25. 9. 2021

Novinka pod lupou: Scenes from a Marriage (HBO)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Scenes from a Marriage (Scény z manželského života)
Žánr minisérie, drama
Stanice HBO
Premiéra 12. 9. 2021
Vysílání neděle
Délka pilotu 54 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci
Hrají Oscar Isaac, Jessica Chastain

O čem to je?

Seriál zkoumá témata lásky, nenávisti, touhy, monogamie, manželství a rozvodu očima moderního amerického páru.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Občas docela zajímavý pohled na manželství a rozebírání jeho podoby v moderní době. Na hlavní straně “úspěšný” monogamní hetero manželé, vedle potom jejich přátelé v poly-vztahu a je dost možné, že v dalších dílech prozkoumají vody dalších typů. Ten začátek mě ale úplně rozhodil a asi jsem doteď nepřišla na to, proč to tam bylo. Má někdo vysvětlení? Mělo to nějakou hlubší pointu?

Neříkám, že herecké výkony byly špatné, špatné byly postavy. Oni se sice tvářili jako šťastný pár, ale nevěřila jsem jim to. Děsně nesympatické charaktery, ke kterým jsem ani za mák nepřilnula, a to ke konci epizody zažívali to, co zažívali. Podivně zdvořilostní vztah, chemie mezi nimi nikde a i celková atmosféra mi přišla taková depresivní, rozhodně nic směrem k feel-good. Přišlo mi, že se Jessica Chastain a Oscar Isaac poznali ten den ráno před natáčením a vůbec se nesnažili hrát, že jsou 10 let manželé.

Žádnou akci tam opravdu nečekejte, je to čistě kecací pilot, nestřídalo se ani moc prostředí, postavy, šlo čistě o dialogy, které byly zajímavé asi tak z poloviny. Zbytek byl dost nudný, navíc to na mě bylo hrozně dlouhé, ještě když se tam nedělo nic, co by udrželo mou pozornost. Mají štěstí, že oba herce mám ráda, takže jsem u toho až tak netrpěla, ale pokud vám bude Jessica nebo Oscar vadit, podle mě nepřečkáte ani pilot. Já bych třeba mnohem raději koukla na ten příběh o jejich seznámení a dávání se dohromady, co vyprávěli na začátku, než na tuhle vykecávací uspávačku.

  • občas zajímavé úvahy
  • Jessica Chastain a Oscar Isaac (ale ne jako pár)
  • moc dlouhé
  • pilot je postavený čistě na povídání, většinou nudném
  • nesympatické postavy, bez chemie
  • depresivní, uspávací atmosféra
50 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Člověk by si nikdy neuvědomil, jaké ticho způsobí absence podkresové hudby. Celou dobu jsem si při sledování říkala, proč je to tak zvláštní. Přece jen se obsahově jedná o klasické drama, které se až tak ničím nevymyká. Až později jsem si uvědomila, že vlastně neslyším žádnou hudbu, která obecně pomáhá seriál „zeseriálovat“.

Na prvním díle mě upoutal samotný úvod, který dobře uvedl seriál z hlediska samotného názvu. Byl to takový nahraný nehraný moment, kdy herečka kráčí od svého přívěsu až na plac, kde se usadí a režisér zakřičí „scéna“ a seriál oficiálně začíná. Od té doby už to bylo takové suché, nic moc se nestalo, celý děj se odehrával jen v jedné rovině, nijak moc negraduje.

Asi nemá ani smysl zmiňovat, že je seriál excelentně zahraný. Výběr hlavních herců se povedl na jedničku a věřím, že za rok budeme tipovat, jestli si právě oni odnesou Emmy či Glóbus. Rozhodně to je jeden ze seriálů, kterému se cenová sezóna nevyhne.

  • herecké obsazení
  • úvodní „nehraná“ scéna
  • absence hudebního podkresu
  • bez jakýchkoliv emocí
  • chybí gradace příběhu
60 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak zmáčkni nějakej ten čudlík! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
Lucas

Lucas

Měl by to být remake.
před 2 roky
_-0-_

_-0-_

Představa remake Bergmanova filmu mě rozesmává.
před 2 roky
ragelly

ragelly

Dokoukáno. Po rozklepaném prvním díle se mi další epizody líbily víc. Líbilo se mi, jak se každý díl...
před 2 roky
Další články k tématu