6. 1. 2018

Novinka pod lupou: The Last Post (BBC)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Last Post
Žánr Drama / Historický / Válečný / Romantický
Stanice BBC
Premiéra 1. 10. 2017
Vysílání  
Délka pilotu 59 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci
Herci

O čem to je?

Drama je zasazeno do 60. let. Britští členové vojenské policie spolu se svými rodinami musí čelit a vypořádávat se s výzvami politiky, lásky a války v Británií kontrolovaném Adenu v Jemenu.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Tohle je přesně to, co chci u historických dramat vidět. Na to, že je to historické a jako bonus ještě válečné, jsem se výborně bavila. Stejně silně je totiž zastoupena i romantická dějová linka, takže to spíše připomíná Pearl Harbor než nějaký dokument o válce. Tímto kouskem u mě BBC zase zazářila, těším se na další díly.

Zasazení do nebezpečné oblasti téměř ani nepoznáte, minimálně ne na základně, která je skutečně britská. Míšení obou kultur probíhá v pilotu jen minimálně, a to hlavně u roztomilého mladého blonďáka, který se zakoukal do místní ženy. Upřímně nechápu, co ho na ní tak učarovalo, když byla kompletně zahalená a vypadala stejně jako těch 20, co stály vedle ní. Na druhou stranu jde o jednu ze zajímavých zápletek, které se určitě v průběhu série budou dál rozvíjet a já jsem jsem zvědavá, jak to s nimi nakonec dopadne.

Hlavní hrdinku znám už z loňského Jericha, ale přiznám, že tady jsem jí vůbec nepoznala, poradila až její filmografie. Role jí sedne výborně, je jako vystřižená např. z Magic City. Je to hodně komplikovaná, ale přitom jednoduchá postava. Z celého srdce ji budete nenávidět, zároveň vám ale bude sympatická a naprosto budete chápat její chování, i když vás bude hodně vytáčet. Alespoň já jsem to tak měla.

Líbilo se mi, jak pilot doslova mrknutím oka přešel z romantické idylky v srdcervoucí vojenské drama. Události nabraly nečekaný spád, ze kterého mě úplně zamrazilo. Obdivuju všechny, kteří jdou dobrovolně chránit svou zemi. Protože stát se může cokoliv, některé kultury jsou vážně naprosto zmagořené a zabíjejí ve jménu svých bohů. Jde vidět, že se za těch 50 let ve světě vůbec nic nezměnilo, je to smutné.

Budu koukat dál? Rozhodně ano, a vy byste měli také, pokud vás lákají historické válečné seriály se špetkou romantiky.
  • prostředí
  • postavy
  • vhodný mix žánrů
  • hlavní hrdinka má tu skleničku v ruce až zbytečně často
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Věřím, že The Last Post mělo na papíře ohromný potenciál – podobný příběh se mohl natočit všelijak, vyvíjet se všemožnými směry. Stačil k tomu jen pořádný režisér s jasnou vizí. Jenže ten finální výsledek trestuhodně nevyužívá ani polovinu svých ambicí. Pilot není ani syrovým válečným dramatem, ani vojenským bitevním nářezem, ani vypjatým militárním thrillerem – tvůrci měli v rukou nepřeberné množství variant, jak nakonec ten seriál bude vypadat. Jenže… v BBC vsadili na jistotu. A tentokrát tím pádem na neoriginalitu.

Pilot The Last Post je totiž neobyčejně tuctový. Zoufale nevýrazný mezi rychle se rozšiřující konkurencí, a navzdory mnoha pozitivům, která se mu nedají odepřít, není na něm nic, co by vás při sledování pilotu upoutalo, nic, po čem byste měli natěšeně vyhlížet další epizodu.

Podívejme se třeba na postavy. Všechny jsou neobyčejně šablonovité, jednorozměrné a ani jedna není nějak moc sympatická. Jsou to typické figurky, které najdete v každém dramatu z vojenského prostředí, nic propracovaného, nic komplexního. To je pak pro herce těžké do jejich ztvárnění vložit nějaký pořádný zapamatovatelný herecký projev – a to mohou být sebelepší. Pravdou je, že v The Last Post jsou herci opravdu fajn a jakž takž se snaží úroveň pilotu pozvednout.

Ten pilot byl tak strašně průměrný, až ani nevím, co tak k němu říct. Technická stránka nestojí za zmínku, hudba působí lacině, akčnější pasáže jsou směšné, na druhou stranu herci jsou fajn a pokud má člověk rád vojenské prostředí, asi bude o něco spokojenější. Přesto si po pilotu troufám říct, že ze slibného materiálu se nakonec vykřesal jen obdivuhodně zbytečný a nezáživný kousek. Dál sledovat nehodlám, opravdu nic na tom není.
  • herecké obsazení
  • dá se tu najít pár světlých momentů
  • hudba
  • ničím to nevyčnívá
  • scénář
50 %
Mé hodnocení
Esgalnor

Před chvílí jsem dosledovala Howard's End, teď sleduju The Last Post. Nejen, že mi tihle dva zástupci poslední tvorby BBC přijdou značně nešťastní, když se to vezme z hodně velké dálky, obojí vyjde vlastně na jedno brdo. Vysvětlím.

Jistě, rozdíly tu jsou, když ale to vezmeme kolem a kolem, ani v jednom není hudba zázrakem, který dokonale scény, jež divák právě sleduje, děj není ani náhodou potřebnou hloubku, spíš se jen tak táhne… a tak to jde dál a dál. Vzhledem k tématu by člověk čekal hodně akce, ale prostě a zkrátka tomu tak není.

Takže se hodně a hodně mluví, ale kde nic, tu nic. Tedy téměř. Pár zajímavých vlaštovek se za epizodu najde, občas seriál dokáže člověku přibližně na milisekundu nahnat husí kůži, ale pořád je toho bohužel až bolestně málo.

Možná je to tou snahou o univerzálnost, tvůrci se sem snažili nacpat akci, válku, historii, exotické prostředí, k tomu ještě romantiku… Ale nakonec je všechno žalostně nedotažené, že na člověka zapůsobí máloco. Nepochybuji, že natočit válečnou romantiku bude těžké, ale proboha, tak ať se o to raději vůbec nepokouší, pokud to má dopadnout takhle. Pokud na něco, co by se podařilo, náhodou jednou narazím, možná si na The Last Post vzpomenu. Ale možná se mi seriál vypaří z hlavy natolik, že i kdyby se to jednou fakt povedlo (což by bylo hodně vtipné, vzhledem k tomu, že nic podobného nehledám), nebudu už o existenci tohoto tušit… Ale bude to škoda?
  • něco málo zapůsobí
  • herci, prostředí
  • nevýraznost, špatné zpracování žánrů
  • opět, skoro nic se tam neděje
40 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Kdo dočetl až sem, musí zaručeně likovat! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu