10. 5. 2021

Novinka pod lupou: Jupiter's Legacy (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Jupiter's Legacy
Žánr superhrdinský
Stanice Netflix
Premiéra 7. 4. 2021
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 50 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

První generace superhrdinů se skoro sto let starala o to, aby byl svět v bezpečí. To samé se teď očekává od jejich dětí. Ale napětí pomalu stoupá, jak se mladí superhrdinové snaží prokázat svoji hodnotu a naplnit odkaz svých legendárních rodičů.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Musím přiznat, že takhle jsem se už dlouho nenudil. Mark Millar má svoje lepší a horší díla a toto je, pokud bych měl soudit podle seriálu, v té horší polovině.

Nejzajímavější postavou celého seriálu je Utopian. Ne že by tolik lákal pozornost, jen se v něm nevyznáte. Nejprve se tváří jako hodný tatínek, pak na něj začne vylézat minulost a na konci vám dojde, že je to vlastně diktátorský Mirek Dušín. Ostatní postavy kolem něj nejsou úplně nudné, jen řekněme, že dějová linka každé postavy by vydala na samostatný seriál. Do toho si připočítejte dvě časové roviny, v nichž se pilot odehrává a máme tu už příběhově trochu těsno. Bohužel díky tomu umírá jedna poměrně důležitá vlastnost, kterou by seriál měl mít – přehlednost.

Takže zatímco si Mark Millar vytvořil svou Justice League, udělal z ní mrtvou záležitost, a pak odstartoval příběh, který, řekněmě, se má tvářit mytologicky, tak seriál tuto rovinu komiksu vůbec nezachytává. Namísto toho jako divák celou dobu nevěřícně zíráte na na vlasatého hippie dědu, jak v bílozlatém spandexu si s dalšími kamarády hraje cosplay a poučuje všechny kolem. Takže na stupnici, kde na prvním místě jsou Avengers, jsme se tady dostali až někam za Power Rangers. Až tak trapně místy celá situace vyznívá.

A pak přijde závěrečná bitva a to je jeden obrovský průšvih. Trikově je to ještě horší než první verze Justice League, příběhově… to prostě neexistuje. Všichni tam vědí, o koho jde, už s ním dřív bojovali. Přitom vypadají, jako by jediný způsob, jak Blackstara chtějí přemoct, je svázat mu ruce za zády. To celé je provázené řvaním a hlasitým bručením jako když bývala Maria Šarapovová na vrcholu. Závěrečná bitva trvá nějakých pět minut, ale mě přišlo, jako by trvala snad padesát, tak špatné to bylo. A ač mám Bena Danielse strašně rád, i na něm je vidět, jak je mu proti srsti v téhle blbině hrát.

  • Je v tom Ben Daniels. A to se počítá.
  • CGI
  • závěrečná bitva
  • celý ten rodinně-superhrdinský komplot je tak patetický, až to bouchá dveřma
40 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Když jsem si četla obsazení, těšila jsem se na Joshe Duhamela a Matta Lantera. Když jsem potom viděla nějaké promo fotky… těšila jsem se už jen na Matta Lantera. Ach jo, ten vzhled Joshe, to je takové zahození daru od přírody, a ne, ani ty flashbacky mi to nevynahradily :D

Fantasy, sci-fi, superhrdinové, dystopie, to všechno já můžu. Ale teda tady jsem v tom žánru, a celkově v tom, co mi chce ten seriál předat, poněkud tápala. Berou to jako vážně? Mám to brát i já vážně? Nebo si z toho dělají srandu? Mám se smát? Co ty kostýmy? Je to parodie? Překvapilo mě i to, že ono to ani zdaleka není rodinné/pro děti, můj Netflix píše PG-16, ve Státech dokonce TV-MA.

Ty černobílé morální zásady, které charakter Joshe tlačil do hlavy nejen všem postavám okolo, ale i divákům, byly otravné. Už ta úvodní promluva do duše ve mně vyvolala nepříjemné pocity, které mě neopustily celý pilot. To byla strašná vykecávačka. Začalo to povídáním, pak byl moment nezajímavý akce. Potom to pokračovalo povídáním, okecáváním, všechno prostě jen rozebírali. Co jsem si předem četla, tak všichni zmiňovali tu závěrečnou bitvu, která měla být bomba, takže jsem se těšila aspoň na konec (mimo to, že jsem se prostě těšila, až to budu mít za sebou). Působilo to jako snaha o nějakou Marvel filmovou týmovku – i ten záporák vypadal docela Thanos-ish – ale vyznělo to fakt komicky. Chápu, že se rozpočtově nemůžou rovnat, ale když vím, že na to nemám, tak to tam nenatlačím za každou cenu.

