30. 1. 2018

Novinka pod lupou: Detektív Dušo (Markíza)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Detektív Dušo
Žánr Drama / Krimi
Stanice Markíza
Premiéra 11. 1. 2018
Vysílání čtvrtek 20:30
Délka pilotu 52 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Už když byl malý, patřil k outsiderům. Ostatní ho považovali za podivína, který si jen stále něco psal nebo maloval do sešitu, s nikým nenašel společnou řeč a společných her v tělocviku se účastnil jen nedobrovolně, když ho k tomu donutil učitel. Nakonec ale z Dušana vyrostl dospělák, který je dost možná majitelem toho nejbrilantnějšího mozku široko daleko. To je výborná zpráva pro všechny, kterým bylo ukřivděno, a naopak zlá pro ty, kteří stojí na nesprávné straně zákona. Dušo, jak ho důvěrně oslovují jeho přátelé, je totiž už nějaký ten pátek uznávaným detektivem místní policie.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Ještě před sledováním mě fruiko varoval, že všichni o Dušovi říkají, že jde o nejhorší odpad všech dob. Tak jsem byla vážně zvědavá, jak by tohle mohlo překonat některé katastrofy, které jsem viděla. No… nemohlo. Rozhodně si nemyslím, že je to tak strašné, jak mi bylo předpovídáno.

Na začátku jsem tedy nevěděla, jestli má jít o klasickou kriminálku, nebo krimi s odlehčením, nebo komedii ve stylu Kameňáku. Seriál mi postupně připomínal všechny tři verze, nicméně nejdelší dobu vypadal jako klasická kriminálka. Hlavní hrdina je náhodou docela sympaťák. Ale co je lepší, není to debil. Právě naopak, je docela inteligentní a chová se a jedná rozumně, což se jen tak nevidí. Musím vyzdvihnout herectví Alexandera Bárty, který se role hlavního hrdiny zhostil skutečně dobře. Jeho postava je rozhodně jedna z nejlepších věcí na celém seriálu.

Mám s ním jen jeden problém. Možná jsem paranoidní, ale přišlo mi, že mu snad uměle vycpávali břicho, aby působil víc buransky. Nevím, asi se mi to jen zdálo, protože to je naprosto nesmyslné, aby tohle kdokoliv dělal. Ale to, jak herec chodil, jak se schválně nakláněl dozadu a ten pivní pupek vystrkoval, jak byl přehnaně zakulacený a nehodící se ke zbytku jeho postavy. Já vím, stěžuju si tady na úplnou hovadinu, které si nikdo nevšiml, ale musela jsem to přetrpět od začátku do konce pilotu a v každé scéně mě to trklo do očí.

Samozřejmě si mohli odpustit i toho Pata a Mata alias další dva policisty, kteří na mě působili, jako by vypadli z Kameňáku. Vážně už tady ten film zmiňuju podruhé? No, co už, ale je to pravda. Nevím, jestli měli přinést odlehčení do jinak vážného případu, nebo jestli si skutečně někdo myslel, že tam přirozeně zapadnou, nevím. Ale šlo o ohraný a zbytečný článek pilotu.

Jinak ale dobrý, prostě normální kriminálka, nevím, co na tom bylo v očích ostatních tak hrůzostrašného, že by mělo jít o největší odpad v seriálovém světě.
  • běžná kriminálka se svými plusy i mínusy
  • břicho hlavního hrdiny
  • Pat a Mat
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Jelikož jsem si na jednom slovenském serveru přečetl na pilot recenzi, že to je nejspíš to nejhorší, co se kdy na Slovensku natočilo a pravděpodobně na tom není nic dobře, tak jsem si nemohl masochisticky Duša nechat ujít. No povím vám, na Slovensku se natočili už horší věci, například letošní Oteckovia jsou rozhodně horší.

Ano, Dušo je špatný, ale není to s ním o moc horší než s libovolnou detektivkou, co vyprodukovala třeba Prima (jo, koukám na tebe Poldo a VIP vraždy se taky nemusí schovávat v rohu). Alespoň se většina postav, tedy kromě policejního Pata a Mata, chová víceméně logicky a dělá, co se od nich očekává. No co, že má policajt strach z netopýrů. Čekal jsem dokonce, že to bude horší a Dušo bude mít fóbií mnohem víc. Ale jinak se chová vcelku rozumně a vyšetřuje tak jako každý druhý televizní detektiv.

Ostatní postavy kolem něj už jsou horší. Například již zmiňovaná komická dvojice policistů jako by vypadla z jiného seriálu a působí až neuvěřitelně rušivě. Pokaždé, když se objeví na obrazovce, tak má člověk pocit, že přepnul na jiný program a sleduje úplně jiný typ seriálu. Chápu, že tvůrci rozehrávají nějaké situace do budoucna, celá scéna z autoservisu přímo křičí, že tohle se ještě bude rozvíjet, ale myslím, že by se bez nich seriál v klidu obešel a možná by mu to přidalo i nějaké to procento k dobru. Všetečná matka a trochu pomalejší nadřízený jsou v rámci lokálních měřítek v pohodě, stejně tak jako Dušova kolegyně a opora, u které jsem čekal, že bude mít více prostoru. Možná je ale dobře, že to je spíš one-detektiv-show.
  • mnohem méně příšerné než se dalo čekat
  • aranžmá scén jak na divadle (všichni stojí vedle sebe a koukají na diváka)
  • komická dvojka policajtů
  • nic moc případ
30 %
Mé hodnocení
Fruiko

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Kliknutím aktivuješ úžasnost! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
patrik1177

patrik1177

Mnohem :D Napadlo mě, že to zřejmě psal Fruiko, když v názoru zmínil seriál Oteckovia, který taky...
před 6 roky
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Did you just assume my gender? :O Já. Jsem. Helikoptéra! Helikoptéra Jonáš, těší mne. :D :D :D
před 6 roky
Fruiko

Fruiko

Jen bych vypíchnul, že tohle je podle Ragelly o 20 % lepší jak Vzteklina. :-D
před 6 roky
Další články k tématu