22. 10. 2017

Novinka pod lupou: Marvel's Inhumans (ABC)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: Marvel's Inhumans
Žánr: Superhrdinský / Drama / Akční / Dobrodružný / Fantasy
Stanice: ABC
Premiéra: 29. 9. 2017
Vysílání: pátek v 21:00
Délka pilotu: 82 minut
Předskokan: Once Upon a Time
Konkurence: Hawaii Five-0 (CBS), The Exorcist (Fox), Taken (NBC), Jane the Virgin (The CW)
Tipovačka: Všechny týmy kromě Edny a Optimistů tipují zrušení, čemuž oponuje hlas lidu, který z 80 % věří v prodloužení.

Kdo?

Tvůrce: Scott Buck
Herci: Anson Mount, Iwan Rheon, Serinda Swan, Eme Ikwuakor, Isabelle Cornish, Ken Leung, Ellen Woglom, Sonya Balmores, Mike Moh

Ve zkratce

Inhumans vypráví příběh královské rodiny v čele s Black Boltem, jehož bratr Maximus, který jako jediný nevykazuje žádné superschopnosti Inhumans, se rozhodne ho zradit. Větší část rodiny skončí na Zemi, zatímco Maximus převezme trůn a snaží se je najít.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Tak takové zklamání jsem tedy nečekala. Nečetla jsem předem žádné recenze, když byl pilot odvysílán v kině, takže jsem nevěděla do čeho se vlastně pouštím a zůstala jsem optimistická. To se moc nevyplatilo. Zatím jsem viděla asi sedm letošních novinek a Inhumans z nich byli nejhorší.

Na úvod zmínka k IMAXu. Nejenže ho zmiňují v každém rozhovoru, v každém videu a cpou to na každý poster, oni museli natočit úvodní scénu tak, aby i slepý divák poznal, že jde o IMAX. My to chápeme, je to seriálová premiéra, ale méně je někdy více. Upřímně jsem byla z nějakého IMAXu spíš otrávená, když mi ho pořád předhazovali, než abych ho ocenila.

Hned navážu speciálními efekty. Nijak se v tom neorientuju a hlouběji to nezkoumám, ale když okem naprostého laika vidím, jak je to umělé, tak je asi něco špatně? Konkrétně mám na mysli například vlasy Medusy, které působily tak nepřirozeně, že jsem měla radost, když jí je „Ramsay“ oholil.

A ten pes? V GoT lítají draci, kteří v reálném světě nejsou skuteční, ale na obrazovce vypadají úplně reálně. V Inhumans mají psa, které máme v běžném životě na každém kroku, ale ten jejich nevypadal vůbec opravdově. Je roztomilý, ale jde vidět, že není pravý. Je mi jasné, že rozpočty Inhumans a GoT se nedají porovnávat, ale je to jen pes.

Když bych ale nad tím vším mávla rukou, tak se stejně nebudu moct přenést přes skutečnost, že jsem se během sledování nudila. Jedná se o dvoudíl, který se neskutečně táhne a vůbec nic se tam nestalo. Žádné zvraty, jen popis děje, který známe od oznámení objednávky. K tomu všemu mi ze všech postav byla sympatická možná tak jedna.

Nejvíce mě ale zklamalo, že seriál postrádá humor, který je typický pro marvelovskou tvorbu. Žádné vtipné hlášky a komentáře, žádné scény na odlehčení atmosféry, nic. To mě docela překvapilo.

