4. 11. 2021

Novinka pod lupou: 4400 (The CW)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název 4400
Žánr sci-fi
Stanice The CW
Premiéra 25. 10. 2021
Vysílání úterý
Délka pilotu 42 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

4400 přehlížených a nedoceněných lidí zmizelo beze stopy během posledních sto let. Všichni se vmžiku vrátí, aniž by zestárli byť jen o den, a nemají žádné vzpomínky na to, co se jim stalo. Vláda rychle začne analyzovat potenciální hrozbu a snaží se jejich příběh umlčet. Hrdinové se mezitím snaží vypořádat s tím, že se vrátili s jistými vylepšeními, a rychle začnou mít podezření, že jsou zpátky z nějakého konkrétního důvodu.

Trailer

A jaký je náš ortel?

To téma znělo tak skvěle! Jenomže to zpracování… tragédie. Teď zpětně lituju, velmi výjimečně, že jsem se nekoukla na trailer (nebo aspoň na obsazení), protože takhle bych se do toho asi ani nepustila. Myslím, že budu muset prubnout ten původní seriál a doufat, že aspoň tam ten potenciál využili.

Vlastně nevím, co víc k tomu říct. Obsazení, v čele s tou ústřední hrdinkou, která byla v pilotu od první scény, velký špatný, ačkoli nebavilo mě to natolik, že tady by to asi nezachránili ani lepší herci. Kdyby byly aspoň napsány dobře ty postavy, jenže ono si nešlo oblíbit ani ty charaktery, soucítit s nimi. Nejvíc mě vytočila již zmíněná hlavní postava, kterou urazilo, že na ni její manžel 16 let nečekal a dovolil si najít jinou partnerku. No ovšem, jak jen mohl. Vůbec jí nefandím a obecně je mi jedno, co se s nimi všemi stane. Docela v pohodě mi přišla ta agentka, nebo jakou funkci to měla, ale to podle mě jen horko těžko uplatňuju přísloví “jednooký mezi slepými králem”.

Nějaké světlé chvilky? Narážka na X-Meny, jednoznačně. Ty jejich nadpřirozené schopnosti jsou doslova to jediné, co by mě do budoucna zajímalo – kdo, jak, proč, kdy, kde. Bohužel to se nikdy nedozvím, protože z tohoto seriálu nemám v plánu vidět už ani minutu.

  • schopnosti ve stylu X-Menů
  • hlavní hrdinka a postavy obecně
  • obsazení
  • věřím, že i zprznění originálu
  • přála jsem si, ať už je konec
  • jsem prostě zklamaná
20 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Tak já nevím, jestli to téma vůbec otevírat. To zase bude nenávistných komentářů z obou stran, jako bychom se rázem ocitli na Novinkách. Ale když mám psát názor, musím na rovinu říct, co mě při sledování upoutalo, jak to dělám u všech ostatních pilotů. Ráda bych začala názor tím, že jde o reboot slavného sci-fi seriálu. Dokonce si myslím, že by mohlo jít o poměrně povedený reboot. Ale jen slepý by si nevšiml jedné věci.

Tento seriál vypadá, jako by ho natáčela stanice BET (Black Entertainment Television). Nešlo si nevšimnout, že asi tak 90 % z těch 4400 navrátilců jsou černoši. Jediná bílá postava byl snad jen ten neskutečně arogantní, zlý a zákeřný dozorce, který by z fleku mohl dělat hlavního marveláckého záporáka. Na druhé straně stojí vyšetřovatelé, nebo spíše sociální pracovníci, opět oba dva s tmavou barvou pleti. Je to hodně do očí bijící, zvlášť u takového seriálu, kde se to všechno točí okolo postav a celý příběh je na nich postaven, tak si jich diváci všímají o to více.

Tak, to bychom měli za sebou, teď k samotnému příběhu. Už původní seriál 4400 se mi moc líbil. Už si nevzpomínám, jak skončil, ale vím, že jsem ho viděla komplet a sledování jsem si užila. Na pdoobném konceptu stavělo i v dalších letech spousta seriálů, např. The Returned, Ressurrection, The Crossing a podobně. Pilot se mi líbil. Nebylo to už tak šokující a překvapivé, pokud jste viděli původní seriál, tak jste mohli mít docela jasnou představu, co očekávat. Ono obecně tu nebylo představeno moc zvratů, které by se neobjevily v seriálech už tisíckrát. I tak mě ale sledování bavilo.

Efekty byly průměrné, představovala bych si něco trošku míň umělého a kýčovitého, ale chápu, že CWčko dává veškerý rozpočet do superhrdinů, takže na další seriály už moc peněz nezbývá. Doufám, že seriál půjde vlastní cestou a nebude slepě kopírovat předlohu. Základní koncept tu je, ale aby si dokázali udržet pozornost diváků, bude to chtít vlastní inovativní příběh a více dějových zvratů, které neuvidíte na míle daleko.

  • zábavný a zajímavý koncept
  • zvraty v ději, ovšem byly všechny očekávané
  • laciné vizuální efekty
  • více než samotná sci-fi zápletka se řeší rodinná dramata
60 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nám o tom dej vědět! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
_karel_

_karel_

Něco strašnýho. Vydržel jsem 20 minut. Jako fakt?
před 2 roky
darbak

darbak

Jenom podotknu takový menší detail, podle traileru to vypadá, že se příběh odehrává v Detroitu, jehož...
před 2 roky
Hrus

Hrus

2. díl byl trochu méně agitační a trochu více dějový, docela se mi líbil příběh mladého reverenda (oproti...
před 2 roky
Další články k tématu