5. 1. 2018

Novinka pod lupou: Howards End (BBC One, Starz)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: Howards End
Žánr: Minisérie / Drama / Historický
Stanice: BBC One, Starz
Premiéra: 12. 11. 2017
Vysílání: v neděli od 21:00 (na BBC One)
Délka pilotu: 52 minut
Předskokan: -
Konkurence: -
Tipovačka: –

Kdo?

Tvůrce: Kenneth Lonergan
Herci: Hayley Atwell, Rosalind Eleazar, Matthew Macfadyen, Tracey Ullman, Philippa Coulthard a další

Ve zkratce

Příběh se odehrává v Anglii na sklonku devatenáctého a dvacátého století a zaměřuje se na sociální rozdíly tří rodin. První rodinou jsou intelektuální a idealističtí Schlegelovi, druhou rodinou jsou bohatí obchodníci Wilcoxovi a tou třetí jsou Bastovi z dělnické třídy. Osudy těchto rodin se proplétají, když umírající paní Wilcoxová odkáže Margaret Schlegelové rodinné sídlo Howards End.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

K Howards End jsem se dostala kvůli jeho obsazení a řekla si, že to zkusím, i když jsem tušila, že to nebude zrovna můj šálek čaje. Původní film jsem neviděla, ale zkusila jsem se začíst do knížky. Ta mě moc nebavila a brzy jsem ji odložila, dějově to odpovídá zhruba prvním devatenácti minutám pilotu.

Ten jsem sice dodívala, ale stejně jako knížka, ani seriál mě moc neuchvátil. Děj byl vcelku zdlouhavý (i stopáž je o deset minut delší než klasická dramata, ale jedná se o britskou tvorbu, tudíž to není nic překvapivého), skoro nic se během celé epizody nestalo. Spíše se jednalo o seznámení se s jednotlivými postavami a rodinami, mezi kterými se formovaly různé vztahy. K hlavní události dojde podle ukázek až v následující části. Těžko říct, jestli se poté stane minisérie o něco poutavější.

Na druhou stranu seriál oplývá lákavým obsazením, které navíc po herecké stránce podává věrohodné výkony. Nevím, jestli za to můžou ty britské přízvuky (a kostýmy), které přidávají na autentičnosti, ale rozhodně se mi líbilo zachycení doby na přelomu minulého a předminulého století. Navíc byl kladen důraz na zobrazení rozdílů mezi jednotlivými rodinami, zejména co se týče intelektuálního zaměření a postavení ve společnosti.

Kvalita minisérii nechybí, rozhodně se nejedná o žádný amatérský kousek, jen je škoda, že pilot neměl spád a děj se tak táhl. Možná se ke zbytku epizod ještě někdy vrátím, ale počkám si až budou odvysílané všechny epizody.
  • obsazení
  • dobový seriál
  • nudné a zdlouhavé
  • nic moc se v pilotu nestalo
40 %
Mé hodnocení
gabik.029

Jako by na mě dýchla moje dětská léta, kdy jsem byla zažraná do Jane Austinové a v televizi jsem si užívala Ságu rodu Forsytů. Howards End mě vtáhl zpět do této doby, kdy se točila zábavná a kvalitní historická romantická dramata. Dokázal mě upoutat a já sledovala každou scénu od začátku do konce se stejným zaujetím.

Seriál má výborné herecké obsazení, kterému vévodí Hayley Atwell. Tahle ženská snad umí zahrát úplně jakoukoliv postavu, i když jsem ji víceméně pořádně ještě nikde neviděla, tak se mi v každé roli v pilotech vždycky líbí a vždy jí postavu věřím. Nicméně ostatní jí zdatně sekundují, především mě zaujala její mladá sestra.

Pilot byl vesměs jen takovým představením postav, předpokládám, že ten skutečný děj začne až v dalším díle, alespoň jak nyní čtu obsah, o čem má minisérie vlastně být. Ne že by mi to vadilo, protože i ten samotný hodinový úvod je výborný a nemůžu si stěžovat na pomalé tempo, protože se toho stihlo udát docela dost. Ale úplně si dokážu představit, jak se to dál bude vyvíjet přesně podle mého gusta, i když jsem předlohu nikdy nečetla. Je to ten typ romantického historického dramatu spadajícího do červené knihovny, u kterého ženy při čtení začínají snít o tom, že jsou samy hrdinkami :-D

Nejde opomenout ani nádherně vykreslené prostředí a kontrast města a venkova, který je v pilotu zdůrazněný. Venkov představuje uvolněnost, pohodu, lásku, zatímco město je skličující, škrobené, odměřené. Těším se, až se příběh přesune opět do Hawards Endu.

Howards End potěší všechny příznivce historických romantických příběhů. Nemůžu soudit, jak jej budou vnímat znalci knižní předlohy, ale myslím, že se tato adaptace nemusí v žádném ohledu stydět.
  • herecké obsazení i postavy
  • vykreslení venkova a města
  • romantický příběh
  • vesměs zatím jen představení spousty postav
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Tak komu chybělo Downton Abbey? Tentokrát pro mě Novinka není úplnou novinkou, protože mám poctivě nakoukaný stejnojmenný oscarový film z roku 1992, takže jsem se srovnání trochu obávala, ale tvůrci obstáli se ctí.

