19. 8. 2021

Novinka pod lupou: What If...? (Disney+)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název What If…?
Žánr marvelovka
Stanice Disney+
Premiéra 11. 8. 2021
Vysílání středa
Délka pilotu 31 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Příběh je zasazen do doby po událostech první série seriálu Loki, kdy byl představen multiverse. Pozorovatel Uatu přináší pohled na známé události ze světa Marvel, které se následkem větších či menších změn odchýlily od verze, jakou známe z filmů. S otázkou „Co kdyby…“ se vydáváme napříč příběhy známých hrdinů v neznámé podobě.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Co víc se hodí k tak širokému komiksovému světu Marvelu než animák s hlavní otázkou „Co kdyby…?“ Že nejde o hranou záležitost není vůbec problém, tvůrci můžou realizovat prakticky cokoli si usmyslí, nejsou tu žádné technické problémy a to je super. Jen teda hned na úvod musím říct, že mi nesedl vzhled nabušené Peggy, který se ale proti tomu, jak přehnaný je Steve (i když základem je i Chris Evans), dal přežít. Steve hodně bolel, to jo.

Když se začalo mluvit o tom, že Captain Carter se bude pravidelně vracet v dalších řadách této animované série, nebyl jsem úplně nadšený, ale po tomto díle, jsem změnil názor. Je tu vidět ta paralela s filmem a je tu spousta narážek, takže pro fanoušky MCU jsou to žně. Ale mě osobně se nejvíc líbilo, jak tvůrci dokázali z Peggy vytěžit co nejvíc, takže táhla i v této nové podobě. Naopak mě ale překvapil nevyužitý potenciál Red Skulla, který skončil stejně rychle jako se objevil.

Zajímavou změnou je Bucky Barnes, ale toho nechme stranou, třeba se víc dozvíme časem v některé z dalších sérií. Popravdě nejlíp za mě vypadal úplný závěr, Peggy v současném světě jako součást Avengers vypadá hodně nadějně. Vzhledově nebyla epizoda nejhorší, bylo tu silné ovlivnění komiksy, teda ne těmi úplně původními. Trochu škoda je hlasů, těch které jsou změněny, hodně by mě zajímalo, jestli do toho herci nechtěli jít nebo co bylo problémem.

Rozhodně je to perfektní nápad realizovat zrovna tyto komiksy, je tu extrémní množství prostoru a hlavně, jak už jsem říkal, není žádný problém s realizací, žádné CGI, nákladné přesuny kvůli lokacím atd. Otázkou je, jestli bude mít něco z příběhů dopad i na hlavní filmovou linku nebo ne. Teda mám pocit, že Captain Carter přinesl „narážku“ na Multiverse of Madness.

  • prostor pro realizaci všeho možného
  • závěr s potenciálem pro další příběhy
  • Uatu
  • Steve Rogers
  • nabušená Peggy
70 %
Mé hodnocení
jesmot

Na Marvelu se mi líbí, že i když jeho filmy a seriály nemusí navazovat přímo, navazují na sebe aspoň tematicky. What If..? je tak pro mne pokračováním Lokiho a má ukázat různorodost multiversa. Není to jen takový výkřik do tmy rozvášněným fanouškům bez špetky návratnosti, je to propočítaný kalkul se skvělým načasováním.

Teď k samotné epizodě – pro spoilerování si stačí přečíst její název. Děj pak v podstatě kopíruje prvního Captaina Americu s jedním rozdílem vyplývajícím z názvu a druhým rozdílem týkajícím se role Stevea Rogerse. Ne že by ta druhá věc nepůsobila dějově trochu násilně, ale nechme být.

Captain Carter jako postava sama o sobě funguje velice dobře. Už ve filmu byla skvělým doplněním a v podstatě ženskou verzí Stevea Rogerse, takže ze všech marvelovských postav se na roli Captaina hodí nejvíc.

Potíž je trochu v jejích schopnostech. Animovaný žánr snese hodně a navíc, nikdo neví, jaké vlastnosti se projeví na konkrétním člověku po aplikaci Super Soldier séra, ale co nechali tvůrci Carterovou dělat bez pořádného výcviku (a přežít!), z toho mi hlava chvílemi šla kolem. Některé údery, skoky a souboje by nevykouzlil ani Thor nebo Black Panther.

