15. 6. 2022

Novinka pod lupou: Ms. Marvel (Disney+)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Ms. Marvel
Žánr superhrdinský, teen
Stanice Disney+
Premiéra 8. 6. 2022
Vysílání středa
Délka pilotu 46 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci
Hrají Iman Vellani, Matt Lintz, Laurel Marsden

O čem to je?

Připravovaný seriál streamovací služby Disney+ o Ms. Marvel, postavě vycházející z Marvel Comics.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Další Marvelovka na kterou jsem se těšila. Netušila jsem, do čeho to vlastně jdu a z pilotního dílu mám takové smíšené pocity. Viděla jsem hodně superhrdinských seriálů s nezletilou hlavní postavou, ale v tomhle tom případě jsem trošku zklamaná. Doufala jsem, že postava bude více dospělejší, jenže mi zatím hlavní hrdinka připadá jako dítě. Což je i pochopitelné. Konec konců jí je pouhých 16 let.

Hlavní hrdinkou je dospívající dívka Kamala s pákistánskými kořeny, která je posedlá Avengers. Obzvláště Captain Marvel. Je jí tak posedlá, že se na blížícím se prvním AvengerConu za ni chce i převléci. Bohužel dívka je velký snílek, a proto se dostane do problémů a na Con má zakázáno jít. To, že má opravdu hlavu v oblacích se nám potvrdí, když vymyslí plán, jak se na Con dostat a zase vrátit, aniž by si toho její rodiče všimli – reálně neproveditelný.

Když dívenka dostala šperk od babičky, bylo hned jasné, že právě onen šperk bude důležitou součástí její postavy. A je to tak. Až na konci dílu dívka pocítí jeho schopnosti a nám tak nezbývá než si počkat na pokračování, abychom dostali nějaké vysvětlení ohledně původu šperku. Z pilotu sice do stropu neskáču a už vůbec ne z hlavní hrdinky, protože se obávám, že děj bude směřován spíše do fantazie než „reálných“ situací, ale rozhodně seriál úplně nezavrhuju. Možná se pletu a Kamala trošku dospěje a schopnosti bude využívat moudře. To se ale dozvíme až v následujících dílech.

  • hudba
  • síla přátelství
  • animační scény
  • zaměřeno spíše na mladší generaci
  • rušivý efekt animačních scén
60 %
Mé hodnocení
Luisa

Už u traileru mě neskutečně příjemně překvapilo, jak luxusně to pojali po vizuální stránce. To stejné je třeba vyzdvihnout i ve výsledné epizodě, protože jestli se jim něco na tomhle počinu opravdu povedlo, jsou to 2 věci: zpracování a casting Iman Vellani. Koukala jsem na rozhovor s ní u Jimmyho Fallona a nemohla jsem uvěřit, jak perfektně se na roli Kamaly Khan hodí (doporučuju kouknout, zamilujete si ji). Je to doslova její první role po dodělání střední a je upřímný fanoušek jak komiksů, tak MCU. Podobně jako RDJ prostě je Tony Stark, i ona je Kamala Khan i mimo kamery.

Hodně lidí si stěžuje na změnu schopností. Já mám za to, že Ms. Marvel je schopnostmi něco jako Reed Richards z Fantastické čtyřky, čehož obdobnou podobu jsem svým (magičtějším) způsobem, když přimhouřím oči, viděla i v první epizodě, takže nejde o nic, co bych nerozdýchala. Chápu, že se jim to takhle dělá jednodušeji. Spíš mě překvapilo, jakým způsobem ke schopnostem přišla, to bylo změněné určitě a bylo to divné. Sice předvídatelné, ale divné.

Postavy mi jsou všechny sympatické, zejména nejlepší kamarád hlavní hrdinky, který je naprosté zlatíčko, a mega mě na tom baví jiná kultura, v tomto případě pákistánská. Postava Kamaly a jejích problémů, když pominu celou tu superhrdinskou část, mi hrozně připomněla netflixácké Never Have I Ever, takže bych cílové skupině tohoto typu coming-of-age seriálů doporučila i Ms. Marvel. A fanouškům MCU samozřejmě taky, potitulková scéna mě donutila velmi usilovně se zamyslet, odkud postavu znám, a to jsem na tom byla 2× v kině. Každopádně jsem ráda aspoň za takové malé propojení a moc se těším na další díly.

  • geniální zpracování, animace
  • Iman Vellani jako Kamala Khan
  • nejlepší kamarád
  • pákistánská kultura
  • coming-of-age příběh
  • změněný způsob získání schopností
80 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Je jí 16 let, obdivuje Avengers, nejvíce Ms. Marvel (Carol Danvers) a jmenuje se Kamala. Rodiče její nadšení moc nesdílí, protože oblek Carol je moc upnutý, ale překonají se a matka ji ušije oblek Hulka. A taky pro otce, který ji bude dělat „garde dámu“ na comic conu. Takže takové typické trable teenagera s rodiči. A v pilotu je vlastně vše o představení mladé dívky a její rodiny, původem z Pakistánu. Není to ničím zajímavé, ale je to fajn humorné, správně teen vzpurné a na konci si Kamala nasadí náramek, kdy se začnou dít nadpřirozené věci (ale efekty mi úplně nesedly). Kladně lze hodnotit casting jak Kamaly, tak rodičů, kteří své role zvládají na výbornou. A byť to cílí na mladší publikum, získání schopností to asi posune v dalších epizodách na další level.