Tak nějak přemýšlím nad pozitivy, ale napadá mě asi jen jedno. Skutečně obdivuju Ansona Mounta za jeho výkon, jelikož jeho postava vůbec nemluví. Herec tak musí vše odehrát zejména mimikou a gesty, případně znakovou řečí, která byla upravena speciálně pro tento seriál.
  • výkon Ansona Mounta
  • nuda, děj se táhne, chybí zvraty
  • speciální efekty
  • postrádá vtipné hlášky typické pro Marvel
  • nesympatické postavy
30 %
Mé hodnocení
gabik.029

Nikdo z toho nebude v šoku víc než já sama, ale úvodní dvojdíl mě zdaleka nebolel tolik, jak jsem si myslela! Trailer vypadal opravdu tragicky, takže jsem se hodně bála, co z toho vyleze. V prvních minutách jsem ještě byla skeptická, ale jakmile jsme se ponořili do příběhu, přistihla jsem se, že si sledování skutečně užívám. Možná je to tím, že se postupně dostávám do toho komiksového světa i skrze filmy. Nebo možná tím, že trailer dělal někdo, kdo v tom nemá moc velkou praxi. Nevím, každopádně za mě příjemné překvapení.

Můj názor přesto berte trošku s rezervou, protože tohle je mé první setkání s Inhumans. Neznám předlohový komiks a neviděla jsem ani Agenty, kde byli Inhumans jednou z dějových linek. I přes mou barbarskou neznalost ale seriál vše přehledně vysvětlí, takže pokud jste na tom jako já a z nějakého důvodu chcete tuto novinku zkusit, rozhodně se nemusíte bát, že by vám základní kostra nějak utekla. Vše jde bez problémů pochopit hned v prvních minutách, pak už si můžete sledování užívat naplno a bez otazníků v hlavě.

Grafická stránka je udělána na jedničku. Líbí se mi, že se tvůrci nesnaží jít za každou cenu inovátorsky, ale skutečně se drží po grafické stránce na té jemné hranici mezi nepřeplácaností a solidními efekty. Ten velký pejsek je výborný, ani nevadí, že chodí trošku kostrbatě. A Medúzininy vlasy jsou parádní (což se rozhodně nedá říct o kštici její sestry). I poté, co se příběh přesune z Měsíce na Zem, jsem byla maximálně spokojená. Exotické prostředí Havaje nabízí jak nádhernou zelenou přírodu, tak i moderní velkoměsto, a obě stránky jsou v pilotu skvěle zkombinovány a vyváženy, takže si každý přijde na své.

Co se týče příběhu, byla jsem příjemně překvapená, že není na 100 % soustředěný pouze na Inhumans, ale je zkombinován i s reálnými lidmi a vědci. V tomto ohledu mi trošku připomněl Thora, když poprvé přišel na Zem a byl v bistru, kde nic nechápal a ostatní kolem něj zase nechápali jeho. Tak nějak působil i nemluvící král, u těch scén s policií jsem se dobře pobavila (i zasmála).

Paradoxně jediný menší problém mám proto s postavami, především s Maximem. Iwan je možná důvod, proč si desítky, stovky nebo i tisíce lidí seriál pustí. Na mě ale působil prostě divně. Znám ho už z Misfits, kde jsem jeho postavu měla opravdu ráda. Tady se ale tváří pořád tak nějak… divně. Nedokážu to popsat, k té postavě mi to nesedí. Pořád je jakoby smutný nebo nešťastný, má takový utrápený pohled, přitom ale dělá hrozné věci své rodině. Asi je to schválně podle režisérových pokynů, ale prostě to nechápu. Král je ale sympaťák, zvlášť když na sebe oblékl to kvádro. Královna byla nesympatická už z fotek, ale v pohybu to bylo trošku lepší, dala se vystát. Nejlepší byli rozhodně ti dva chlapíci, co seděli u stolu – jeden velitel stráže s kopýtky a druhý upřímně nevím, co dělá, ale jejich hláškování dodalo seriálu potřebné odlehčení.

Za mě pilot příjemné překvapení. Po traileru jsem čekala katastrofu, ale výsledek byl dobrá oddychovka pro každého milovníka superhrdinů.
  • prostředí
  • střetnutí reálného světa a nadpřirozena
  • akce
  • grafika
  • Maximus
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Tenhle seriál už byl podle mě od začátku takový odpadlík. Stanice ho strčila na pátek, aby měla výmluvu, proč ho jednou obnoví, protože z Marvelu se sype dost peněz. Pozornost si seriál asi nikdy nezískal, ono jak by asi měl, když propagace seriálu byla docela dlouhou dobu omezena na trailer „logo-seriálu“, že.

