1. 9. 2021

Novinka pod lupou: The Chair (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Chair (Vedoucí katedry)
Žánr Drama, Komedie, Minisérie
Stanice Netflix
Premiéra 20. 8. 2021
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 34 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Dramatická komedie sleduje hrdinku, která je vedoucí katedry angličtiny na významné univerzitě. Na katedře se však pod všemi začínají třást židle a na nové vedoucí katedry je, aby našla způsob, jak získat nové studenty a oživit zašlou slávu.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Miluju to zimní prostředí a prostředí univerzity, které je příběhem prezentováno z úplně jiného úhlu než kde jinde. Asi nejvíc jsem se z celého seriálu těšil na Sandru Oh, děj se zdál jako příjemná třešnička na dortu. Jenže nakonec se tu objevil někdo, kdo mě ve své roli neskutečně překvapil a získal si v pilotu všechny mé sympatie. A touto osobou je Holland Taylor. Paní herečko, neskutečně jste mě bavila.

Nejde o nic velkého, takže asi varování předem, pokud si nedáte všechny díly najedou, tak s pauzami mezi epizodami si nebudete pamatovat téměř nic, zase tolik výrazných věcí tu není. Spíš naopak, většina dílu je vystavěna na Billovi, který působí neskutečně zoufale, vůbec mě nebavilo ho sledovat a ničím extra nezaujal. Někdo se tu snažil přinést truchlící postavu blíž ke studentům a nepovedlo se, no Merlí to není.

Tak nějak tu není moc co hodnotit, nejde o žádný velký zázrak, ze kterého si máte sednou na zadek. Při sledování se u mě střídaly chvíle, kdy jsem měl takový ten pocit, kdy vás seriál pohltí a čas neskutečně letí, a pak ty chvíle, kdy jsem si říkal, že konec je v neskutečném nedohlednu. Docela divná kombinace u tak krátkého dílu.

Pokud by byly další díly věnovány více Joan, nemám problém a asi se budu bavit, pokud ale čas bude patřit Billovi, tak to spíš v tichosti přečkám. Teď mi tak dochází, že Sandra Oh tu zase až tak velkou roli neměla, jen to tak nějak pojila, ale to bylo všechno. Škoda

  • Holland Taylor
  • potenciál v podobě jednotlivých přednášek
  • otravný Bill
  • rychle vypustíte
60 %
Mé hodnocení
jesmot

Bylo to fajn. Takový nicneříkající pilot, ze kterého si za pár dní nevzpomenu asi na nic. Jo, možná na toho hajlujícího profesora. To se určitě ještě dost projeví v dalších dílech, bude z toho neskutečný problém a já nevím, jestli se chci na rozebírání tohoto tématu koukat dalších 5 dílů. Obecně se připravte, že se tam fakt hodně řeší postavení žen, černých apod.

Jinak mě to vlastně bavilo i nebavilo = bylo to fajn. Nejlepší byla Holland Taylor, kterou mám stále zafixovanou jako ikonickou Evelyn Harperovou, až mi vůbec nedošlo, že je to od ukončení TAAHM tak dlouho a že teď vypadá takhle. Každopádně její role mi přišla super a podle mě by mě ona a její prostořekost bavily nejvíc i v dalších dílech, pokud se na ně dostane.

Odcházím trochu zklamaná z toho, že jsem čekala větší komedii. Vlastně kromě toho pádu ze židle v první minutě a půl mi tam komediálního nepřišlo skoro nic. Naopak cením prostředí vysoké školy (prezenční výuka? co to je? :D) a konkrétně jazykové katedry, jelikož mi je až moc blízká. O to zajímavější, že se řeší z pohledu profesorů a ne studentů. Jen by se tento pohled nemusel z 80 % týkat těch výše zmíněných korektních témat.

Sandru Oh mám ráda, ale nepřišlo mi, že by to v této roli celé utáhla sama (Cristina Yang je jen jedna), ale na odpočinek doporučuju. Díly jsou krátké, je jich jen 6 a fakt u toho nemusíte přemýšlet, uvažovat, prostě ideální na vypnutí u televize. Nejlíp při žehlení. Kouknete na obrazovku jen sem tam a nic vám neuteče.

  • Holland Taylor a její postava
  • ideální žehlící seriál
  • prostředí VŠ by bylo jasné plus, kdyby se to víc odlehčilo
  • mohlo (mělo) to být vtipnější
  • nezapamatovatelné
60 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Přiznám se, že jsem trošku zklamaná. Na seriál jsem byla zvědavá od doby, kdy ho Netflix poprvé oznámil. Čekala jsem ale spíše něco víc seriózního, co nebude stavět na tragičnosti postav. Bohužel jsem se nedočkala.

První díl má 30 minut, ale zdálo se mi, že trvá nejméně hodinu. Nebyl ani vážný, ani vtipně zábavný. Postavy mi nesedly; hlavní hrdinka by mi ani tak nevadila, spíše její kolegové byli za mě jedno velké mínus. Především tragický bývalý šéf katedry, který byl věčně opilý a celkově jedna velká troska.

Líbí se mi zasazení do vysokoškolského prostředí. Je fajn vidět trošku do zákulisí toho, jak se učitelé připravují na nový semestr, a porovnávat, jak se americký systém liší od toho domácího (zatím jsem tolik rozdílů nenašla). Jen škoda, že se tvůrci rozhodli jít odlehčenou cestou s nesympatickými postavami. Vážnější zpracování a témata by seriálu slušely rozhodně více.

  • vysokoškolské prostředí
  • pohled do zákulisí přípravy a průběhu semestru
  • vedlejší postavy
  • odlehčené zpracování
50 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Ó náš nejdražší čtenáři moc děkujeme za podporu. 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
jesmot

jesmot

No to jsi mě teda moc nepotěšila Olivia Caroline Jones. Ale díky za přidání na seznam “odkoukáno za vás,...
před 2 roky
marvio

marvio

Někde jsem četl, že tohle je na Netfixu novinka týdne. Hned jsem to zkusil, dokoukal první epizodu a tím...
před 2 roky
andromache

andromache

Nehodí se to náhodou i do zářijového zadání výzvy? Že bych se nemusela otravovat s puberťáky...
před 2 roky
Další články k tématu