  • Problémy teenagera s rodiči
  • Kamala
  • Na první pohled takové obyčejné
  • Moc se mi nelíbily „skleněné“ efekty
70 %
Mé hodnocení
richardK

Je to hodně… komiksové. Barevné, živé. Možná až moc přeplácané. Teen. Hodně teen. Seriál o mladých a pro mladé, pro novou generaci, která na Marvelu vyrůstala. Myslím, že ideálka pro svou cílovou skupinu.

Já už jsem možná trošku starší publikum, ale i tak jsem se bavila dobře. Jasně, občas to bylo hodně nafouknuté tím teen dramatem, ale jsem si jistá, že každý si za mladých let prošel podobnou frustrací, kdy si připadal, že ho rodiče vůbec nechápou a že mu ničí život.

Docela mě rušily ty grafické prvky. Ze začátku to bylo hezky nápadité, ale hodně rychle se mi to přesytilo a pak už mě to spíše štvalo, než že by to nějak hezky doplňovalo celý příběh. Naopak ale chválím vizuální efekty, které vypadají hodně dobře a jsem zvědavá, jak moc budou využívané v dalších dílech, když se hrdinka bude se svou schopností seznamovat.

Jinak samotná hrdinka je sympatická, s postavami problém nemám žádný. Dalším dílům určitě šanci dám, ale zatím bych to dala víc než na úroveň jiných marvelovek ke srovnání se Stargirl.

  • sympatické postavy
  • vizuální efekty schopností
  • grafické/komiksové prvky
  • působí hodně přeplácaně
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Ms. Marvel je odlišná od ostatních seriálů spadajících do MCU, neboť se orientuje primárně na publikum ve věku hlavní hrdinky Kamaly, které je pouhých šestnáct let. To znamená, že já jsem na seriál už přestárlá, ale přesto mě první díl bavil, i když necítím potřebu co nejrychleji zhlédnout další díl (který sice zatím nevysílali, ale i kdyby byl k dispozici, nejspíš bych se na něj hned nevrhla). Na další epizody se určitě podívám, protože mě zajímá, jak si Kamala poradí se svými nově nalezenými schopnostmi i co se stalo v minulosti její rodiny, jak k onomu artefaktu, který Kamale její schopnosti propůjčuje, Khanovi přišli.

S výjimkou závěru je pilot Ms. Marvel především příběh o nelehkém dospívání. Kamala je jako spousta šestnáctiletých dívek. Kluky zatím podle všeho moc neřeší (i když s ohledem na scénu na střeše tuším romanci mezi ní a jejím nejlepším kamarádem), ale dělají jí starosti všechny ty věci, které trápí i jiné teenagery, jako je především nepochopení ze strany rodičů, kteří Kamale nedovolují dělat to, co by chtěla. Zde bych měla poznamenat, že seriál je opravdu obratně natočený tak, abyste Kamalu chápali a třeba jí i fandili, jak jsou její rodiče (zejména matka) na ni zlí. Jinými slovy, ještě si pamatuji, jaké to bylo, když jsem byla v jejím věku a seriál ty pocity ublížené puberťačky minimálně v první epizodě vystihuje dobře.

Pilotní díl se snaží vytvořit rovnováhu mezi dramatem a komedií, ale není zdaleka tak vtipný, jak byste možná doufali. Pár vtipných scén se našlo, ale nic, kvůli čemu by se člověk smál nahlas. To mi na díle trochu vadilo, ne že by byl příliš vážný, ale jiné MCU seriály nabídly vyváženější směsku seriózna a vtipu. Doufám, že toto se v příštích dílech podaří lépe vychytat.

Osobně jsem pneocenila ani animované vsuvky, které mají demonstrovat Kamalinu bohatou představivost. Jasně, chápu, proč tam jsou, ale spíš mě rušily, než abych si je užívala. A když se na pilot zpětně dívám, uvědomuji si, že až s výjimkou akčnějšího závěru na AvengersConu se tam toho zase tolik nestalo. Pilot zvládá úspěšně uvést diváky do života Kamaly a charakterizovat postavy, ale pokud byste očekávali jednu akci za druhou, byli byste zklamaní. Myslím ale, že zrovna té akce v příštích dílech přibude.

Sečteno a podtrženo, pilot Ms. Marvel mě zanechal lehce v rozpacích. Není to vůbec špatné, docela jsem si díl užila, ale jiné MCU seriály už měly lepší start (Hawkeye pro mě zůstává nepřekonán). Možná je to fakt tím, že nejsem cílovka, nevím, ale v mých očích tomu něco chybí… třeba větší propojení se zbytkem MCU? Fakt netuším. Za zhlédnutí každopádně úvodní díl stojí a jak už jsem řekla, budu koukat dál, takže hlavní mise – to jest nalákat diváka na sledování celého seriálu – byla splněna. :)

  • – dokáže nalákat na další díly
  • – akční závěr
  • – dobře charakterizuje hlavní hrdinku a její rodinu
  • – Kamala samotná (není špatná, ale doposud jsem si ji nezvládla oblíbit)
  • – absence opravdu vydařeného humoru, občas je až trapný (například scéna v ředitelně)
  • – chybí větší propojení se zbytkem MCU
  • – rušivé animované vsuvky
60 %
Mé hodnocení
Mad.Awe
Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Salem

Salem

Se divím že si stěžujete zrovna na ten visuál co má ten seriál navíc, na tu její fantazii. To bych zrovna na...
před 101 týdny
Longsword

Longsword

Je fascinující, jak se svět za posledních dvacet let změnil. Nebyl MCU, komiks byl stále fringe, západní...
před 100 týdny
Olivia Caroline Jones

Olivia Caroline Jones

Že jo! Taky moc nerozumím tomu, proč jsem z přispívajících jediná, kdo to vnímal jako plus 😁
před 100 týdny
Další články k tématu