31. 12. 2021

Novinka pod lupou: Folk med ångest (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Folk med ångest (Úzkosti a jejich lidé)
Žánr komedie, drama, mysteriózní
Stanice Netflix (Švédsko)
Premiéra 29. 12. 2021
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 34 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Nešikovný bankovní lupič vpadne na prohlídku bytu a vezme její účastníky jako rukojmí. Těmi jsou realitní agent, dva závislí na výrobcích IKEA, těhotná žena, milionář se sebevražednými sklony a králík. Pak rychle zmizí a nechá zmatené policajty, aby si dali dohromady, co se stalo.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Předlohovou knihu jsem sice nečetla, ale znám ji. Na základě mých znalostí o ní, potažmo o jejím velice opěvovaném autorovi a naprosto skvělé anotaci, jsem měla určitou představu o ději. Dopadlo to tak, že jsem pro jednou zase dojela na svá vysoká očekávání, protože pilot byl pro mě zklamáním na plné čáře.

Půlhodina tady v mých očích trvala v průměru takovou nekonečnou hodinu. Čekala jsem absurdní komedii postavenou na nějakém vážném a moudrém základu, kterou si náramně užiju. Avšak podobně jako ta kadeřnice, která toho policistu nestihla dostříhat, jsem místo toho celou dobu myslela jen na to, ať to konečně dodělá.

Premisa mnohem, mnohem lepší než samotný výsledek. Pilot mě vůbec nenalákal na sledování dál. Ani nevím kdy naposledy jsem tak snadno stopla netflixácké automatické přehrávání. Já ovšem nezatracuji seriály po jedné epizodě, tudíž šanci tomu ještě dám. Ostatně věřím, že to nejlepší – nebo aspoň cokoliv lepšího, než ukázali tady, což nebude těžké – teprve přijde.

Jakože nebylo to to nejhorší, co jsem letos viděla. Nebylo to ani to nejhorší, co jsem viděla tento měsíc, a po tom, co jsem tyto Vánoce dala druhou (a poslední) šanci tragické pohádce Tři bratři s klidem prohlašuji, že to není ani zdaleka to nejhorší, co jsem viděla za posledních pár dní. A švédštinu moc ráda poslouchám. Ještě tak lepší obsazení (třeba se ještě projeví, kdo ví) a více absurdity, zábavy a těch brilantních myšlenek, které má mít kniha.

  • švédština a naděje, kterou vkládám do dalších dílů
  • hlavně zklamání
  • utíkalo to neskutečně pomalu
  • obsazení
  • nenalákalo mě to na sledování dál
40 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

To byla zase jednou volovina. Na trailer jsem se předem nedívala, takže jsme nevěděla, do čeho jdu. I když… podle plakátu jsem měla docela konkrétní představu, která se v podstatě potvrdila.

Nedávno jsem tady psala, že nemám ráda komedie, které staví na idiotství postav. To samozřejmě stále platí a musím bohužel říct, že tento seriál je právě na idiotství postav založen. Hlavní policejní dvojka mě tak odpuzuje už jen svým pohledem a výrazem ve tváři, takže když k tomu připočítám to idiotské chování, tak je to pro mě velký červený alarmující vykřičník.

Plusem seriálu je provázaný příběh, který se rozvíjí v rámci celé minisérie. To jediné by mě nutilo sledovat dál, abych věděla, jak to dopadne. Jelikož bych ale osobně nedokázala tyto hrdiny sledovat tak dlouho bez újmy na zdraví, tak jsem si jen proklikala poslední díl. Seriál v něm hraje trošku víc na citovou notu, bohužel ale na úkor logičnosti a zdravého rozumu. Rozhodně mi není líto, že jsem si nepustila všechny díly.

  • serializovaný příběh
  • uzavřená minisérie
  • trapné postavy
  • humor založený na trapnosti postav
30 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nebuď labuť a sdílej! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
petrSF

petrSF

V dalších dílech to přejde spíš do vážna a je z toho hezký doják. Mně se to dost líbilo.
před 2 roky
Olivia Caroline Jones

Olivia Caroline Jones

Bavila jsem se o tom potom se známou, co knihu četla a zbožňuje ji. Prohlásila, že kniha je za 5/5,...
před 2 roky
Lill

Lill

Práve som zistila, že mi úplne ušiel tento seriál, ktorý je podľa Backmanovej knihy. Ale teda po tom, čo som...
před 96 týdny
Další články k tématu