6. 1. 2021

Novinka pod lupou: Božena (Česká televize)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Božena
Žánr minisérie, drama, životopisný
Stanice Česká televize
Premiéra 3. 1. 2021
Vysílání neděle, 20:10
Délka pilotu 82 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

O čem to je?

Černovláska se zelenýma očima a pronikavou inteligencí dokázala vždy uhranout muže a zneklidnit ženy. Nekonvenčnost ji dělala nepřijatelnou. Ctižádostivost nesnesitelnou. Otevřenost zranitelnou. Talent, inteligence a vášeň oslňující. Minisérie vypráví skutečný příběh nejslavnější české spisovatelky Boženy Němcové.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Jsem spokojená. Na první díl jsem se docela těšila, přece jen Božena Němcová je jméno, které v našich končinách zná snad úplně každý. Osobně ale neznám její příběh, takže jsem byla zvědavá, co se z toho nakonec vyklube.

Myslím, že půjde o vydařenou minisérii. Dokonce mi ani nevadila téměř 1,5hod stopáž, první díl utekl jako voda a nenašla jsem v něm žádná hluchá místa. Velkou zásluhu na tom má představitelka hlavní role mladé Barbory, která nemohla být vybrána lépe. Herečka spisovatelku ztvárnila na výbornou a do role dokonale sedla. Ostatní logicky až tolik prostoru nedostali, ale všichni se stihli představit, abyste v postavách neměli žádný guláš.

Kostýmy i kulisy parádní, v tomto Česká televize umí podobně jako britská BBC. Nejvíce ale oceňuji samotný námět, který mi přijde zajímavý. Konečně to není pořád dokola o kriminálkách. Myslím, že podobných projektů by mohlo vznikat více. Třeba i pro studenty by bylo super dozvídat se touto seriálovou a filmovou tvorbou o významných osobnostech našich dějin. Palec nahoru.

  • představitelka hlavní role
  • příběh upoutá a navnadí na další sledování
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Rozhodně je fajn ta snaha přiblížit lidem osobnost Boženy Němcové a ukázat, že to nebyla strašná čarodějnice, kvůli které se čte Babička, jak výstižně poznamenaly i představitelky. Už úvodní scéna zasazená až do roku 1861 nalákala, sice je jasné, co k tomu vedlo a proč vyskočila z okna, ale o to lákavější je, co bude dál. Ale zpátky k začátku příběhu.

Je vtipné, jak si jsou Josef a Božena, respektive Barbora, podobní. I když si to nepřipouští, tak to tak je, tvůrcům a hercům se to podařilo krásně zachytit. Naproti tomu jsou neskutečně rozdílní a když pominu, jak mi k sobě v určitých momentech nesedí ten věkový rozdíl (ještě že už jsme v jiné době), tak je Josef prostě neskutečně na facku. Ale tak jednou je to historická postava.

Neskutečně mě baví Magdalena Dobromila Rettigová, mimochodem Veronika Freimanová byla dobře upravená do role, taková vtipná osobnost, další z postav, která dělá čest svému jménu. I přes osobnosti z české historie mi přijde, že divák není nucen brát seriál automaticky jako životopisné drama, s klidem se to dá brát jako náhled do české historie, ale tak nějak obecněji, jaká panovala atmosféra, souboj češtiny a němčiny, společenské vrstvy, zkrátka kdo nechce, nemusí v tom vidět jen televizní zpracování článku z Wikipedie.

Líbí se mi všechny nepatrné detaily, ať už jsou více nebo méně podle skutečnosti, jednak to postavy mnohem víc polidšťuje a taky se člověk dozví něco navíc, i kdyby jen o nějakých obecných zvyklostech, které se daly napasovat na život Němcové. Kupodivu i úvodní díl docela utekl, takže to vidím tak, že ani zbylé tři nebudou problém a já je dám jako nic.

  • zachycení podobnosti v rozdílnosti Josefa a Boženy
  • nejen o Němcové
  • Magdalena Dobromila Rettigová
  • místy člověk ví, co bude dál (skutečnost)
80 %
Mé hodnocení
jesmot

Nenadchlo mě to. Anna Kameníková jako slavná spisovatelka se celou dobu zmůže jen na útrpné koukání, případně na nějakou tu postelovou akrobatiku, čímž tvůrci chtějí asi dát najevo, že byla feministka. Z historie se toho člověk moc nedozví, je to spíš jen takový průlet místy, kam se manželé Němcovi postupně stěhovali. Když už to vypadá, že přeci jen dorazí nějací ti obrozenci, tak je autoři odbydou jednou větou ve stylu tohle je Tonda a tamto ti další. Celé to nakonec působí jako něco, co se tváří jako něco lepšího, ale ve skutečnosti to je jen taková další soapka s historickým pozadím, kde vás dokonce víc než hlavní hrdinka zajímají osudy jejího manžela.

  • Magdalena Dobromila Rettigová
  • Božena vykreslená jako rozhazovačná rozhoďnožka
  • moc si to neláme hlavu s historií
  • scéna se řvem u splavu (jako opravdu?)
50 %
Mé hodnocení
Fruiko
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nám o tom dej vědět! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
andrea168

andrea168

Moc se mi libily kostymy a herecky vykon Freimanove. Bohuzel, sledovat dal nebudu, Geislerku nedam.
před 3 roky
malina2035

malina2035

Pustila jsem si seriál spíš jen kvůli budoucí seriálový výzvě, určitě se mi bude někam hodit :-). Ale musím...
před 3 roky
AislinK

AislinK

Můžu se zeptat, jaký je problém s Geislerovou? Nemyslím to zle, opravdu mě to zajímá. Poslední...
před 3 roky
Další články k tématu