeho postava nesehrála žádnou větší roli.

Po první díle jsem spokojený se zajímavě rozehraným příběhem a jsem zvědavý na další vývoj. Do budoucna doufám, že epizody nebudou mít tak pomalý rozjezd, protože pak je epizoda zbytečně dlouhá a vyplněná hluchými místy. Jinak zajímavý mysteriózní kus po všech stránkách, který si jako jemu podobné určitě najde místo u řady z vás.

  • napětí
  • očekávání něčeho většího
  • hodně prostoru pro příběh
  • Eero Milonoff
  • dlouhý pomalý rozjezd
70 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Copak asi dělají tyto tlačítka? 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
sandokan555

sandokan555

Nasiel som pilot vo svedstine so svedskymi titulkami - to asi nedam. Aspon anglicke titulky by sa hodili a...
před 3 roky
Tempy

Tempy

Já dnes našla (myslím, že i všechny epizody) dokonce se slovenskými! ;)
před 3 roky
Další články k tématu