5. 2. 2018

Novinka pod lupou: Altered Carbon (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: Altered Carbon
Žánr: SciFi / Drama
Stanice: Netflix
Premiéra: 2. února 2018
Vysílání: celá série naráz
Předskokan: -
Konkurence: -
Tipovačka: –

O čem to je?

Příběh je zasazen do 25. století. Lidská mysl je již zdigitalizována a samotná duše se dá přenášet z jednoho těla do jiného. Takeshi Kovacs je bývalý elitní bojovník známý jako Envoy. Tento byl 250 let uvězněn u ledu. Jeho duše je nyní stažena do budoucnosti, které se snažil za svého původního života zabránit. Nyní dostane úkol: Když se mu podaří vyřešit jednu vraždu ve světě, ve kterém technologie udělala smrt téměř zastaralou, dostane šanci k novému životu na Zemi.

Seriál je adaptací stejnojmenného úspěšného sci-fi románu od Richarda Morgana.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Altered Carbon je jedno z nejočekávanějších sci-fi letošního roku a o tom, že nepůjde o žádný z řady levných pokusů, svědčí i to, že si ho do své stáje vybral právě Netflix. Je to už pár měsíců, co jsem viděl první trailer, ale pamatuju si, že hned po něm jsem si seriál poznamenal a rozhodně ho chtěl vidět. A ten den je konečně tady.

Sci-fi mě baví a tohle přichází se slibným námětem. Navíc jsou hlavní role zajímavě obsazeny, takže jsem se nebál toho, že by mě to nezaujalo. A skutečně, jen těžko jsem hledal něco, co by mě na tom nebavilo. Někdo by mohl namítnout, že to bylo v trochu pomalejším tempu, ale podle mě i to fungovalo. Jediné snad, že někde bych potřeboval trochu víc vysvětlení než první díl nabídl, ale věřím tomu, že to následující díly napraví.

A teď už k těm plusům, protože Altered Carbon nabízí spoustu toho, co mě baví. Díky tomu, že se jedná o Netflix, tak můžu okamžitě pokračovat dál a užívat si zlomeného hrdinu v podání Joela Kinnamana. Ten jako obvykle hraje skvěle a baví mě. Navíc dal seriál vzpomenout na spoustu filmů, mezi kterými samozřejmě vede Blade Runner.

Za mě tedy rozhodně ano a pokud vás takové věci baví, Altered Carbon by neměl uniknout vaší pozornosti. Já osobně si myslím, že půjde o jeden z nejlepších seriálu roku 2018…
  • Zajímavé obsazení
  • slibný námět a očekávané sci-fi
  • nabízí to spoustu toho, co mě baví
  • chci hned pokračovat ve sledování
  • možná trochu pomalejší
  • někde potřebuju víc vysvětlení než první díl nabídnul
80 %
Mé hodnocení
Pajky

Za jeden den čtyři odsledované piloty a musím říct, že Altered Carbon je z nich bezkonkurenčně nejlepší. Už při sledování traileru někdy před Vánocemi jsem tušila, že tohle bude něco pro mě. Výsledek mě ale posadil na zadek. Musím pochválit celkové tempo a závoj záhady, který nad dílem visí a postupně se odtahuje a odhaluje jednotlivé skutečnosti v těch správných momentech. Na začátku jste úplně ztracení, ale nemůžete přestat koukat dál, protože vás seriál k sobě přitáhne. A na konci už přesně víte, o co jde a o co půjde, kdo jsou postavy a co se to tam vlastně děje, aniž by tohle odhalení působilo pomale, urychleně nebo násilně.

V pilotu exceluje Joel Kinnaman. Jak jsem ho pozorovala, nemohla jsem uvěřit tomu, že to je ten týpek „kost a kůže“, který věčně chodil v mikinách v The Killing. Herec očividně strávil pár měsíců ve fitku a vytvořil si solidní figuru, která se do Altered Carbon k jeho postavě dokonale hodí. Nejde ale jen o to, jak vypadá. Předvádí zde bravurní výkon, který se ve sci-fi žánru jen tak nevidí. Vím, že takové seriály nebývají nominovány na Emmy nebo Glóby, ale musím říct, že bych si ho v herecké kategorii rozhodně dokázala představit. Zdatně mu sekunduje James Purefoy, který sice dostal v pilotu jen minimum prostoru, ale i v těchto několika minutách mě dokázal maximálně zaujmout.

Jako jediný slabý článek celého úvodního dílu vnímám policistku. Ta je hezká, ale to je všechno. Jinak je nesympatická, otravná a pořád se tam motá. Chápu, že tam musí být nějaká potenciální romantická známost pro hrdinu, a kdo by k tomu byl nejlepší než žena, která ho ze začátku považuje za největší hrozbu společnosti a nebezpečného teroristu, že. Ale přesto bych byla radši, kdyby ji z příběhu úplně vyhodili, přijde mi tam zbytečná a překážející.

