18. 2. 2021

Novinka pod lupou: Clarice (CBS)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Clarice
Žánr drama, krimi
Stanice CBS
Premiéra 11. 2. 2021
Vysílání čtvrtek, 22:00
Délka pilotu 42 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Příběh pilotu Clarice je zasazen do roku 1993 a odehrává se rok po událostech z filmu Mlčení jehňátek. Děj zkoumá dosud neodvyprávěné osobní příběhy hlavní hrdinky, která se vrací do práce, aby chytala sériové vrahy a sexuální predátory, a zároveň s tím si vyšlapala cestičku ve washingtonské politice.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Nejsem velkým fanouškem PTSD v seriálech. Když si ho tady ale odmyslím, nic nezůstává. Flashbackové scény jsou nejlepší, co pilot nabízí. Bez nich se jedná o poměrně průměrnou kriminálku, která vám v hlavě nezůstane viset dlouho.

Líbí se mi, že hlavní herečka trošku jako Jodie vypadá a hodně podobně mluví a chová se, takže jsem z toho měla pocit, že skutečně sleduju pokračování Mlčení jehňátek. Co si ale budeme nalhávat, bez samotného doktora Lectera to prostě není ono. Clarice je fajn postava, ale hlavním tahounem tohoto příběhu (této značky) vždy byl a bude Hannibal kanibal.

Musím říct, že první případ mě zklamal. Pokud jsou tyto příběhy něčím známé a proslulé, jsou to zamotané případy sériových vrahů. Spoiler: Když se pak z prvního případu vyklubala jen nudná konspirace, říkala jsem si proč, proč to museli takhle zmrvit. Pokud si mám seriál (navíc bez Hannibala) užít, tak by měl hodně rychle nabídnout nějakou propletenou sériovou zápletku. Jinak nemá šanci obstát.

  • flashbackové scény
  • telefonát s obětí Buffalo Billa
  • hlavní hrdinka
  • nudný případ
  • absence Hannibala
50 %
Mé hodnocení
ragelly

Od Clarice jsem upřímně nic moc nečekal, protože jsem ani netušil, že tento projekt vznikl. Přitom Thomase Harrise mám poměrně načteného a poslední seriálový počin s touto tematikou, Hannibal, je pořád někde mezi mými top 10 seriály.

Hlavní herečka vybrána skvěle. A myslím, že mnohem více odpovídá postavě, která je vykreslená v knihách, než té, kterou ztvárnila Jodie Foster. Její odtažitost, řešení případu pouze svými prostředky, konsternovanost z mužského šovinismu, to vše se v této postavě bohatě odráží. Notně jí v tom pomáhá Krendler, který je přesně takový, jakého byste ho čekali.

V zahraničí seriál schytal poměrně nevybíravou kritiku za poměrně prázdnou zápletku a „usnadnění“ práce pod rouškou procedurální kriminálky. Ať se dívám, jak se dívám, zatím procedurálku nevidím. Seriál se na jednu stranu chce strašně podobat na Hannibala, ale produkují ho lidé, kteří jsou více fanoušci akčních scén než mnohovrstevnatého příběhu a vnitřního dramatu. A tak se do seriálu, který poměrně dobře začíná a má své harrisovské momenty, vkrádají typické americké drobnosti jako „Ty jsi jediná, kdo ten případ může vyřešit.“, „bydlím v poměrně drahém a prostorném loftu, přestože jsem sotva dokončila školu“, „oběť sériového vraha, kterého jsem zabila, si mi naprosto nepříčetně vyblije srdíčko v ten nejnevhodnější moment, jen aby divák věděl, jaká je návaznost na filmy“. A tak.

Trochu paradoxně kvůli autorským právům v seriálu ani jednou nezazní jméno Hannibala Lectera. Osobně si myslím, že to není na škodu. Toto není seriál o Hannibalovi, přestože nějakým způsobem se jeho dějová linka táhne celým životem Clarice. Toto je seriál nijak neprovázaný s ostatními knihami a filmy a jako takový plní svou roli dobře. Je dobře natočený a i přes pár drobností se na něj skvěle dívá. Bohužel, už po výsledku sledovanosti první epizody je jasné, že budeme mít štěstí, když uvidíme celou první řadu.

  • tvůrci se snažili zachovat ducha knih Thomase Harrise
  • seriál se snaží podobat Hannibalovi
  • Rebecca Breeds
  • děj občas trochu nepřehledně skáče
80 %
Mé hodnocení
Seraphine313
Další díly seriálu
Za každej like dostane autor bonbón! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
sandokan555

sandokan555

Pilot nebol zly, n napriklad pre mna bolo obrovkym minusom ten telefonat. Nemam rad ak dej postupuje tym ze...
před 3 roky
_karel_

_karel_

Koukám, že nejsem sám, komu se Seraphine313 trefil do názoru :-) Není to špatný a mně ta absence Hannibala...
před 3 roky
sandokan555

sandokan555

Po 3 castiach uplna spokojnost, akurat vidim ze je vonku uz 4 cast, tento serial ale je vhodnejsi asi na...
před 3 roky
Další články k tématu