Pokud se nemýlím, tak ke snahám o navození pocitu, že se jedná o mimořádný seriál, došlo dokonce k premiérám pilotní epizody v kinech. I v Česku. V té době mě sice napadlo, že bych mohla jít, ale jsem ráda, že mi to nakonec nevyšlo. Protože dávat peníze za tohle? Proč?

Když to vezmeme obecně, seriál je takovým průměrem, který nenadchne, ale ani neurazí. Rozpočet nevypadá nijak vysoce, hodně věcí vypadá až moc uměle (i když v případě psíka stále roztomile), většina postav je nesympatická, příběh hluboce podprůměrný, ale během sledování člověk nijak netrpí a prostě si jen chvílemi říká, že kouká na nějakou slabší pohádku.

Ale nečekali bychom od Marvelu přece jen něco víc než jen „díky-bohu-že-jsem-na-to-nešla-do-kina-protože-by-bylo-blbé-občas-dělat-něco-jiného“? Marvel je známý tvorbou se značnou dávkou nadsázky, humoru, akce a wow efektu. Na nejnovějším příspěvku je ovšem nejzajímavější nápad, zbytek tak nějak vázne, i když kostýmy a prostředí vypadají vcelku zajímavě.

Nedivím se, že seriál stanice strčila na pátek, tady se není čím chlubit.Zatleskat se tu totiž nedá snad ničemu, leda délce seznamu věcí, které se nevydařily. Snad bude mít Marvel rozum a nebude seriál udržovat při životě déle, než je nutné.
  • je to sledovatelné
  • postavy, příběh i vizuál podprůměrné
  • skoro jsem na to šla do kina
  • má tohle Marvel zapotřebí?
30 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Dění okolo Marvel's Inhumans mi dlouhou dobu připomínalo spíš frašku než něco smysluplného. Pro ty, kdo nevidí moc do zákulisí – Inhumans natočila stanice ABC. ABC patří pod společnost Disney, která zároveň vlastní nakladatelství Marvel. A protože se Disney snaží využít všech dostupných prostředků, vzniklo tohle.

On totiž Marvel několik posledních let tak trochu válčí s Foxem. Kdyi dávno mu odprodal filmová práva na X-Meny, Fantastickou 4, Deadpoola, Silver Surfera… asi chápete, o kterém pojmu se budu bavit. Filmy o X-Manech byly natočeny dřív, než začalo celé šílenství ohledně marvelovského filmového univerza. Tehdy to bylo každému celkem jedno. Ale s nástupem prequelové trilogie si Marvel uvědomil, že mu Fox přetahuje část diváků a že nehodlá dělat zadarmo promo cizímu studiu. Marvel totiž odprodal filmová práva, ale ne ta komiksová. A v komiksech jsou X-Meni poměrně silně zakořeněni v marvelovském univerzu společně s Avengers, F4, Daredevilem a tak dále. Marvel tedy začal bojkotovat X-Meny i v komiksech, a namísto nich vyhrabal Inhumans, komiksovou rasu schopnostmi velmi podobnou mutantům, která zažila svůj debut už v roce 1965 (reálně tedy spíš v roce 1970).

Marvel šel dokonce tak daleko, že v rámci svého filmového univerza chtěl natočit i film s názvem Inhumans. Film měl mít premiéru v listopadu 2018, pak v červenci 2019… ale nebude mít. Namísto toho vznikl Captain Marvel a byl by to konec příběhu, kdyby… v Marvelu nebylo vše propojené a seriál Agents of S.H.I.E.L.D. si nepohrával s mytologií Inhumans už někde v druhé řadě.

Takže v rámci promoakce Marvel (tedy spíše Disney) protlačil Inhumans aspoň do televize, kde z pozice vyšší moci i nechal prodloužit Agenty pro pátou řadu. Inhumans promoval tak silně, že provedl v televizním světě nevídaný krok – dvoudílnou premiéru odvysílal v IMAX kinech, aby překlenul mezeru mezi marketingem filmu a televizního seriálu. Upřímně, moc se to nepovedlo.

