2. 2. 2021

Novinka pod lupou: Zločiny Velké Prahy (Česká televize)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Zločiny Velké Prahy
Žánr krimi, historický
Stanice Česká televize
Premiéra 31. 1. 2021
Vysílání neděle, 20:10
Délka pilotu 65 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Děj seriálu nás zavede do 20. let minulého století. Tehdy došlo ke sloučení centrální Prahy s několika desítkami okolních obcí a měst. Tam kde doposud působilo jen četnictvo začala pracovat pražská státní policie. Jedním z jejich vyšetřovatelů je i inspektor Budík, který vyšetřuje zločiny na území Velké Prahy.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Řekněme si to asi takhle – Anatomie života to není. Božena to taky není. Je to něco mezi tím. Seriál mi přijde jako taková levnější verze Četnických humoresek. Čekala jsem to upřímně horší, nakonec se na to dívat dalo.

Pilot má 65 minut a 20 vteřin, takže sice těsně, ale přece může být použitý i do výzvy. Obsazení mi nijak nevadí, ale na druhou stranu jsem si nikoho ani neoblíbila. Opět mi přijde, že se postavy charakterově snaží trošku podobat Humoreskám, ale to, co fungovalo tehdy, nebude fungovat opakovaně.

Případ byl v pohodě, sice takový jednodušší, ale tak přece jen jde o historický kousek, takže se nedá počítat s žádnými laboratořemi a pokročilým zkoumáním DNA. Místo toho vyšetřovatelé spoléhají na jasně viditelné stopy a selský rozum, který jim pomůže spojit si 2 a 2 dohromady.

Kromě toho je do příběhu zapletená i politika tehdejší doby. Asi to tak muselo být, aby seriál komplexněji ukázal své zasazení, na druhou stranu mi ale tady ty schůzky v kancelářích a hádky s rodinou přišly nejméně zajímavé. Myslím, že by bylo záživnější, kdyby si tvůrci spíše vyhráli s případem a zakomponovali do něj nějaké překvapení, než abychom měli vágní případ říznutý politikou.

Celkově ale spokojenost. První díl utekl rychle a vesměs zabavil. Nic víc jsem od něj nečekala.

  • rychle utíká
  • zabaví
  • až příliš jednoduchý případ
  • propletení s politikou
  • Humoresky to prostě nejsou
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Opravdu musí být za každou cenu všechno nezávisle na žánru automaticky komedie? Postava naštvaného čerstvě povýšeného inspektora, který se vozí po podřízeném a vlastně ho ponižuje, rozhodně nepůsobí jako něco fajn. A ta neustálá snaha být vtipný, to opravdu seriálu nesluší.

Asi není úplně správně, že jako nejlepší postavu hodnotím jednu z vedlejších. Každopádně mně tady zatím nejvíc sedla maďarská služebná, ta vypadá na správnou osobu do toho prostředí. Jinak to vidím jako velkou bídu, Langmajera do jiných rolí už asi ani neobsazují, což je škoda, protože už to fakt sklouzává ke stereotypu. Jaroslav Plesl je tu neskutečně nudný, myslím, že by se do toho dokázal trochu víc vcítit než jen mít záblesky v očích. Pak je tu Denis Šafařík, toho asi ani komentovat nebudu vzhledem k tomu, že s takovou postavou ani sebelepší herec zázraky neudělá. A už se radši přesunu dál, protože mi tu zbývá jen Táborský, který se pořád jen usmívá, a Bartoška, který mi zatím připadal jen jako figurka se zřídkavými výstupy.

Pokud mi něco sedlo, mimo služebné, tak rozhodně případ. Jelo si to na takové vlně dřívějších seriálů, žádné přeháňky, přiměřené době i prostředí. Je jenom škoda, že případ nedostal zase tolik prostoru, protože v úvodním dílu má všechno větší prioritu, než detektivní zápletka.

Ubrat z nepotřebných postav, přestat se snažit být vtipný, odbourat okolní příběhy týkající se pošramoceného ega a hned by se to sledovalo líp. Ale na takovou změnu moc nesázím. Zkrátka si nemyslím, že by se ze Zločinů Velké Prahy stal další hit typu Hříšní lidé města pražského, Četnické humoresky nebo z posledních let Četníci z Luhačovic.

  • vhodně zvolený případ
  • maďarská služebná
  • vtipné za každou cenu
  • neustále hraje na ublížené ego
  • nepříjemné postavy
60 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
milosh

milosh

Taky bych se přikláněl k tomu, že šlo trochu ubrat na úvodních scénách a dopilovat případ, jinak to...
před 3 roky
marvio

marvio

Těšil jsem se, ale nic zvláštního jsem si nesliboval. Protože případy rady Vacátka ani Četnické humoresky už...
před 3 roky
Hitchhiker

Hitchhiker

Tak jsem se k tomu taky dostala, a mám tedy velký problém to dokoukat. Hlavní hrdina je tak...
před 3 roky
Další články k tématu