3. 3. 2021

Novinka pod lupou: Wir Kinder vom Bahnhof Zoo (Amazon)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Wir Kinder vom Bahnhof Zoo (My děti ze stanice ZOO)
Žánr drama
Stanice Amazon
Premiéra 19. 2. 2021
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 48 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Christiane se po zdrcujícím rozvodu rodičů zcela zhroutí život. Uteče z domova a brzy se ocitne ve spárech omamného podsvětí. Zatímco se přátelé navzájem sbližují a neustále vyhledávají další vzrušení, balancují mezi intenzivními pocity euforie a temnou, nebezpečnou depresí. A jak se jejich vztahy prohlubují a rozpadají, jejich individuální traumata je stahují ke dnu, z něhož se některým z nich už nikdy nepodaří odrazit.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Zatím jsem nějak neměl chuť se pustit do knížky a možná na to ani nemám, není to úplně pohodové téma. Každopádně pilot docela zaujal, vlastně některými scénami byl spíš hezký, samozřejmě do kontrastu jsou tu všechny ty špatné scény. Navíc tak nějak po skončení dílu mi zůstal ten nepříjemný pocit, že toto prostě není v pohodě.

Neskutečně mě pobavily České dráhy, ještěže je všechno pořád stejné a bez problému se tedy může s vlaky točit i příběh ze sedmdesátek, ale něco mi na tom stejně nějak nesedělo. Trochu mi nesedí ten skok o deset let, přijde mi, že začátek musí být mnohem blíž současnosti, ale nejspíš je to jen můj pocit.

Přijde mi, že se pilot zase až tak daleko nedostal, teda závěr to o něco posunul, ale i tak si myslím, že ve zbytku dílů je ještě hodno na co se těšit. Snad chápete, ne že by se u drog dalo na něco těšit. Každopádně jsem za závěr rád i z toho důvodu, že konečně nastínil, kdo všechno nejspíš bude stát ve středu příběhu, vlastně docela fajn postavy.

  • zaujme
  • naláká a tolik neprozradí
  • nepříjemný (odrazující) pocit
  • moc se nerozjelo
  • ne zrovna pohodovka v podobě zničených životů
70 %
Mé hodnocení
jesmot

Pamatuju si, že předlohu jsme zmiňovali v literatuře ještě na gymplu. Nějak dopodrobna jsme se jí nezabývali a já sama si knížku nevyhledávala, protože mi téma drog a drog u mladistvých rozhodně není blízké ani sympatické. Nemůžu proto posoudit, jak se nové seriálové zpracování předlohy povedlo, ale jakožto neznalec původního díla musím říct, že mě sledování prvního dílu bavilo.

Ze začátku jsem byla trošku zmatená, ten úvod naznačoval, že se seriál bude odehrávat v moderní době. Nešlo ho úplně časově zařadit, ale vypadalo to hodně moderně. Pak jsme se ale vrátili deset let dozadu a to už bylo vidět, že tu máme retro šedesátky nebo sedmdesátky.

Postav je tu docela dost, ale není problém se v nich zorientovat. Zatím teda nevím, kdo všechno bude hrát v příběhu důležitou roli, a kdo tu je pouze na doplnění. To ale vůbec nevadí, hlavní hrdinka je předem jasně daná. Všichni se mi do svých rolí hodí, hrají přesvědčivě a dobře se na ně kouká.

Samotné téma už tak příjemné není. Jak jsem řekla na začátku, není mi blízké. Slzy do očí mi dokáže vehnat dojemné video o záchraně nějakého psíka, ale nedokážu sympatizovat s lidmi, kteří si takto dobrovolně dokážou podělat život. V dnešní době raději ať tráví celý den na mobilu, než aby se bavili venku tímhle způsobem… Kvůli tématu jsem se proto trošku bála, jak na mě seriál bude působit, ale příběh utíkal rychle. Možná je to tím, že to byl pouze úvod a další díly budou o poznání intenzivnější. I tak ale příjemné překvapení, zvlášť po těch reakcích, co jsem četla na Timeline.

  • sympatičtí hrdinové
  • poutavé zpracování
  • matoucí úvod
  • příběh nebude pro slabší povahy
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Na My děti ze stanice Zoo jsem se ohromně těšila. Znám knižní předlohu, viděla jsem filmové zpracování a těšila jsem se, že tenhle příběh dostane nový kabátek v podobě osmi dílů. Moje nadšení ale narazilo hned v úvodní scéně, která tam za mě nemusela vůbec být. Následné představování postav a jejich problémů působí nenásilně, šikovně jsou tam ukázané i vedlejší postavy a vzhledem k tomu, že už jsem to viděla komplet, můžu s klidem napsat, že s hereckými výkony jsem spokojená.

Hádám, že seriál se bude líbit víc těm, co neznají předlohu. Celé prostředí a éra sedmdesátek je vykreslovaná takovým líbivějším způsobem. Tíživé momenty a „sebedestruktivní“ scény nevyžadují od diváka silný žaludek, záběry velice z blízka jsou odfláknuté (mohli na tu gumovou hmotu nalepit pár chlupů, aby to alespoň připomínalo ruku). Při těchto scénách většinou odvracím zrak, ale tady jsem jen kroutila hlavou…

Perfektní je hudba v pozadí. Nemám ráda, když slyším v seriálu z dřívějších let současné skladby, ale tady si s tím pohráli pomocí cover verzí a povedlo se. Kdo dá šanci celé sérii, určitě si toho všimne. Pilot jsem viděla nadvakrát, naivně jsem si myslela, že to dám jen v němčině :D, naštěstí HBO Go ho přidalo do své databáze krátce po premiéře, tak bylo sledování o dost pohodlnější.

  • hudba, covery
  • obsazení se povedlo
  • úvodní scéna
  • chybí tomu reálná drsnost
  • „gumové ruce“
  • otec hlavní hrdinky
60 %
Mé hodnocení
foruska
Další díly seriálu
Kliknutím aktivuješ úžasnost! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
ragelly

ragelly

Dokoukáno a mazec. Knížku jsem nečetla, tak nemůžu srovnávat, ale seriál jako odstrašující příklad pro...
před 2 roky
Další články k tématu