25. 10. 2021

Novinka pod lupou: Dopesick (Hulu)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Dopesick
Žánr minisérie, drama
Stanice Hulu
Premiéra 13. 10. 2021
Vysílání středa
Délka pilotu 62 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Minisérie podle knihy Dopesick: Dealers, Doctors and the Drug Company that Addicted America od Beth Macy. Seriál nabízí ambiciózní, vzrušující a srdcervoucí pohled na epicentrum amerického boje s opioidovou závislostí. Nezkrášlující, leč hluboce lidské portréty zasažených rodin a jejich prolínající se příběhy nastaví zrcadlo dnešní americké společnosti, aby ruku v ruce rozsvítily jiskru naděje hrdinům, kteří bojují proti nejhorší drogové epidemii v americké historii.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Prvních, já nevím, asi 15 minut jsem v tom měla mírně řečeno pěkný hokej. Hlavně teda proto, že jsem nevěděla, o čem konkrétně to má být (moje chyba, příště dám aspoň tu anotaci, přísahám), ale potom taky pro tu skutečnost, jež trvala komplet celý díl – děj se odehrává hned v několika časových rovinách. Problém byl v tom, že mimo vyobrazení daného roku na začátku scény – což mi stejně nepomohlo – se to dalo rozeznat pouze na základě obsahu a vnímání dialogů postav, nikoliv po vizuální stránce, protože časový rozptyl jednotlivých linií nebyl nijak převratný.

Už když jsem si pilot šla pustit, ihned mě vyděsila jeho délka. Hodinové piloty jsou na mě prostě extrém. Nakonec mě však, kupodivu, začalo zajímat, co se tam děje, začaly se tam hromadit známé tváře (Jake McDorman je boží), pekelně jsem se soustředila, abych věděla, která zrovna bije, a najednou byl konec. Vyklubalo se z toho hodně zajímavé drama o droze, kterou znám z x amerických filmů a seriálů, a jejíž původ mi doteď byl neznámý. Jestli to chápu správně, tak se Dopesick odvíjí od skutečných událostí, což je ještě lepší (pro dramatičnost seriálu, ne zrovna pro svět), protože mě teď tahle opioidová krize začala zajímat.

Navzdory mému časovému zmatení minisérii ráda dokoukám, byť si stojím za tím, že by toto téma úplně v pohodě stačilo na film. Mnohem, mnohem víc mě totiž bavila ta soudně-právní stránka a tím pádem linky od Rosario Dawson, Petera Sarsgaarda a spol., nežli osudy těch “normálních” postav (Kaitlyn Dever atd.). Chápu, že tomu chtěli dodat jakýsi citově zabarvený prvek, aby mělo ono drogové téma větší hloubku, na mě to však bohužel nezapůsobilo, spíš jsem se u těchto pasáží nudila. Někde uprostřed pak pluly postavy Michaela Keatona nebo Willa Poultera, které byly fakt zajímavé a nevím, co si o nich myslet. I díky nim se ale tak dobře a chytře propojovaly veškeré příběhy, takže za to klobouček.

  • téma opioidové krize
  • soudně-právní stránka
  • Jake McDorman a další obsazení
  • propojení a návaznost jednotlivých příběhů
  • délka
  • rodinná, citová stránka
  • příliš hodně postav a časových linií
70 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Na seriál jsem se až tolik netěšila. Nevím proč, ale měla jsem spíše pocit, že půjde o drogy, ale tady se řeší jiné drogy – léky. První díl mě hodně zaujal svou formou vyprávění i samotným příběhem. Jsem příjemně překvapená a těším se na to, co přinesou další epizody.

Trošku mě odrazuje hodinová stopáž, ale na druhou stranu musím říct, že mi pilot velmi rychle utekl. Nabídl spoustu zajímavých postav a prolínání dvou časových rovin. Je zajímavé a zábavné sledovat začátky Oxykodonu a důsledky, které nedůsledné proklepnutí a falešná propagace způsobily. První díl nabídne jen ždibek všeho, co se předpokládám v následujících dílech více rozvine, a to teda podle mě bude slušná nálož.

Je zde spousta známých herců, kteří se ale perfektně doplňují. Nikdo výrazně nevyčnívá a všichni dávají vyniknout svým postavám, což je u podobného příběhu velmi důležité. Nečekám, že se za to dočkají nějakých velkých ocenění, ale dělají tady přesně to, co se po nich požaduje. Svými hereckými výkony dokážou diváka vtáhnout do děje, aby spolu s postavami prožíval všechny starosti a strasti, které s opiáty souvisí.

Po prvním díle jsem nadšená a moc se těším, až zbytek minisérie dokoukám. Jen nevím – je to podle skutečné události, nebo je předlohová kniha založena na fikci?

  • působivý příběh
  • herecké výkony
  • vtáhne do děje a naláká na další díly
  • dlouhá stopáž
80 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
richardK

richardK

Není to fikce,ale především v USA krutá realita (mrkněte se na poslední sérii Goliath) a tady je citace...
před 2 roky
andromache

andromache

Opiodové krizi se ve svých spotech dost věnuje i Oliver a není to zrovna příjemné na poslech. I proto...
před 2 roky
AislinK

AislinK

Tak tohle budu brát jako dovzdělávací materiál. Vůbec jsem netušila, že se něco takového reálně stalo.
před 2 roky
Další články k tématu