7. 6. 2021

Novinka pod lupou: Panic (Amazon)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Panic
Žánr teen, thriller, drama
Stanice Amazon
Premiéra 28. 5. 2021
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 45 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Panic se zaměřuje na malé americké město, kde se studenti posledního ročníku na střední škole utkávají v soutěži, kterou považují za jedinou šanci na útěk. Jenže letos se pravidla mění a studenti se musí rozhodnout, jak moc jsou ochotní riskovat, aby mohli pryč.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Jeden ze seriálů, u kterých jsem předem neznala (nebo si nepamatovala) obsah, takže jsem byla hodně překvapená, o co skutečně jde. Každopádně první díl mě hodně zaujal, seriál si hned přidávám do watchlistu a určitě si plánuju dát celý maraton. Tohle je něco pro mě!

Ještě lepší by bylo, kdyby seriál nebylo teen drama s prvky thrilleru, ale spíše ryze hororový thriller. Potenciál tu k tomu určitě je, ale po pilotu to vypadá, že se tvůrci vydají tou méně strašidelnou cestou, což je trošku škoda. Mohlo to být ještě intenzivnější, aby diváci skutečně seděli na krajíčku židle a jen lapali po dechu, kdykoliv se něco stane.

Postavy vypadají dobře. Hlavní hrdinka se mi líbí, její kamarádi taky. Namyšlený spolužák je takové klišé, ale asi sem taky patří. Celkově mi nikdo nevadil a jsem hodně zvědavá, jak budou lidi postupně odpadávat.

Příběh zní jako téma spíše na minisérii, ale možná to bude podobně jako u amazonského The Wilds a nakonec se druhá série objedná. Uvidíme, já budu koukat dál určitě.

  • super téma a la Hunger Games (bez smrtí)
  • sympatické postavy
  • rychle utíká a dokáže zaujmout
  • žánrově by tomu více slušel hororový nádech
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Stěžejní informace na začátek je asi ta, že Paniku, knižní předlohu tohoto seriálu, jsem četla, mám ji dokonce i doma a Lauren Oliver se řadí mezi mé oblíbené autory. Každopádně jsem toto dílko četla asi rok po jeho vydání (2014), takže si teď aktuálně nevzpomínám na žádné větší podrobnosti a tím pádem nemám moc co srovnávat, ale evidentní změny v pilotu jsem pocítila i já. Další fakt je taky ten, že si nepamatuju, jak by měly jednotlivé postavy vypadat, což, když tak nad tím přemýšlím, asi není úplně na škodu, protože díky tomu nemám s obsazením víceméně žádný zásadní problém. Heather mi sedla, osobnost Nat mi tak trochu nesedla (stejně jako v knize) a Dodge jsem čekala… hezčího. No jo, to ty ideální knižní představy :D Přesto mě herec zaujal a jsem zvědavá, jak bude fungovat dále.

Že se kniha dočká seriálového zpracovaní mě překvapilo jednak proto, že existuje hromada novějších a populárnějších knih, jednak proto, že bych tento příběh očekávala spíš ve filmové než v seriálové podobě. To si ale určitě nestěžuju (ani na jedno), protože kniha mě docela bavila, byla napínavá, nápad originální a neskutečně rychle se četla. Byl to takový mix YA thrilleru, detektivky, mystery, drama, romantiky a reality s jemným nádechem dystopie, což na tom bylo vlastně to nejlepší, a přesně tahle směska žánrů mě bavila i tady. Do toho v seriálu panuje velmi zvláštní ale příjemná atmosféra i se soundtrackem. V pilotu moc napětí a akce ještě není, až na ten závěr, ale věřím, že se to rozjede. Hlavně vím, že ty úkoly budou hodně o psychice, na kterou se v knize hodně zaměřovalo.

Sledování jsem si tak užívala, že ani nevím jak, ale najednou běžely závěrečné titulky. V těch mimochodem figurovalo jméno Lauren Oliver hned na několika místech – tato skutečnost předpokládám značí, že veškeré úpravy mimo předlohu budou smysluplné a že by to mohlo být ještě lepší než kniha, jelikož může autorka-tvůrkyně vychytat všechny mouchy a upravit příběh do serializované podoby, aniž by jí do toho zasáhl někdo cizí. Počítejte raději ale s tím, že se stále jedná o teen knihu (potažmo seriál), takže nic na oscarové úrovni. Já si jinak pilot náramně užila, získal si mě určitě víc než začátek knihy, a už se těším na dokoukání celé série.

  • průřez několika žánry
  • myšlenka Paniky
  • celková atmosféra
  • moje oblíbená autorka na postu tvůrkyně
  • dost teen, což není ani pro ani proti, spíš to závisí na tom, jak moc to máte rádi nebo naopak (půjde to poznat hlavně později, i když ono teď taky záleží, jak moc si to Lauren upravila)
90 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones
Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
AislinK

AislinK

Co mi to děláte... další příspěvek do mého chci vidět listu... ach jo :D
před 2 roky
Morgoth.b

Morgoth.b

Za mě tedy celkem zklamání. První řadě seriál klame tělem. Dle názvu by člověk čekal, že ústředním tématem...
před 2 roky
ragelly

ragelly

Dokoukáno. Když jsem se oprostila od toho, že chci vidět thriller, tak to nakonec nebylo špatné. Úkoly...
před 2 roky
Další články k tématu