A jak tedy dopadl samotný seriál? Už od prvního traileru bylo zřejmé, že si Marvel a potažmo ABC s touto látkou neví rady. Pro srovnání – pravý význam značky X-Men neleží v jedincích s nadpřirozenou schopností, ale v jejich místě ve společnosti a v tom jak jsou přijímáni. V jejich boji za uznání, v jejich skrývání se a v jejich ovládání ze strany vládních složek. Inhumans jsou oproti tomu rasa nadlidí s nadpřirozenými schopnostmi, kteří se navíc titulují jako členové královské rodiny a jejich největší problém je… kupodivu oni sami. Že by tahle soap opera, která působila zvláštně už v době svého komiksového vzniku a příliš se neujala, zaujala diváky? I po příšerném promo plakátu, nemastném neslaném traileru a velmi, velmi zvláštním TCA panelu, na kterém sami tvůrci přiznali, že seriál pořád není hotový a radši ho ukončili dříve, aby nemuseli odpovídat na další otázky novinářů?

Ne, nezaujala. Nezaujala ani kritiky. Celý úvodní dvojdíl totiž působil stejně jako jeho komiksová předloha – vyprázdněně, nuceně, povrchně. Prázdnými studiovými interiéry počínaje, nulovým popisem postav konče. Proč Black Bolt nemluví, se dozvíme až přibližně po hodině. Proč Maximus tolik pase po moci, to se nedozvíme vůbec. Kdo je Crystal? Jaké mají mezi sebou hlavní postavy vztah? To se vůbec nikdo nesnaží vysvětlovat. Celá zápletka pak působí jako vycucaná z prstu, hůř o to víc, že je divák vržený v podstatě bez jakéhokoliv vysvětlení pozadí do konfliktu a nerozumí v něm polovině věcí. Kdybych nečetl komiks a postavy neznal, absolutně bych se v nich nevyznal.

Stejně jako se seriál zkratkovitě snaží přeběhnout vysvětlování důležitých věcí, tak bohužel přebíhá i další věci. Příběh se točí hlavně kolem Black Bolta, Medusy a Maxima. Že tam je ještě Karnak, Crystal a Gorgon, to si všimnete hned… ale jinak se o nich nic nedozvíte. Gorgonova schopnost „nalézt v soupeři, stavbě, překážce a v podstatě čemkoli největší slabinu a na ni nasměrovat seismickou energii“ je zkrácena na „superbožídupání“, Karnakova schopnost vidět chybu ve všem je zase předvedena jako zkoumání všech možností v Edge of Tomorrow s nepovedeným vizuálem z Doctora Strange. Úvodní dvojdíl jede filmovým stylem, ale nemá co říct – až na konci si uvědomí, že tahle záležitost má mít osm epizod (a ne jen dvě pro IMAX) a vyřešení nechá na pozdější díly.

Obecně bych tu zkratkovitost asi seriálu neměl vyčítat. Marvel se snažil Inhumans více přiblížit filmové podobě a ve filmu přeci zkratky kvůli stopáži využíváme v jednom kuse. Jenže problém opravdu není v těch zkratkách – je v tom, že to, co se ušetří na vysvětlování, nic dalšího nenahradí. Ten čas není zaplněný a v podstatě celý druhý díl je toho důkazem, jede se stylem akce – čekání – akce – čekání. První díl ještě jakž takž bavil. Druhý byl nudný od začátku do konce. Čím déle jste se na to dívali, tím méně vás seriál bavil a méně vám toho předával. Výsledný pocit je pak nepříjemně upřímný – tenhle seriál existuje jen proto, že ho chtěl Marvel.