Aniž bych nějak prozrazovala následující děj, mým hlavním problémem s filmem vždy bylo to, že se divák nemohl ani s jednou postavou hlouběji ztotožnit, protože každá měla nějaké charakterové vady. Ano, to je v životě normální, ale ve fikci si člověk většinou nějakého hrdinu, kterému bude fandit, zvolit chce. A právě v tomto aspektu na plné čáře vyhrává seriálové zpracování, které díky delší stopáži dává jednotlivým postavám mnohem víc prostoru, takže pokud už s nimi divák divák přímo nesouhlasí, může jejich jednání alespoň lépe pochopit.

Dalším velkým plusem tohoto zpracování je herecké obsazení. Hayley Atwell jsem (asi jako jediná) předtím herecky moc neznala, takže v hlavní roli mile překvapila a naprostou hvězdou prvního dílu se pro mě stal Alex Lawther (zářící teď v další novince – The End of the F…ing World) v roli mladšího bratříčka. Sice neměl tolik prostoru jako ostatní postavy, každou scénu, ve které se objevil, si však „ukradl“ pro sebe. Jediným případem, kde si stále ještě nejsem moc jistá, je obsazení Matthewa Macfadyena coby hlavy Wilcoxovy rodiny. Ale to je můj osobní problém, protože Matthew pro mě už zkrátka navždy bude pouze a jen panem Darcym. :D Překvapivě mě trochu zarazilo „přeobsazení“ postavy Jacky Bastové herečkou tmavší pleti. Normálně takové prkotiny neřeším, ale v tomto případě jsem asi už opravdu moc ovlivněna „originálem“. Nečetl jste někdo knihu? Netušíte, jak je tam tato postava popsaná?

První díl pěkně odsýpá, i když je pravda, že přibližně v druhé půlce už mu trochu padá řemen. Stále je však tempo vzhledem k žánru přiměřené a neznalým příběhu dává možnost pochopit rozložení sil. Nedokážu asi ze své pozice posoudit, nakolik první díl láká k sledování celé minisérie, ale budiž vám lákadlem, že i se znalostí příběhu mě ani na vteřinu nenudil. Tam, kde tempo trochu zpomaluje, přichází na řadu nádherné kostýmy, lokace a hudba.
  • uchu lahodící znělka
  • herecké obsazení
  • poctivá „kostýmovka“
  • děj může působit roztříštěně (linky se více propletou později)
  • některé postavy zatím nedokázaly svým příběhem moc zaujmout
80 %
Mé hodnocení
Tempy

Agentka Carterová se mi kdysi válela na disku. Zkopírovala jsem si ji od jednoho tehdejšího kamaráda, ale nějak jsem se dlouho nedostala ke sledování, a tak se časem během různých přesunů, továrních nastavení a nedostatků místa tak nějak všude prostě ztratila.

Tohle je tudíž možná poprvé, co Hayley Atwell někde vidím. Tedy pokud nepočítáme Lip Sync Battle. Já bych to nepočítala. Ale k věci, rozhodně můžu říct, že tu Agentku Carterovou bych si vyzkoušela mnohem ale mnohem raději. Tohle je totiž tak typicky britské, až je to britské příliš a úplně se to nedá sledovat.

Celá pilotní epizoda je totiž taková táhlá, nikam nespěchá,… Na to, že epizodu sledujeme celých padesát minut, tak se tam prostě vůbec nic neděje. Jistě, kostýmy i prostředí jsou krásné, herecké obsazení kvalitní, hudba slušná, dozvídáme se spoustu věcí o spoustě postav… ale nic se nesmí přehánět a tyhle věci nesmějí dostat před dějem stoprocentní přednost.

Jelikož je seriál pouze čtyřdílnou minisérií, tudíž nemá daleko od prodlouženého filmu, věřím, že dál už je situace o moc lepší. Seriál by si to se svou „výbavou“ zasloužil. Zatím je ale Howard's End pro člověka, který doslova nezbožňuje tento žánr spíš hodně dlouhou (minimálně pocitově, v Británii ta skoro-hodina zas tak výjimečně není) ukázku, že ne všechno je pro každého.
  • kostýmy, atmosféra, prostředí
  • herci
  • nic se tam neděje
  • tudíž to pocitově hodně dlouho trvá
30 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Plánujete dát šanci seriálu Howards End? Nalákal vás popis děje, trailer nebo naše recenze? Jaké jsou vaše reakce, pokud už jste pilot viděli?

Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
Jenny17

Jenny17

Minisérie, historický a vypadá to dobře .o)
před 6 roky
Destinytte

Destinytte

Příjemný pro oko, ale moc nebavil... :/
před 5 roky
Další články k tématu