A ty postavy… zklamání z Joshe bohužel neplatilo jen pro vzhled a charaktery vedle něj ději taky nepřidaly. Z Leslie Bibb mám smíšené pocity doslova ve všem, v čem jsem ji kdy viděla hrát, takže taky žádné plus. Herečka, která hraje dceru, je neskutečně nesympatická a její postava byla s prominutím na facku. Syna hraje z mého pohledu docela příjemný herec, ale ta postava působí opět o ničem. Vlastně jen Ben Daniels byl docela sympaťák, ale ani to nebylo nic zásadního. Jedinými světlými momenty tak za mě nakonec byly ty flashbacky a Matt Lanter v nich. Nevím, jestli ta jeho postava má být teda záporák nebo třeba jen antihrdina nebo jak, ale jediný jeho příběh mě vlastně do budoucna zajímá. Konečný zvrat “nebyl jsem to já” asi měl nalákat, a věřím, že ostatní i nalákal, ale mě celý zbytek epizody tak naštval, že přes to zklamání nemám chuť koukat dál. (Ale jednou kouknu, protože já neodsuzuju seriály po pilotu a protože Matt :D)

  • Matt Lanter
  • dystopický nádech
  • postavy – vzhledově, charakterově, kostýmově, dialogově
  • absence akce, a když už tam je, nepůsobí kvalitně
  • celé je to postavené na vykecávání
  • ne, svět opravdu není takhle černobílý
40 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Mám ráda superhrdinské seriály. Ale musím se u nich bavit. Upřímně jsem se na tuto novinku těšila, ale v půlce prvního dílu jsem skoro usínala. Celkové hodnocení zachraňuje pouze závěrečná desetiminutová bitva, která byla moc pěkně vizuálně vytvořená. O tom, že deset hrdinů nemůže porazit jednoho zloducha, raději pomlčme.

To proplétání příběhu flashbacky mi tady až tolik nesedělo. Je zajímavé sledovat, co se stalo a jak jsme se dostali od roku 1929 bez superhrdinů až do dnešní doby, ale první díl ukázal flashbacky docela nezajímavě. Spíš bych chtěla vidět samotné vytvoření schopností, čekala jsem, co se stane po krachu burzy, ale bohužel se to dozvíme asi až v dalších dílech.

Herecké obsazení je jedna velká tragédie. Sedl mi jen Brain-Wave, zbytek je za mě těžký propadák. Synek má asi v divácích vzbouzet sympatie, ale ten herec je tak špatný/nevhodně vybraný, že ve mně nedokáže vyvolat absolutně žádné pozitivní emoce. Upřímně? Skoro jsem v tom závěru fandila záporákovi, protože vyvraždit je všechny a sestavit novou Ligu spravedlnosti nebo jak se jmenují, by bylo za mě určitě mnohem lepší.

Pokud jste se těšili na novou verzi Boys, tak vás zklamu. Seriál se sice snažil působit drsně, ale rozhodně nebyl ani z deseti procent tak brutálně realistický. Jedna hlava v ruce a pěstí rozbitý obličej to nezachrání… Celkově zklamání, těšila jsem se, ale pokud seriál nepřidá na akci a neubere z nudného rodinného tlachání, tak si asi pozitivní ohlasy moc nezíská.

  • závěrečná bitka
  • záhada okolo vzniku hrdinů
  • herecké obsazení
  • zbytečné zdlouhavé tlachání
50 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Taky by ti myš neupadla, když to pošleš do světa. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
marvio

marvio

Dal jsem čtyři díly a další už nepřidám. Hrozná slátanina.
před 3 roky
Longsword

Longsword

Dokoukána celá série a mám-li být upřímný, ono to není o moc lepší. Jsou tam sice zajímavé momenty, ale...
před 3 roky
ragelly

ragelly

Dokoukáno. Souhlasím se všemi, že tohle byl jen přehnaně dlouhý a nudný úvod. Jak jsem se v závěru...
před 2 roky
Další články k tématu