17. 12. 2022

Novinka pod lupou: Odio Il Natale (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Odio Il Natale (Pitomý Vánoce)
Žánr komedie, romantický
Stanice Netflix (Itálie)
Premiéra 7. 12. 2022
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 31 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Každé Vánoce je to stejné: „A tvůj milovaný?“ Gianna, nezadaná zdravotní sestra, je rozhodnutá vyhnout se všem trapným otázkám o svém milostném životě, a tak vymýšlí plán, jak si najít přítele, který by s ní přišel na štědrovečerní večeři, a to za méně než 25 dní.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Opravdu bych nečekala, že někdo někdy natočí remake úžasného norského Hjem til jul, a už vůbec bych nečekala, že s tím přijdou zrovna Italové. Přemýšlím, jestli jsem někdy viděla něco vánočního, co by se odehrávalo v Itálii. Mám pocit, že ne, a po tomhle bych řekla, že to asi mělo svůj důvod. Itálii sice miluju, ale v Norsku to dýchalo úplně jinou atmosférou a mělo to aspoň milionkrát větší kouzlo.

Hlavní hrdinka Gianna je velmi krásná i sympatická, ale nesedla mi do příběhu tolik jako Johanne, a vysvětlete mi, proč tu zas a opět nacpali bourání čtvrté stěny. Já se z toho fakt picnu. Malinko si to u mě vylepšili tím, že se ty promluvy na kameru odehrávají zvlášť a nezasahuje do toho v průběhu děje, ale stejně by stačil voiceover. Proč to musí hned točit i s vizuálem?

Jinak je to remake jaksepatří. Nepamatuju si původní pilot úplně do detailů, ale myslím, že se ho drželi opravdu věrně, stejné zápletky, stejné postavy, jen si to zadaptovali do svých zvyků a mravů. Ačkoliv teda nechápu, jestli ten, kdo k tomu dělal hudbu, byl na drogách, nebo amatérský kovboj. Nemyslím teď totiž normální písničky, které tam hrály, nýbrž ty zvuky jako z divokého západu při několika (NĚKOLIKA) slow-mo scénách.

V tomto případě Norsko s přehledem vítězí, nicméně tvůrci mají štěstí, že mám pro jejich zemi a jazyk opravdu slabost, že žiju pro Vánoce na jakýkoliv způsob a že jsou ty epizody tak krátké. Nemít to s čím srovnávat, dám tomu určitě víc.

  • sympatické postavy
  • vánoční seriál
  • italština
  • bohužel nedostatek vánoční (a norské) atmosféry a kouzla
  • promluvy do kamery a westernový podkres
70 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Měla bych si Vánoce u našich zopakovat, protože jsem ještě neviděla druhou sérii a protože už vůbec nevím, jak ten milostný trojúhelník vlastně vypadal. Nová verze má podobnou pohodovou atmosféru, ale i tak mi přijde, že originál je jen jeden a tohle je prostě jen levnější kopie.

Asi je to tím, že hlavní hrdinka není od pohledu moc sympatická. Casting se mi zdá špatně zvolený, kdyby tady byl někdo jiný, možná by se mi to líbilo víc. To už ale změnit nejde, takže musíme pracovat s tím, co je po ruce.

Tím ale neříkám, že seriál je špatný. Když jste viděli původní seriál, tak s jistotou víte, do čeho jdete. Příběh je hodně podobný, jen překopaný k italskému prostředí. Trošku mi chyběl sníh, který byl v norské verzi – se sněhem jsou přece jen vánoční seriály takové svátečněji naladěné. Ale sama to vidím tady po Evropě, že toho sněhu je v poslední době kolem Vánoc pomálu.

Celkově je to příjemná oddychovka, ale originál je jen jeden.

  • příjemná atmosféra
  • nenáročná oddychovka
  • nesympatická hrdinka
  • originál je jen jeden
60 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
IrmaVep

IrmaVep

Hm, jojo. Souhlasim s nazory v clanku. Mam za sebou ep4 a zatim jsem nenasla nic, co by bylo...
před 74 týdny
Další články k tématu