24. 6. 2021

Novinka pod lupou: So Not Worth It (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název So Not Worth It (Nestojí to za to)
Žánr komedie, drama
Stanice Netflix
Premiéra 18. 6. 2021
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 34 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Na studentských kolejích v Koreji se sejde pestrobarevná směsice studentů z celého světa, na které čekají nová přátelství, nové lásky a taky spousta nových zážitků.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Co jsem to právě viděla? To se nedá od-vidět. Vážně jsem si myslela, že už jsem se ve světě seriálů setkala se vším. Ale to jsem ještě netušila, jak vypadá korejský sitcom.

Teď už to vím a doufám, že podobnou zkušenost už nikdy mít nebudu. Hned na první pohled mě při návštěvě profilu seriálu odradil plakát, kde všechny postavy mají nějak znetvořené (zmenšené?) tělo, že vypadají tak, jako by dospělí herci hráli pětileté děti. To se v seriálu naštěstí neděje, ale propagační materiály za mě tedy těžce selhávají.

Ne že by bylo co propagovat. Pilot má 35 minut, které mi připadaly jako 135 minut. Představí nám skupinku velmi, ale opravdu velmi nesympatických individuí z celého světa, kteří se ze všech sil snaží z pusy vypustit jeden vtip za druhým. Tyto marné pokusy jsou doplněné zvukovými efekty, které by se daly připodobnit k tomu, co slýcháte v animácích pro děti, když třeba Tom honí Jerryho a narazí do boudy, nebo mu vybouchne dynamit v puse.

Občas zazní také studiový smích, v čemž vidím jedinou výhodu. Je ho mnohonásobně méně než v amerických komediích, kde ho pouští v podstatě po každé větě, kterou postava pronese. Tady se ozve několikrát, krátce a nestihne vás ani naštvat, protože je pryč dřív, než si stihnete uvědomit, že se vlastně nic vtipného neodehrálo, takže tam byl zbytečně.

Další díly s radostí vynechám. Korejské sitcomy jsou žánr sám o sobě, ale rozhodně to není žánr pro mě.

  • málo studiového smíchu
  • velmi nesympatické postavy
  • zvuky bum bác jako z animáku
  • neskutečně se to vleče (zvlášť když nenacházíte žádné vtipy a neužíváte si postavy)
10 %
Mé hodnocení
ragelly

Nic proti Evě (ty víš, že tě mám moc ráda), ale co se týče věcí z Koreje, je mi jasné, že jejím názorem se nemůžu moc řídit. Protože vím, že tohle prostě není její šálek čaje a snad nikdy se jí nic nelíbilo a nic se jí líbit asi nebude. Já to tak nemám, sice už jsem delší dobu nic neviděla, ale takovou přibližně třicítku seriálů z Asie (většina z Koreje) za sebou mám, tak trochu sleduju tamní hudbu a ke sledování tohoto pilotu jsem si odskočila od překladu jednoho pořadu.

Takže jo, sice už nějakou dobu sleduju korejské pořady jen od jedné party, ale troufla bych si říct, že jsem ještě úplně nevyšla ze cviku. Takže když Eva o tomto kousku napsala, že něco takového ještě neviděla, přirozeně mě začalo zajímat, jestli by to vyvedlo z míry i někoho jako já.

A víte co? Musím říct, že trailer, který mně osobně přišel jako standardní /špatný/ sitcomový trailer, tomuhle seriálu vůbec nedělá dobrou službu. Absolutně vás totiž nepřipraví na to, jak špatný ten seriál ve skutečnosti je. Takže jestli vám přijde úděsný trailer, realita je pak minimálně desetkrát horší.

Přitom jsem do toho nešla nutně s tím, že to budu nenávidět, vůbec. Naopak mi přišlo roztomilé, že tam hraje holčina ze skupiny (G)I-DLE (Později, když jsem si pročítala komentáře u traileru na youtube, jsem zjistila, že je tam ještě někdo z jiné skupiny.), narážky na seriály mě taky docela pobavily a to počáteční mrknutí směrem na k-pop bylo taky fajn. Jenže.

1) Studiový smích. Abych pravdu řekla, nenávidím ho asi všude, ale tady jsem měla už asi po pěti minutách pocit, že mi mozek začíná vytékat z uší. Vážně mě to štvalo. 2) Přehnané postavy. Jasně, sitcomy, postavy jsou zahnané do extrému (Korejci na tyhle extrémy nepotřebují občas ani ty sitcomy, co si budeme nalhávat, ale tohle bylo vážně moc. Sympatický mi nebyl absolutně nikdo a všichni byli na ránu. Ugh. 3) Děj a dialogy byly taky na ránu. Ne, vyprazdňování není nejlepší joke na světě, překvápko.

Neříkám, párkrát jsem se zasmála, ale tyhle případy byly bohužel vyváženy mnohonásobně větší dávkou trapnosti. Kéž bych lhala, když říkám, že jsem sledování protrpěla. U některých pořadů dvě hodiny proletí jako nic, tady ta půlhodina trvala subjektivně tak šestnáct let. Po dvanácti minutách jsem si musela do pozadí potichu hudbu (ale ze stejné země, ha!), abych to vůbec zvládla dokoukat.

Nekoukejte na to, prosím. A pokud už budete mít tu smůlu a něco z tohohle dílka uvidíte, nesuďte podle toho korejskou tvorbu celkově, prosím, vážně to nebývá takhle špatné, ani zdaleka.

  • občas bylo ticho
  • narážky na kulturu
  • párkrát jsem se zasmála
  • postavy
  • přehnanost
  • studiový smích
  • občas je lepší mlčet
  • párkrát jsem se zasmála, ale těch případů, kdy jsem chtěla vyhodit notebook oknem, bylo cca o 60 víc
10 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen
Další díly seriálu
Ó náš nejdražší čtenáři moc děkujeme za podporu. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
ragelly

ragelly

Pravděpodobně u nějakého britského sitcomu :'D Ne, můžu dohledat, od začátku roku čtyřikrát:...
před 2 roky
Petyer

Petyer

Jasne, recenziu na Bodku si pamatam 😉😉
před 2 roky
AislinK

AislinK

No tak mě teda stačil ten trailer. Tu půlhodinu života, kterou bych ztratila sledováním prvního dílu, radši...
před 2 roky
Další články k tématu