Všechno ostatní je ale na jedničku. Moc se mi líbí koncept seriálu, jedna osobnost cestující z těla do těla za pomoci čipu, možnost umřít úplně, zachování vzpomínek, záhada s vraždou a tajemná minulost hlavního hrdiny, všechno k sobě dokonale ladí. Pilotu nechybí chytré a neklišoidní dialogy i spousta akce. Musím říct, že scéna v hotelu si u mě sebrala prvenství. V mnoha ohledech mi připomněla Happyho; seriál není sám o sobě obohacen o prvky vtipu, ale tato scéna, resp. kombinace násilí, hlášek, krve, dokonalého recepčního a celého toho momentu se zaplacením účtu za pobyt prostě neměla chybu a nejen zaujala, ale i pobavila.

Suma sumárum jsem nadšená. Dokonce jim odpustím i tu protivnou policistku a budu hodnotit plným počtem, protože ve mně pilot zanechal hluboký dojem. Vše se odhaluje ve správném tempu, seriálu nechybí zábavnost, super téma, chytré dialogy, výborné herecké výkony ani akce s kapkou krve. Netflix opět jednou ukázal, co v něm je, a přichystal návykový seriál, který budete muset chtě nechtě sjet na jeden zátah, protože tohle je jedna velká jízda a první díl dokonale navnadí na další sledování.
  • tempo
  • postupně se odkrývající informace o tom, o čem seriál vlastně je
  • herecké výkony v čele s Kinnamanem
  • nápad
  • vizuální zpracování
  • scéna v hotelu
  • policistka
100 %
Mé hodnocení
ragelly

Altered Carbon zní hodně povědomě. Kdo si pamatuje film The Island z roku 2005 s Ewanem McGregorem a Scarlett Johansson, tak ví, kde by se mohla vzít inspirace. Jenže v podání Netflixu by mohlo jít o natolik dobře zpracované téma, že si na tento film nikdo nevzpomene.

Po zhlédnutí pilotu mám úplně jiný pocit. Koncept sice je v podstatě stejný jako v The Island, ale je naprosto upozaděn kriminálním případem a objevováním historie hlavních postav. U nich ostatně je to takové dost zvláštní – ve skutečnosti nejste úplně s to rozlišit, kdo je a kdo není hlavní postava. Joel Kinnaman v roli Takeshiho Kovacse je tak nevýrazný, že snad až do poloviny pilotu vám nebude vůbec jasné, co zde dělá (to samé jsem si ostatně říkal i u jeho ztvárnění Alexe Murphyho v remaku Robocopa). A ani potom si jeho postava nezíská nějaké vaše větší sympatie. Ty si ostatně krade pro sebe občas až přespříliš hlasitá a neurvalá Martha Higareda v roli Kristin Ortegy. Že by to ale byla v průběhu celého pilotu pro děj kdovíjak důležitá postava se ale říct nedá.

Celá atmosféra seriálu a styl vizuálu odkazují spíš k Blade Runnerovi nebo k Minority Report. Problém je, že poetiku Blade Runnera seriál nemá a nemá ani propracovanost Minority Report. Problematika „náhradníků“ zde není úplně dobře vysvětlena – a k tomu se pilot snaží vyprávět další a další případy, odbočky a fakta s tím spojená. Jenže divák z toho má takový guláš, že neporozumí ani základnímu problému. Navíc vám v průběhu pilotu dojde, že ten příběh a svět a vůbec celý koncept ani nepřináší nic moc nového, co byste už neznali. Ano, natočené je to pěkně. Jako seriálový Blade Runner by to obstálo. Ale bylo by to asi na stejné úrovni jako seriálový Minority Report – kvalit předlohy by to nedosáhlo, nemilovníky cyberpunku by to odradilo a ty, kterým by se to líbit mohlo, to neohromí.
  • vizuál
  • potenciál
  • herci
  • nepřináší nic nového
  • gradace děje i hlavní zápletka jsou podány… prostě tragicky
60 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Taky by ti myš neupadla, když to pošleš do světa. 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře18zobraz všech 18 příspěvků
Pajky

Pajky

Zvláštní, článek jsem napsal já, ale když je teď nahozen na hlavní stránce, tak se tak ukazuje...
před 6 roky
ragelly

ragelly

Pravděpodobně je něco špatně v šabloně tvého názoru. Podívám se na to.
před 6 roky
jduch

jduch

Dokoukáno, 100%, policistka mi nevadila a později byla výborná. A nevím proč, ale stále se mi připomíná...
před 6 roky
Další články k tématu