22. 3. 2022

Novinka pod lupou: DMZ (HBO Max)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název DMZ
Žánr akční, dobrodružný, drama
Stanice HBO Max
Premiéra 17. 3. 2022
Vysílání čtvrtek
Délka pilotu 61 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Seriál je adaptací stejnojmenné komiksové série od DC. Příběh se odehrává v nedaleké budoucnosti, kde v Americe zuří občanská válka a Manhattan se stává odzbrojenou zónou. Hlavní hrdinkou je odvážná lékařka Alma Ortega, která se vydává na nebezpečnou cestu ve snaze zachránit životy, a zároveň se zoufale snaží najít svého ztraceného syna. Střetává se s gangy, ozbrojenými složkami, výtržníky a veliteli, kteří mají nad touto zpustošenou zemí kontrolu, a stává se pro všechny nečekaným zdrojem naděje.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Mám ráda postapo. Sice je to opět jedna velká rodinná šaráda, ale celkově jsem se dobře bavila a seriál si do watchlistu přidám. Ale jinak, opravdu mi chcete říct, že jediný důvod, proč se snažit přežít během apokalypsy, je naděje, že se s někým shledáme? Copak neexistuje jiný důvod? Nějaký obecný pud sebezáchovy? Proč jsou všechny postapo seriály sráženy dokola se opakující rodinnou linkou, která je zpravidla nejslabším článkem celého příběhu?

Hlavní hrdinka je fajn. Trošku moc dobračka, ale dá se na ni koukat. Ostatní postavy zatím nemůžu moc hodnotit, protože jsme z nich viděli jen útržky. Každopádně se v nich dá dobře orientovat a po odhalení závěrečného „zvratu“ už je vám jasné, kam příběh bude směřovat dál.

Prozatím se moc nevyznám v rozložení světa, nebylo ani pořádně vysvětleno, co se vlastně stalo, takže pro nás, kteří neznají komiks, asi bude chvilku trvat, než úplně pochopíme, co se vlastně před lety stalo a proč existují jakési zóny. Ale vizuální stránka vypadá dobře, efekty fungují.

Celkově asi nepůjde o nejlepší postapo, jaké kdy bylo natočené, ale za maraton v mých očích seriál stojí.

  • naláká na další sledování
  • vizuální stránka
  • postapo žánr
  • spíše průměrné postavy
  • chtělo by to hutnější atmosféru
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Dobře, takže v první řadě se mlátím hlavou o stůl, že jsem si pořádně nepřečetla, o čem minisérie je. Taky jsem si zrovna vybrala ten nejlepší čas se na DMZ podívat, když zrovna v depresi z aktuální situace popíjím alkohol. To mám za to, že jakmile vidím DC, tak automaticky seriál chci vidět. A zrovna v tuto chvíli válkou zmítaná Amerika není zrovna nejlepší nápad. Kdyby zrovna situace nebyla taková, jaká je, tak by to šlo, ale v tuto chvíli bych slabším povahám a citlivkám seriál nedoporučovala. Je z něj patrná (možná) blízá budoucnost. A o to je seriál depresivnější.

Jinak k samotnému seriálu: Hlavní hrdinka je kvůli občanské válce odtržena od svého syna, a proto se z „bezpečí“ vydává do DMZ (demilitarizovaná zóna), aby ho po letech našla. Zde se střetává s další krutou realitou – budovy zničené válkou, nedostatek vody a léčiv, spousty gangů a různých leadrů, kteří této situace využívají. To ji ale nezastaví před svojí touhou syna najít. Z hlediska mateřské lásky je seriál natočen hezky. Ukažte mi matku, která by nevběhla do válečné zóny, aby našla své dítě. Krutou realitou pro nás jsou válkou zničené budovy a celková situace, jež až nápadně připomíná, co se právě děje. Naštěstí je zde naděje, kterou naše hrdinka pocítí ve chvíli, kdy zjistí, že její syn žije a ona se ho rozhodne zachránit.

A právě závěr prvního dílu mi dodal naději a i zlepšil mojí depresi, neboť naděje umírá poslední a hlavní hrdinka (Alma Ortega) je kvůli lásce k synovi schopna čehokoliv. Samozřejmě je to fiktivní budoucnost, proto se částečně počítá s dobrým koncem, ale kdo by v aktuální situaci dobrý konec nechtěl? Rozhodně jsem zvědavá, jak se bude seriál dál vyvíjet.

  • mateřská láska hlavní hrdinky
  • účes hlavní hrdinky
  • kulisy
  • hudební doprovod
  • Rosario Dawson
  • Benjamin Bratt
  • pro některé není vhodný kvůli aktuální době
  • CGI zvířat
70 %
Mé hodnocení
Luisa

DMZ (DeMilitarizovaná Zóna) patřil mezi očekávané seriály. Oprávněně? Popisek tentokrát přesně shrnuje, co se v něm bude dít. I když na první pohled by měla být DMZ oázou klidu a míru, není to tak a střílí se i tady, byť v menším rozsahu. Je z takové situace nějaké východisko? Lékařka Alma se pokusí nějaké najít a tasí své „zbraně“. Silné, morální sdělení je přínosem seriálu, dobře je vybraná hlavní postava v podání Rosarii Dawson, která s obdobnou rolí má bohaté zkušenosti (Defenders). Ale děj se ničím nevyjímá oproti standardu žánru. Motiv ztraceného syna také není nijak objevný a to rychlé zmizení? Šlo to udělat lépe. Pronásledování v tunelu, kdy po ní střílí z několika samopalů, je spíše snahou o dramatičnost, než reálnou situací. Gangy? Z nikoho tu nesálá charizma vůdce. Po pilotu to vypadá na spíše ± průměrnou podívanou.

  • Morální poselství
  • Standardní forma
50 %
Mé hodnocení
richardK
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nás motivuj sdílením! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
Longsword

Longsword

Jelikož jsem už dal celou mini-sérii, mám proti prvnímu dílu několik výhod. A proto moje hodnocení bude...
před 2 roky
Další články k tématu