Smutné je snad jen to, že po skončení epizody už nedostaneme další – i když víme, jak příběh Stevea Rogerse (ač ne stejný, ale podobný) pokračoval.

Ta příšera byl Shuma-Gorath?

  • Peggy Carter
  • vizuál
  • akční sekvence
  • superhrdinská role Stevea Rogerse
  • schopnosti Captain Carter
  • jsou to jen jednorázové příběhy
80 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Považuji se za docela velkého MCU fanouška, takže jsem si tuto antologii nemohl nechat ujít. I přesto, že se seriál neodehrává v naší „posvátné“ časové linii, ale zabývá se otázkou: Co kdyby…?," tak i přesto by děj těchto jednotlivých epizod nějakým způsobem mohl ovlivnit i onu naší hlavní časovou linii v budoucnosti MCU.

Příběh samotné epizody byl zajímavý, místy mi však přišel trošku přecpaný hláškováním ústřední postavy. Jak už název epizody napovídá tak hlavní postavou zde byla Peggy Carter, kterou hraje skvělá Hayley Atwell a jak už jste mohli vidět v ukázkách, tak si zde důležitou roli zahrál i Steve Rogers, který však nese pouze podobu ikonického Chrise Evanse, ale hlas mu propůjčil dabér Josh Keaton.

Upřímně mě napadá mnohem lepší cesta, kterou se pilotní příběh mohl vydat. Steve se totiž stane „spojeneckým Iron Manem,“ což mu umožnilo účastnit se misí a právě on se stane členem úderné jednotky, který to namísto Buckyho odnese ve vlaku, BOHUŽEL následně zjistíme, že je naživu a zdráv, radši bych ho však viděl jako „Winter Soldiera“ v budoucnosti této časové linie. Osobně si myslím, že by to byl lepší směr a dal by možnost v tomto příběhu někdy v budoucnu pokračovat, pravděpodobně by to bylo moc okaté, ale zase by to vytvořilo zajímavou dynamiku.

  • Hayley Atwell jako Peggy Carter
  • spin na již známý příběh
  • jiné obsazení Steva Rogerse
  • hodně hláškování
  • směr Stevovy dějové linky
70 %
Mé hodnocení
Micuda98

Líbí se mi to. Nápad super, především pro velké fanoušky marvelovských filmů je to skvělé obohacení příběhů, zase trošku jiný pohled na události, které důvěrně známe. Já jsem většinu filmů sice viděla, ale moje paměť je tak děravá, že si z nich víceméně nic moc nepamatuju, takže pro mi možná uniklo pár easter eggů, které tady ostatní mohli najít.

Přesto si stále stojím za názorem, že kdyby šlo o hraný seriál, byl by o několik tříd výš. Jasně, komiksy jsou taky kreslené, seriál vypadá hodně komiksově, zvlášť v pasážích, kdy ukazuje Peggy v celé kráse a pauzuje jednotlivé scény, které tak vypadají jako obrázky v komiksu. I tak ale za mě vede hraná forma.

Nemohla jsem si pomoct, ale při sledování se mi do hlavy neustále drala myšlenka na Věru Mikulcovou. Vím, že to zní hrozně sexisticky, ale je to tak. Marvel má spoustu badass hrdinek, které si umí poradit s nepřáteli, ale nabušená Peggy mi tedy vůbec nesedla. Ale přesto si stojím za tím, že nápad zápletky sám o sobě se moc povedl. Možná je to jen tím, že ji mám za ty roky zafixovanou jedním způsobem a jiný moje mysl nedokáže akceptovat.

Dál koukat nebudu. I když mám Marvel ráda, má neobliba animáků je přece jen silnější. Hraný seriál se stejným tématem bych ale zdlábla jako malinu.

  • skvělý nápad
  • oblíbené postavy v jiných postaveních a situacích
  • nabušená Peggy mi moc nesedla
70 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
F.Valek

F.Valek

Mně to tedy moc nesedlo, ale bude to asi příběh od příběhu. Hrají to na to, jak jedna jediná věc udělá...
před 2 roky
šotek10

šotek10

Zrovna ten první díl mi moc nesedl, ale jinak věřím tomu,že to bude skvělá podívaná. :)
před 2 roky
Mad.Awe

Mad.Awe

První díl mě hodně bavil, i když je pravda, že dějově docela dost kopíroval film Captain America: The...
před 2 roky
Další články k tématu