27. 4. 2021

Novinka pod lupou: Mare of Easttown (HBO)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Mare of Easttown (Mare z Easttownu)
Žánr drama/miniséri­e/krimi
Stanice HBO
Premiéra 18.4.2021
Vysílání neděle
Délka pilotu 55 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Detektivka v malém městě v Pensylvánii vyšetřuje lokální vraždu a snaží se zabránit tomu, aby se její život úplně rozpadl.

Trailer

A jaký je váš ortel?

Do seriálu jsem šla zejména kvůli Kate Winslet, protože ji mám jako herečku moc ráda. Po shlédnutí pilotu jsem ale v rozpacích. O seriálu se nedá říct, že by byl vysloveně špatný, ale ani dobrý.

Největším zádrhelem je klasicky stopáž. V tomto případě je 55 minut podle mě zbytečně moc. Mohlo se to sestříhat na 40 a díl by tak byl mnohem dynamičtější. Zároveň pokud očekáváte klasickou procedurálku, tak té se tu nedočkáte. Pilot staví čistě na vztazích mezi postavami ve městě a na vztazích mezi rodinnými příslušníky. Místy mi to připomínalo Broadchurch, ale ten se mohl opřít o charismatického Davida Tennanta. Kate Winslet je samozřejmě velmi dobrá herečka, ale nedaří se jí prozatím tento seriál utáhnout.

Co musím pochválit je atmosféra celého pilotu. Z hlavní hrdinky jde cítit, že je na pokraji vyhoření a že vlastně netuší, co má se svým životem dělat. Scény jsou natočeny realisticky a nějaké vyslovené telenovely se tu nedočkáte. Tvůrci se opravdu snaží vše ukázat, co nejsyrověji to jde. S tím souvisí ale i to, že většina postav na mě působila nesympaticky.

Vzhledem k tomu, že jsem si nevytvořila k seriálu žádnou vazbu, tak nemám potřebu pokračovat ve sledování. Myslím si, že tvůrci měli ubrat na sáhodlouhém představování všech vztahů a pustit se rovnou do vyšetřování. Obávám se, že takhle spousta diváků seriál v půlce vypne a nebude ho sledovat dál.

  • Kate Winslet
  • atmosféra maloměsta
  • dlouhá stopáž
  • nezáživný děj
  • nesympatické postavy
50 %
Mé hodnocení
litllewitch

Co k pilotu říct. Přijde mi to jako další typické HBO drama, které jede bezpečně ve svých kolejích. Je to špatně? Ani ne, HBO přesně tyto seriály točit umí, získává za ně ceny a fanoušky to baví, takže logicky není potřeba měnit vzorec, který funguje.

Máme tu další životem sešlou hrdinku, kterou hraje velká herecká hvězda. Kate role sedí perfektně, tu babičku jí věřím dokonale, i když jí je teprve 45 let. I všechny ostatní postavy vypadají zajímavě, rozhodně jsem zvědavá, jak se jejich osudy budou dále prolínat.

Samotný příběh by se dal klidně vnořit do Farga jako samostatná série. Máme tu malé městečko, kde se všichni znají, které otřese brutální vražda mladé dívky. Líbí se mi, že až na konci dílu jsme se dozvěděli, kdo je oběť. V tomto ohledu mi seriál trošku připomněl The Undoing, stejně jako v tom, že do poslední chvíle nebudeme tušit, kdo je pachatel. Právě tyhle krimi minisérie se mi moc líbí, takže si Mare rychle najde místo v mém sledovacím plánu. Jen doufám, že se HBO zase nerozhodne z minisérie udělat klasický seriál a neobjedná druhou řadu jako u Sedmilhářek.

  • herci a postavy
  • vizuální stránka (včetně vzhledu oběti)
  • propojení případu z minulosti a současnosti
  • pomalé tempo
  • velký důraz na rodinný život
70 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Kdo nesdílí není Čech! 
litllewitch

litllewitch

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
petrSF

petrSF

Dám si bez vyzkoušení až maraton, protože předpokládám, že Kate Winslet mi bude k spokojenosti stačit,...
před 3 roky
AislinK

AislinK

přidáno do chci vidět, uvidíme :)
před 3 roky
ragelly

ragelly

Dokoukáno. Po prvním díle se tempo zrychlilo, seriálu nechybělo sem tam nějaké překvapení, zvrat a dobré...
před 2 roky
Další články k tématu