22. 4. 2022

Novinka pod lupou: Na záchodcích (iVysílání - Česká televize)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Na záchodcích
Žánr TalkShow, Webseriál, Naučný
Stanice iVysílání (Česká televize)
Premiéra 7. 4. 2022
Vysílání čtvrtek
Délka pilotu 12 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Zuzana a Terézia z podcastu Vyhonit ďábla rozebírají otevřeně témata související se sexem a intimitou, která trápí mladé a která se do hodin sexuální výchovy nedostala. Ať dojde na cokoli, nic není tabu a o všem se baví beze studu.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Po The Principles of pleasure pokračujeme na podobné vlně. Tady je to pochopitelně něco jiného, ale neméně zajímavého. Už jen to, že se dvojka z podcastového prostředí přesunuje před kamery něco (pro obě strany =D). Na úvod mám ale s pořadem jeden problém, proč se nemůžeme držet jednoho jazyku, slovensky, česky, ono je to přece úplně jedno, co na tom, že to zní strašně, že? Chápu to u konkrétních slov a opakování po Zuzce, ale když je půlka věty tak a druhá tak, zní to fakt divně.

Bylo to zajímavá podívaná, o tom žádná, proto hodlám sledovat i dál, člověk se vždycky může dozvědět něco zajímavého. Proto to, co teď napíšu, nemyslím úplně špatně. Trochu nechápu, co má projekt někomu dát. Je super, že obě mluví úplně otevřeně, nechodí kolem horké kaše a hlavně používají normální slova, čím ukazují, že na nich není nic špatného (a ano, i spojení „lidi s penisem“ je pro mladé určitě super krok). Jenomže ono tu chvílemi není moc poznat, jestli mluvíme úplně vážně, nebo se snažíme to trochu uvolnit a dělat si z toho legraci. Zkrátka si myslím, že když je všechno postavené primárně na dvojici Zuzana-Terézia, chtělo by to tu vtipnou složku vnášet trochu do jiných míst, aby se úplně nevytrácelo to, co chtěly obě předat.

Kecání je doplněné o super popisky, které věci dovysvětlují. Jednoznačně perfektní prvek, jenže ony občas mizí až moc rychle, takže než si jich člověk všimne, jsou fuč a je potřeba se vracet a zastavovat. Tak to ještě taková vsuvka. Ale možná stačí jen dávat větší pozor a všimnete si toho raz dva.

Začíná to tu znít jako obří kritika a to já nechci, takže teď k pozitivnějším věcem. Sice jsem tu polemizoval o přínosu, ale nemůžete brát všechno až tak doslovně. Samozřejmě, že přínos tu je. Neskutečně oceňuju, že se s takovouto otevřeností zvládla dvojka z Vyhonit ďábla přesunout před kamery, aniž by došlo k nějaké újmě na kvalitě. No prostě že se nervozitu z kamer nesnaží kompenzovat nějakými infantilnostmi. Ono se řekne, že nějaké kecy dvou (i když dospělých) holek přece nemůžou mladým nic dát, ale já věřím v opak. Právě to, že někdo přijde s tím, že narovinu řekne, že první a i další sexy byli o partnerovi víc než o sobě samém, že je tu nějaké holení zadků, společná debata o antikoncepci, potřeba testování se v případě nestálosti sexuálních partnerů atd. je základ. Asi nikdo si nedělá iluze o sexuální výchově a říct, že děcka jsou stejně zkušená dost, protože si všechno najdou, je pitomina. A konečně tu někdo ukazuje skutečnost a otevírá oči proti zaslepené pornem. I kdyby to mělo pomoct jen zlomku diváků, tak to za to stojí.

Jako formát je to určitě lákavé i svým jedinečným vzhledem. Záchody už známe ze spousty seriálů a sexuální poradnu na záchodech v pravém slova smyslu přineslo Sex Education, takže je snad víc než jasné, že tento prostor funguje. Témata jsou doplněna o trefné ukázky ze všeho možného, je tu příjemně zvolená hudba a všechno to spolu funguje.

Je to něco jiného, o tom žádná. Ale pokud se chcete něco dozvědět, určitě to zkuste. Možná pro vás nebude zrovna první díl, ale věřím, diváci si k Na záchodcích najdou cestu, i kdyby jim měl něco dát jen jeden díl. Přeci jen je toho před námi v dalších dílech ještě spousta. A jen tak na závěr, říkám si, kdo ví, co na to celé Božena, jestli to viděla =D

  • něco jiného žánrově i obsahově
  • otevřenost
  • prostor
  • líčení Terézie
  • rychle mizející popisky
  • není vždy poznat, co je myšleno vážně
80 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu