2. 3. 2021

Novinka pod lupou: Allen v. Farrow

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Allen v. Farrow
Žánr dokument/krimi/mi­nisérie
Stanice HBO Max
Premiéra 21.2.2021
Vysílání neděle
Délka pilotu 54 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci Kirby Dick, Amy Ziering
Hrají Mia Farrow, Ronan Farrow, Dylan O'Sullivan Farrow

O čem to je?

Roky tenhle skandál plnil titulní stránky bulváru i seriózních novin. Nyní se podíváme do zákulisí obvinění Woodyho Allena ze sexuálního zneužívání jeho dcery, kterou měl s Miou Farrow. Dokument obsahuje svědectví Mii Farrow, Dylan O'Sullivan Farrow, Ronana Farrowa a rodinných přátel.

Trailer

A jaký je váš ortel?

Na začátek musím uvést, že nebudu v tomto názoru uvádět, jaký mám postoj k tomu sporu. Nejvíce mě ale překvapilo, že dokument je velmi neobjektivní. Poskytuje totiž prostor pouze straně Mii Farrow a její adoptivní dceři Dylan a jejich rodinným známým. Woody Allen údajně nebyl osloven vůbec, nebo jen na poslední chvíli. Allen se tak objevuje pouze v archivních záběrech, které dění dokreslují. Nejedná se ale o náhled jeho názoru. Je tedy potřeba tedy vzít v potaz, že se nedozvíme žádné 100% objektivní informace.

Dokument je velmi pěkně sestříhán. Archivní záběry se tu hezky prolínají s natočenými zpověďmi. Osobně mi přišlo trochu úsměvné, jak všichni říkají, že jim vždycky bylo na vztahu Allena k jeho dceři Dylan něco podivného. Působilo to na mě nepřirozeně, až nahraně. Z pilotu vyplývá, že celé fungování rodiny nebylo úplně v pořádku, ale zároveň to nemusí znamenat, že Allen svou dceru sexuálně zneužil. Možná se na ni jen více upnul a choval se k ní určitým způsobem nevhodně. Na události vrhá jiné světlo až konec pilotu, kdy Mia Farrow odhaluje, jak přišla na poměr Allena a starší adoptivní dcery Soon-Yi. Mimochodem, jejich manželství trvá dodnes a Soon-Yi též nedostala v dokumentu prostor.

Těžko říci, jak se zbývající tři díly budou odvíjet dále a jestli to nebude zbytečně rozplizlé. Osobně bych téma spíše sestříhala a udělala z něj celovečerní film. Zbývající díly se zřejmě budou zabývat soudními stáními a budou chtít ukázat, že soudní systém selhal. Též mi úplně nesedí formát vydávání jednotlivých epizod po týdnu. Myslím, že by bylo lepší je vydat všechny najednou. Takhle lidi za týden zapomenou, co vlastně viděli.

Celkově se dá říci, že se sice jedná o zajímavý dokument, ale divák ho musí brát s rezervou. Hodinová stopáž u pilotu nevadí, ale do budoucna může být na škodu. Doporučuji shlédnutí celé série najednou, až budou venku všechny díly. Jaký si uděláte názor na spor Allen v. Farrow je už na vás.

  • sestříhání dokumentu
  • neobjektivita dokumentu
  • zjevná umělost některých svědectví
60 %
Mé hodnocení
litllewitch
Další díly seriálu
Kdo dočetl až sem, musí zaručeně likovat! 
litllewitch

litllewitch

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
Fruiko

Fruiko

Jo o tom mám docela načteno a je to prostě jen výpověď jedné strany. Woody už 2x ustál vyšetřování...
před 3 roky
Další články k tématu