Nejsem nadšený ani z castingu. Nejlepší z nich je Anson Mount v roli Black Bolta a Serinda Swan jako Medusa. Iwan Rheon na mě celou dobu působil, že je tam jen kvůli svému jménu. Zbytek? Nepříliš výrazní herci, kteří (i když měli potetovanou tvář) ničím nezaujali. Ale ani ústřední duo není dokonalé. Nejvtipnější moment totiž nastává ve chvíli, kdy je vedle sebe uvidíte a uvědomíte si, že vypadají přinejlepším jako dva protagonisté Epic Rap Battles – takže jako parodie něčeho jiného. A vlastně bych zapomněl na Lockjawa, jenže… i když to prý má být první postava v hraném seriálu kompletně vytvořená pomocí CGI, pořád to tam vidíte a pořád vám to nepřijde reálné. Dokonce i The Orville na Foxu měl efekty uvěřitelnější, a to není seriál, který by primárně chtěl mířit do první ligy, ne-li se aspoň připodobňovat k vysokorozpočtovým filmům.

Bohužel, nejsem nadšený ze svého závěrečného verdiktu. V rámci televize by divák snadno mohl podlehnout dojmu, že to není špatný seriál. Jenže v porovnání s ostatní marvelovskou produkcí je. Je to v podstatě něco, co vypadá jako webseriál s lepším cosplayem, větším rozpočtem a zbrklejším scenáristou. Nezachraňují to ani herci a v podstatě bych se letos bez Inhumans rád obešel.
  • Anson Mount a Serinda Swan
  • zkratkovitost
  • nevysvětlené pozadí konfliktu
  • naprostá trefa vedle
40 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Inhumans patří, alespoň v mých očích, mezi ty seriály, které jsem očekával. Sice jsem si nebyl úplně jistý, jestli ho budu sledovat, protože Marvel mě víc baví ve filmovém podání. I když Netflix se snaží i tohle zlepšit. Každopádně Inhumans běží na ABC a je to na tom znát.

Obsazení sice není úplně zlé, naopak se mi docela zamlouvalo, ale určitě mohlo být o něco zajímavější. Největším tahákem tak pro mě je Iwan Rheon, který je ve své roli opět skvělý a jeho záporák baví mnohem víc než hlavní hrdinové. Hlavní hrdina Black Bolt je oproti tomu děsný, jeho nemluvení mi děsně pije krev. A i když je naznačeno proč nemluví, tak ho to neudělá o nic sympatičtějšího. Jestli má někdo charisma, které získává fanoušky, tak je to právě Maximus a jeho plán dostat Inhumans z Měsíce na Zemi.

Triky jsou samozřejmě fajn a na úrovni, třeba pejsek se povedl, ale to jsem tak nějak čekal. Obzvláště potom, jak se o tom mluvilo a vzhledem k tomu, že premiéra šla i v IMAXu. Vážně mě překvapilo, že příběh je z těch slabších a jediný, komu se tam dá fandit, je záporák. I když se tedy alespoň musí uznat, že konečně Marvel přišel s podařeným záporákem.

Nejsem si úplně jistý, jestli budu ve sledování pokračovat. Nejspíš si počkám na to, jak se to bude líbit ostatním a jestli se ABC rozhodne nezaříznout příběh hned na začátku.
  • Iwan Rheon
  • a celkově obsazení je sympatické
  • triky jsou fajn
  • po dlouhé době podařený marvel záporák
  • hlavní hrdina
  • příběh je slabší
  • fandit se dá jen záporákovi
70 %
Mé hodnocení
Pajky

Plánujete dát šanci seriálu Marvel's Inhumans? Nalákal vás popis děje, trailer nebo naše recenze? Jaké jsou vaše reakce, pokud už jste pilot viděli?

Další díly seriálu
Kliknutím aktivuješ úžasnost! 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
katush

katush

Dosť zmiešané pocity. Dôvody, prečo som to zapla: Marvel (od Agentov odvodené, pričom nakoniec to...
před 6 roky
sandokan555

sandokan555

Teda ... nic moc. Nechcem serial odpisovat ale Meduza? ... ta zenska nema ani trochu charizmy,...
před 6 roky
assbest

assbest

ale je to slusna komedie...od Black Bolda kterej se tvari jako kdyz je permanentne sjetej, pres vokudlanou...
před 6 roky
Další články k tématu